ORIGINALS

Τα τρόφιμα που θα σε σώσουν σε περίπτωση πολέμου

Η Σουηδία τύπωσε ένα εγχειρίδιο με το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες της αν ξεσπάσει πόλεμος, και όλοι αναρωτιόμαστε αν ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε.

Για πρώτη φορά μετά το 1961, δηλαδή εν μέσω Ψυχρού Πολέμου, η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε να μοιράσει ένα εγχειρίδιο με τον τίτλο ‘Σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου’ στους πολίτες της, προκαλώντας τη δίκαιη απορία των πάντων.

Τι γνωρίζουν οι Σουηδοί που μάλλον θα έπρεπε να ξέρει και ο υπόλοιπος πλανήτης;

“Η Σουηδία είναι πολύ πιο ασφαλής από πολλές άλλες χώρες, αλλά υπάρχουν εντούτοις απειλές και για τη δική μας ασφάλεια και ανεξαρτησία”, αναφέρει το εγχειρίδιο. Σύμφωνα με τους New York Times, οι επιθετικές κινήσεις της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή μπορούν να λογιστούν σαν απειλή. Εξάλλου, σε μια συγκυρία με Trump, Putin και Kim Jong-un να καιροφυλακτούν ικανοί για το καλύτερο και για το χειρότερο, πόσο ασφαλής μπορεί να νιώθει οποιοσδήποτε;

Τι θησαυρούς όμως περιέχει αυτό το εγχειρίδιο πέρα από τη θεωρία για την αναγκαιότητά του (που μεταξύ μας, δεν έπεισε και πολλούς); Κατ’ αρχάς, στις σελίδες του θα βρει κανείς εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες όπως το πώς θα βρει κάποιος καθαρό νερό, αλλά και καταφύγιο για την ώρα των βομβαρδισμών. Στα ακόμα πιο χρηστικά, στα των τροφίμων δηλαδή, η σουηδική κυβέρνηση φτιάχνει μια ωραιότατη, αλλά και πολύ περίεργη λίστα σουπερμάρκετ.

Οι Σουηδοί καλούνται να γεμίσουν τα καρότσια τους με:

> Τορτίγιες

> Τυρί κρέμα

> Ραβιόλι

> Χούμους

> Κεφτεδάκια σολομού

> Σούπες τριαντάφυλλου (!!!;;;)

> Γάλα βρώμης

> Καφέ

Ποιος άλλωστε δεν θα ήθελε μερικές περιποιημένες τορτίγιες λίγο πριν το τέλος του κόσμου; Τώρα, για τη σούπα τριαντάφυλλου, κρατάμε τις επιφυλάξεις μας, ίσως και να μην είναι η πιο έξυπνη κίνηση όταν είσαι κλεισμένος σε ένα καταφύγιο.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η Σουηδία έμεινε ουδέτερη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου, ενώ έχει να εμπλακεί σε πόλεμο 204 χρόνια ακριβώς.