PUBLI

Ξέρεις πόσο αλκοόλ καταναλώνεις;

Αν όχι η Diageo αναλαμβάνει. Όπως δεσμεύτηκε θα ενημερώσει τους καταναλωτές σχετικά με τη διατροφική αξία και την περιεκτικότητα αλκοόλ ανά μερίδα.

Την εβδομάδα που πέρασε, η Diageo ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να παρέχει στους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, πληροφορίες σχετικά με την περιεκτικότητα σε αλκοόλ και τα διατροφικά στοιχεία κάθε μερίδας – κάτι που γίνεται πρώτη φορά από εταιρία αλκοολούχων ποτών. Η πρόθεση είναι να παρέχονται οι πληροφορίες μέσω του site της Diageo για την υπεύθυνη κατανάλωση, το DRINKiQ ή/και πάνω στη συσκευασία, ανάλογα με τις εγκρίσεις των ρυθμιστικών αρχών σε τοπικό επίπεδο, σε πολλές από τις αγορές που δραστηριοποιείται η Diageo, το συντομότερο δυνατό.

Ο CEO της Diageo, Ivan Menezes, δήλωσε: «Για τη Diageo, ο καταναλωτής είναι προτεραιότητα σε οτιδήποτε κάνουμε. Δεσμευόμαστε να εξασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές μας θα έχουν την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση για κάθε μερίδα. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει υποχρέωση να παρέχουμε τέτοια πληροφόρηση στις αγορές μας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά γνωρίζουμε ότι οι καταναλωτές είναι ολοένα και πιο απαιτητικοί για το τι υπάρχει στο ποτήρι τους. Θέλουμε να παρέχουμε πληροφόρηση σχετικά με τα διατροφικά στοιχεία και την περιεκτικότητα σε αλκοόλ έτσι ώστε να μπορούν να καταλάβουν γρήγορα, αντί να πρέπει να κάνουν μαθηματικές πράξεις».  

 

Η Diageo θα συνεργαστεί με τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο για να συμφωνηθεί η μορφή των ετικετών που τοποθετούνται εθελοντικά, προκειμένου να παρέχουν τις σχετικές πληροφορίες ανά μερίδα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Diageo έχει κατακτήσει ρυθμιστική έγκριση για ένα εθελοντικό πλαίσιο «στοιχείων μερίδας» για αλκοολούχα ποτά, το οποίο περιλαμβάνει τις πληροφορίες για την περιεκτικότητα σε αλκοόλ και τα διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα (δείτε παρακάτω την εικόνα). 

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα αλκοολούχα ποτά, προς το παρόν, εξαιρούνται από την υποχρέωση παροχής διατροφικών πληροφοριών στις ετικέτες, όμως άλλα τρόφιμα απαιτούνται να τις παρέχουν ανά 100ml. 

 

Για αυτό τον σκοπό, η Diageo θα συνεργαστεί με την Ε.Ε. για να καθιερώσει μια σταθερή μονάδα αλκοόλ στα 28 Κράτη-Μέλη ώστε να παρέχει έναν αποτελεσματικό τρόπο επικοινωνίας προς τους καταναλωτές σχετικά με την περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Ο Ian Duncan, Ευρωβουλευτής από την Σκωτία και Μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωβουλής, σχολίασε: «Η ανακοίνωση της Diageo αποτελεί άριστο παράδειγμα της δέσμευσής της να παρέχει στους καταναλωτές πληροφορίες που χρειάζονται για να λαμβάνουν υπεύθυνες αποφάσεις σχετικά με το αλκοόλ. Παρέχοντας τόσο τα διατροφικά στοιχεία όσο και την περιεκτικότητα των αλκοολούχων ποτών, με έναν κατανοητό τρόπο – ανά μερίδα – προσφέρει μια σημαντική βελτίωση σε ένα περίπλοκο σύστημα, όπου υπάρχουν διαφορετικές μετρήσεις αλκοολούχων μονάδων σε όλη την ΕΕ. Είναι ένα απίστευτα θετικό βήμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να το εξετάσει, καθώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών»