© Alamy/Visualhellas.gr
ΣΕΙΡΕΣ

Κι όμως, υπάρχει λόγος που οι Simpsons είναι κίτρινοι

Δεν το λέμε εμείς, η επιστήμη το λέει.

Όταν ο Matt Groening δημιουργούσε τους Simpsons, και πολύ πριν γίνει ένας από τους πιο εμβληματικούς δημιουργούς animated series των τελευταίων 30 χρόνων, έψαχνε να βρει έναν τρόπο που θα τους έκανε ξεχωριστούς. Μεταξύ άλλων, σκέφτηκε πως θα έπρεπε να έχουν ένα πολύ ιδιαίτερο χρώμα. Κάπου εκεί εμφανίστηκε ένας animator και του πρότεινε να τους κάνει κίτρινους. Ναι, τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

«Αν όσο κάνεις ζάπινγκ πέσεις πάνω σε κάτι κίτρινα ανθρωπάκια, αντιλαμβάνεσαι αυτομάτως ότι πρόκειται για τους The Simpsons», είχε πει ο Groening σε παλιότερη συνέντευξη του στο BBC, δίνοντας τη δική του εξήγηση γύρω από τη συγκεκριμένη επιλογή.

Αν και η συγκεκριμένη οικογένεια καρτούν είναι η πιο εμβληματική στον κόσμο, υπάρχουν και άλλοι διάσημοι κίτρινοι ήρωες καρτούν εκεί έξω, όπως ο Tweety και ο Μπομπ ο Σφουγγαράκης.

Τι έχει όμως το κίτρινο χρώμα που μας ελκύει;

Η επιτυχία των κίτρινων ηρώων καρτούν δεν είναι κάτι που οφείλεται στο ότι απλώς όλοι είδαν πως οι κίτρινοι Simpsons ήταν πετυχημένοι και οι μετέπειτα δημιουργοί καρτούν αρκέστηκαν στο να τους αντιγράψουν.

Το κίτρινο αποτελεί το πιο ευδιάκριτο χρώμα στο οπτικό φάσμα. Επιπλέον, το κίτρινο είναι συμπληρωματικό του μπλε, ενός από τα βασικά χρώματα της τηλεόρασης, για αυτό και οι κίτρινοι ήρωες τραβούν την προσοχή στην τηλεοπτική οθόνη.

Επιχειρήματα υπέρ των κίτρινων καρτούν υπάρχουν και από την πλευρά της ψυχολογίας, αφού το κίτρινο αποτελεί ένα ζεστό χρώμα που δηλώνει τη χαρά και την αισιοδοξία.

Ας κάνουμε ένα πείραμα, για να καταλάβεις και πρακτικά τι ακριβώς εννοούμε (αν και δεν τα λέμε εμείς αυτά, αλλά οι επιστήμονες και οι ψυχολόγοι).

Πάρε μία βαθιά ανάσα και σκέψου το εξής: Πώς θα σου φαινόταν αν o Μπομπ ο Σφουγγαράκης ή ακόμα χειρότερα οι Simpsons ήταν κόκκινοι αντί για κίτρινοι; Δεν είναι εύκολο όταν καν να το κάνεις εικόνα. Έτσι δεν είναι;