ORIGINALS

Ο έρωτας λαχειοπώλη με τοματοκεφτέ στη νέα ταινία του Λάνθιμου

Καυτές, έγκυρες, αποκλειστικές ειδήσεις από το μέλλον.

Το 2047 μ.Χ η Ελλάδα υπάρχει ακόμα (για κάποιο λόγο) και αυτές είναι οι κυριότερες ειδήσεις της.

1.

Ένας άντρας ερωτεύεται μία σαρανταποδαρούσα που πουλάει λαχεία και μαζί της θα ζήσει έναν φλογερό έρωτα, παρά τη σφοδρή αντίθεση της οικογένειάς της. Όταν όμως έρθει η στιγμή να διαλέξει ανάμεσα σε εκείνη και σε έναν τοματοκεφτέ που μπορεί να προβλέψει τα νούμερα του Λαϊκού Λαχείου με 75% επιτυχία, η σχέση τους θα δοκιμαστεί. Θα μείνουν μαζί ή θα την παρατήσει για χάρη του τοματοκεφτέ-μέντιουμ; Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου δοκιμάζει τα όρια των -όχι και τόσο- ανθρωπίνων σχέσεων, μιλάει για την αγάπη, την απώλεια και κυρίως τα ζουζούνια. Τα ‘Σαράντα Ερωτευμένα Πόδια’ έχουν ενθουσιάσει τους κριτικούς, με τους περισσότερους να μιλάνε για ό, τι πιο ρεαλιστικό έχει γυρίσει ποτέ ο καταξιωμένος σκηνοθέτης. Η ταινία θα βγει και στις δικές μας αίθουσες στις 27 Νοεμβρίου. Μη ξεχαστείτε, ε.

2.

32 άνθρωποι συμμετείχαν φέτος στον 65ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, σπάζοντας κάθε ρεκόρ και εντυπωσιάζοντας όσους έχουν απομείνει να ασχολούνται ακόμα μ’ αυτήν την εμποροπανήγυρη. Υπενθυμίζεται πώς όταν η Παγκόσμια Ομοσπονδία απαγόρευσε στους συμμετέχοντες να ανεβάζουν φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα, όπου δαγκώνουν τα μετάλλιά τους ιδρωμένοι και άλλα τέτοια ανυπόφορα, η συμμετοχή μειώθηκε κατά 20.000%. Μάλιστα, το 2025 εμφανίστηκε μόλις ένας δρομέας, ο οποίος κέρδισε την πρώτη, τη δεύτερη και την τρίτη θέση, απλώς και μόνο κάνοντας ένα βήμα. Ωστόσο, τα νέα από ό, τι φαίνεται είναι αισιόδοξα, με τους διοργανωτές να περιμένουν τουλάχιστον ακόμα 2 ανθρώπους να συμμετάσχουν του χρόνου στον αγώνα. Τον έναν μάλλον θα τον λένε Δημήτρη.

 

Σαν Σήμερα (αλλά πριν από πολύ πολύ καιρό)

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα το 2027, όταν ο Γιάννης Χαρούλης σόκαρε τον μουσικό κόσμο και την παγκόσμια εντεχνίλα. Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, ο αγαπημένος μουσικός των καλοκαιρινών φεστιβάλ, δήλωσε τη βαθιά του απέχθεια στην κρητική μουσική, στις μαντινάδες και σε ό, τι έχει να κάνει γενικά με τον τόπο γέννησής του.

“Τους βαρέθηκα όλους”, είχε δηλώσει στην εκπομπή της Σταματίνας Τσιμτσιλή. “Και τις μπαλωθιές τους και τις ρακές τους και όλα τους. Με πρήξανε. Ποτέ δεν τους συμπάθησα είναι η αλήθεια, απλά το έκανα γιατί ως Κρητικός δεν είχα άλλη επιλογή, αν ήθελα να κάνω κάτι στο τραγούδι. Εγώ από μικρός κυρία Σταματίνα μου άκουγα μόνο κλασική μουσική. Θυμάμαι παρακαλούσα τον πατέρα μου να με στείλει να μάθω πίκολο ή φαγκότο, αλλά αυτός με έβαλε με το ζόρι να παίζω λαούτο, για να με γυρνάει από πανηγύρι σε πανηγύρι και να γελάνε. Πέρασα δύσκολα, αλλά όλα αυτά τελείωσαν πια. Τώρα θα ασχοληθώ μ’αυτό που αγαπάω πραγματικά”… “Την κλασική μουσική”;;; “Τα ποντιακά”. Ο Γιάννης Χαρούλης αποκάλυψε ότι είναι Πόντιος από τη μεριά της μάνας του και των γονιών της μάνας του (λογικό) και ότι από εδώ και πέρα θα μιλούσε τα ελληνικά αποκλειστικά με ποντιακή προφορά. “Όχι μόνο οι δίσκοι μου πλέον θα είναι νέοποντιακής μουσικής με έντεχνες δόσεις βαρεμάρας, αλλά και στον καθημερινό μου λόγο, θα χρησιμοποιώ μόνο τη ποντιακή διάλεκτο. Και ξεκινάω από τώρα”. Πράγματι, από το 2027 μέχρι σήμερα ο Γιάννης Χαρούλης δεν έγινε ξανά κατανοητός από κανέναν φυσιολογικό άνθρωπο και αφοσιώθηκε στη λύρα και τη Σαμψούντα.

Το ημερολόγιο έγραφε 19 Νοεμβρίου 2027 και το ελληνικό τραγούδι θα τραυματιζόταν ανεπανόρθωτα.

Κεντρική Φωτογραφία: Eurokinissi

(Απόσπασμα από το κείμενο που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στη στήλη ‘Σαν Σήμερα’ του Έθνους της Κυριακής 19 Νοεμβρίου.)