PUBLI

Η Συγκάλυψη

Κοφτερό σαν νυστέρι, το κύκνειο άσμα του Τζέιμς Γκαντολφίνι επιχειρεί μια βουτιά χωρίς ανάσα στον σκοτεινό υπόκοσμο του Μπρούκλιν.

Από τη φαντασία του μετρ ιστοριών εγκλήματος Ντένις Λαχέιν, υπεύθυνου για τα αριστουργηματικά κείμενα των πολυβραβευμένων «Σκοτεινό Ποτάμι» και «Το Νησί των Καταραμένων», η «Συγκάλυψη» πέφτει στα χέρια του ταλαντούχου, υποψήφιου για Όσκαρ σκηνοθέτη, Μάικλ Ρόσκαμ, για να πάρει σάρκα και οστά μέσα από την ανεξάντλητη ερμηνευτική φαρέτρα των μεγάλων, Τζέιμς Γκαντολφίνι, Τομ Χάρντι, Ματίας Σενέρτς και Νούμι Ραπάς. Αποτέλεσμα της πολυαναμενόμενης σύμπραξης, που δυστυχώς αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία να θαυμάσουμε τον μεγάλο Γκαντολφίνι στο σινεμά, είναι ένα σκοτεινό Νεοϋορκέζικο αστυνομικό θρίλερ που κόβει την ανάσα.

Το βραβευμένο στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν σενάριο της ταινίας, καταφέρνει να τοποθετήσει αριστοτεχνικά μια ασυνήθιστη ιστορία αγάπης απέναντι σε ένα ραγδαία βυθιζόμενο σκηνικό οργανωμένου εγκλήματος – ανάμεσα σε εστιατόρια και συνοικιακά μπαρ που προωθούν το ξέπλυμα χρήματος και τη συγκάλυψη.

Η ανακάλυψη ενός εγκαταλελειμμένου και κακοποιημένου κουταβιού, οδηγεί έναν μοναχικό μπάρμαν, τον Μπομπ Σαγκινόφσκι (Τομ Χάρντι), έξω από τη μονότονη καθημερινότητά του και απευθείας στον συγκλονιστικό σύμπαν της «Συγκάλυψης», μέσα από ένα καθηλωτικό ταξίδι στην άγνωστη πλευρά του επικίνδυνου Μπρούκλιν. Ο Μπομπ σερβίρει ποτά στο μπαρ του ξάδελφού του, Μαρβ (Τζέιμς Γκαντολφίνι) και κάθε φορά που τα μεγάλα αφεντικά του οργανωμένου εγκλήματος του Μπρούκλιν αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν το μέρος για να αποθηκεύσουν προσωρινά το χρήμα που απέκτησαν από τις παράνομες δραστηριότητές τους, εκείνος κάνει τα στραβά μάτια. Αποκλεισμένος και απόμακρος από όλα όσα συμβαίνουν γύρω του, παρακολουθεί καθημερινά τη λειτουργία στην εκκλησία της γειτονιάς, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει ποτέ τη Θεία Κοινωνία!

Η απλή και χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις καθημερινότητά του όμως, αναμένεται να αλλάξει άρδην από τη στιγμή που θα ανακαλύψει ένα κακοποιημένο μικρό πιτ μπουλ, παρατημένο σε έναν κάδο απορριμμάτων. Με τη βοήθεια της γειτόνισσάς του, της Νάντια (Νούμι Ραπάς), αποφασίζει να το περιθάλψει, ενώ η κοινή τους αγάπη για το σκυλάκι θα γεννήσει ανάμεσά τους μια απροσδόκητη έλξη. Την ίδια στιγμή, μια ληστεία στο μπαρ που δουλεύει, θα φέρει τον Μπομπ αντιμέτωπο με τον αληθινό ιδιοκτήτη του μπαρ, έναν αδίστακτο αρχιμαφιόζο της Τσετσενικής μαφίας. Και σαν αυτό να μην ήταν αρκετό, στην εξίσωση προστίθεται κι ο Έρικ Ντιντς (Ματίας Σενέρτς), ο ιδιοκτήτης του σκύλου και πρώην (κόπανος) φίλος της Νάντια ο οποίος θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να ανακτήσει και τις δυο χαμένες του “αγάπες” από τον Μπομπ. Έτσι ο σκοτεινός μας ήρωας αναγκάζεται να έρθει αντιμέτωπος με το πραγματικό και σοκαριστικό πρόσωπο των ανθρώπων που νόμιζε ότι γνώριζε καλά – ανάμεσα σ’ αυτούς και με τον ίδιο του τον άγνωστο εαυτό!     

Υπάρχουν κάποιες αμαρτίες για τις οποίες δεν θα βρεις εξιλέωση…

Όσο κι αν προσπαθήσεις!

Η τεράστια επιτυχία της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του Μίκαελ Ρόσκαμ, «Bullhead», του άνοιξε διάπλατα τις πόρτες για το Χόλιγουντ, χαρίζοντάς του πληθώρα επιλογών για την επόμενή του σκηνοθετική κίνηση. Ο Ρόσκαμ όμως ήταν πολύ προσεκτικός και επιλεκτικός: «Είναι η πρώτη φορά που αποφασίζω να σκηνοθετήσω μια ταινία την οποία δεν έχω γράψει ο ίδιος. Ένας από τους λόγους που πήρα αυτή την απόφαση, ωστόσο, ήταν ότι το συγκεκριμένο έργο ευχόμουν να το είχα γράψει εγώ! Γνώριζα ότι είναι η κατάλληλη ιστορία για μένα. Ήταν εξαιρετικά καλογραμμένο και με φοβερή πλοκή, αλλά και με τη σύνθετη προσέγγιση στους χαρακτήρες που πάντα επιδιώκω.»

Ο Λαχέιν, θαυμαστής και ο ίδιος του «Bullhead» ήταν ενθουσιασμένος που ο Ρόσκαμ θα γύριζε την πρώτη του Αμερικάνικη ταινία: «Ο Μίκαελ κι εγώ συζητήσαμε ώρες ατελείωτες τις θεματικές του φιλμ, ιδιαίτερα όλα όσα είχαν να κάνουν με την Καθολική ιδεολογία και τα θέματα της πνευματικής πίστης. Συμφωνήσαμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ομιχλώδες αστικό παραμύθι που κρύβει κάτι μεγάλο στη σκιά του», αναφέρει ο σεναριογράφος.

Βραβευμένος με Writer’s Guild of America, για τη δουλειά του με το HBO, στην τηλεοπτική σειρά «The Wire», αλλά και με αρκετά επεισόδια της σειράς «Broadwalk Empire» στο βιογραφικό του, ο Λαχέιν γνωρίζει πλέον αρκετά καλά τι είναι αυτό που κάνει ένα σενάριο λειτουργικό, αλλά θέλει πάντοτε να δίνει χώρο στους σκηνοθέτες να συνεισφέρουν με τη δική τους οπτική: «Όταν γράφω ένα σενάριο, ξέρω ότι γράφω για τον σκηνοθέτη, γράφω για τους ηθοποιούς, αλλά δεν γράφω κατευθείαν για τον θεατή. Δεν θα πάρει να διαβάσει το σενάριο ο θεατής… Είναι κάτι σαν τα αρχιτεκτονικά σχέδια ενός οικοδομήματος. Αφήνω πολύ κενό χώρο ώστε να μπορεί ο σκηνοθέτης να πάρει τις ανάσες του, να το αναλάβει και να προχωρήσει πέρα από το σαφές και ξεκάθαρο που φαίνεται από την πρώτη όψη. Ο Μίκαελ πήρε τη μπάλα και άρχισε να τρέχει! Κι αυτό το καστ είναι απλά εξαιρετικό. Ναι μεν το σενάριο είναι δικό μου, αλλά η ταινία είναι ξεκάθαρα δική τους.» 

Λίγα λόγια για τους ρόλους

Ο Ρόσκαμ συνέθεσε ένα διεθνές και εντυπωσιακό καστ για την πρώτη του Αμερικάνικη ταινία, το οποίο συμπεριλαμβάνει τον Βρετανό ηθοποιό Τομ Χάρντι, που καθήλωσε το κοινό με τη συγκλονιστική του ερμηνεία ως μασκοφόρος εγκληματίας Μπέιν στην ταινία «The Dark Knight Rises», την Σουηδό-Ισπανή ηθοποιό Νούμι Ραπάς, που γνώρισε διεθνή αναγνώριση από τον πρωταγωνιστικό της ρόλο της Λιζμπεθ Σαλάντερ, του «Κοριτσιού με το Τατουάζ», τον μοναδικό «Τόνι Σοπράνο» της σειράς «The Sopranos» και γέννημα θρέμμα της Νέας Υόρκης, τον αδικοχαμένο Τζέιμς Γκαντολφίνι (στο κύκνειο άσμα του), καθώς επίσης και τον υποσχόμενο Βέλγο ηθοποιό Ματίας Σενέρτς που έκλεψε την παράσταση στο διεθνές προσκήνιο, τόσο μέσα από τον καθοριστικό του ρόλο στο «Bullhead» του Ρόσκαμ, όσο και μέσα από την ερμηνεία του δίπλα στη Μαριόν Κοτιγιάρ, στην ταινία «Σώμα με Σώμα» του Ζακ Οντιάρ.

Ο ίδιος δηλώνει πως δεν έψαχνε συγκεκριμένα για Ευρωπαίους ηθοποιούς στους βασικούς του ρόλους, αλλά όταν τους βρήκε, κατάλαβε ότι έδεσαν πολύ αρμονικά: «Η Νέα Υόρκη είναι μια πόλη γεμάτη νομάδες. Είναι η πύλη προς τον υπόλοιπο κόσμο. Υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές εθνικότητες εδώ. Περίπου ένα ποσοστό της τάξης του 40% των ανθρώπων που γνώρισα στα γυρίσματα είχαν προφορά που σίγουρα δεν ήταν από το Μπρούκλιν.»

Τομ Χάρντι (Μπομπ Σαγκινόφσκι): Ο παραγωγός της ταινίας, Μάικ Λαρόκα, αναφέρει: «Το γεγονός ότι ο ίδιος επέλεξε το συγκεκριμένο πρότζεκτ από την πληθώρα σεναρίων που του προτείνονται καθημερινά, αποκαλύπτει πρωτίστως την απίστευτη δυναμική του σεναρίου. Η ερμηνεία του είναι εκπληκτική. Πρόκειται για έναν εξωπραγματικά δύσκολο ρόλο που απαιτεί φοβερή πειθαρχία και αποφασιστικότητα. Σαν ηθοποιός δεν σου δίνει ποτέ το ίδιο πράγμα για δεύτερη φορά και η αλήθεια είναι πως κανείς δεν έχει ξαναδεί τον Τομ να κάνει αυτό που κάνει στη Συγκάλυψη. Είναι ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του και το αποδεικνύει όλο και πιο έντονα, μέρα με τη μέρα.»

Νούμι Ραπάς (Νάντια): Βρίσκεται πλέον στη διαδικασία χτισίματος μιας αξιοζήλευτης καριέρας επί αμερικανικού εδάφους, μετά τη μεγάλη επιτυχία στην πατρίδα της, τη Σουηδία. Ο παραγωγός, Λαρόκα, ισχυρίζεται πως «Είναι σε μια φοβερά σημαντική καμπή στην προσωπική της εξέλιξη ως ηθοποιός και όλοι οι συντελεστές ήμασταν πολύ τυχεροί που συνεργαστήκαμε μαζί της, μιας και δεν χρειάστηκε καν να την προσεγγίσουμε. Για την ακρίβεια ήρθε εκείνη σ’ εμάς λέγοντας ότι “πρέπει” να την επιλέξουμε για τον ρόλο της Νάντια! Αυτού του είδους το πάθος και η αποφασιστικότητα είναι ακριβώς αυτά που χρειάζεται ένας δημιουργός». Ο Τομ Χάρντι νιώθει τυχερός που συνεργάστηκε μαζί της: «Είναι ασταμάτητη, γεμάτη θάρρος ενέργεια και καλοσύνη. Και παράλληλα είναι φοβερά υποστηρικτική. Είναι απαραίτητη. Κρατά ψηλά το ηθικό, όταν όλοι οι υπόλοιποι είναι κουρασμένοι και έχουν ξεμείνει από ιδέες.»

Τζέιμς Γκαντολφίνι (ξάδελφος Μαρβ): Ως ξάδελφος Μαρβ, μια μεγαλύτερη αλλά όχι απαραίτητα και πιο σοφή πατρική φιγούρα για τον Μπομπ, ο Τζέιμς Γκαντολφίνι εμπλουτίζει τον χαρακτήρα μέσα από μια φθαρμένη, περπατημένη και κουρασμένη φιγούρα. «Ο Ξάδελφος Μαρβ έχει πολλά κουσούρια» επισημαίνει ο παραγωγός της ταινίας Τζένο Τόπινγκς και συνεχίζει: «Ο Τζιμ πρόσθεσε ένα επίπεδο ειλικρίνειας στην όλη διαδικασία. Ήταν ένας ιδιαίτερα σύνθετος χαρακτήρας αλλά και τρομερά προικισμένος ηθοποιός, ικανός να παράσχει αληθινή ποιότητα στον χαρακτήρα που υποδύεται.»

Για τον Ρόσκαμ ήταν εξίσου σημαντική η συνεργασία με τον αδικοχαμένο ταλαντούχο ηθοποιό: «Ήταν συγκινητική η αίσθηση του να συνεργάζεσαι με έναν τύπο με τόσο εντυπωσιακό ιστορικό. Παρότι είχε τόσο μακρά και πλήρη εμπειρία στον χώρο, δε σταματούσε να βάζει τον εαυτό του σε μια συνεχή δοκιμασία, αναφορικά με την προσέγγιση του ρόλου. Συνειδητοποίησα τελικά πως έτσι προσέγγιζε κάθε του χαρακτήρα. Ξεκίναγε καθαρός και άδειος, σαν το σημειωματάριο που κουβάλαγε πάντοτε μαζί του. Ανέλυε το ταξίδι του χαρακτήρα του και σημείωνε τα πάντα. Άφηνε τον εαυτό του ευάλωτο και μέσα στην ανασφάλεια, όταν ήταν απέναντί μου. Νομίζω ότι φοβόταν πως υπάρχει περίπτωση να παρασυρθώ, να μην καταφέρω να συγκρατηθώ, και να ομολογήσω πως ότι κάνει είναι απλά ολόσωστο.»   

Ματίας Σενέρτς (Έρικ Ντίντς): Το αντίπαλο δέος του Μπομπ, αναφορικά με τη διεκδίκηση της Νάντια, ενσαρκώνει ο Ματίας Σενέρτς, ο οποίος εκτός από μετανοημένος πρώην, της πέτρας του σκανδάλου, είναι και ο ιδιοκτήτης του σκύλου που ανακαλύπτει ο Μπομπ. Ο Λαχέιν πιστεύει ότι «Έχει μια παράλογη και ανθυγιεινή εμμονή με τη Νάντια. Επίσης έχει ανεξέλεγκτες δυνάμεις αλλά και μια περίεργη λάμψη στο μάτι του, κάτι το οποίο δυσκολεύει αρκετά το πλάνο του “αντιπάλου του”, Μπομπ».

Η απειλητική παρουσία του ηθοποιού λοιπόν, τον καθιστά άξιο αντίπαλο του Χάρντι, ο οποίος αντικειμενικά είναι ένας ηθοποιός που δύσκολα απειλείται, σωματικά. «Θέλαμε κάποιον που να μπορεί να απειλήσει τον Τομ και να φαίνεται φυσικό αυτό. Αλλά να μπορεί να σταθεί και υποκριτικά απέναντί του, φυσικά. Και ο Ματίας είναι ένας μεγάλος και εντυπωσιακός τύπος. Οι σκηνές των δυο είναι από τις πιο εντυπωσιακές που γυρίσαμε.»

 

6 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους από την Odeon