Με τον όρο alternative εννοούμε οποιοαδήποτε έκφανση της rock κυρίως μουσικής, παρουσιάζει χαρακτηριστικά διαφορετικά ή κόντρα, στο κατεστημένο rock που κυριαρχεί στους καταλόγους επιτυχιών. Το alternative rock έχει παγιωθεί ως ηχητικός προσδιορισμός σε rock σχήματα μετά την επικράτηση του grunge, του μουσικού ιδιώματος που γεννήθηκε στο Seattle της Αμερικής στα τέλη της δεκαετίας του '80, ως μία σύξευξη του punk και του metal. Η εμπορική αναγνώριση του grunge, που αποτελούσε μία εναλλακτική θεώρηση του rock, έδωσε το πράσινο φως σε κοινό και κριτικούς να υιοθετήσουν τον όρο για να περιγράψουν όλα εκείνα τα σχήματα που έχουν καταγωγή από την indie μουσική της δεκαετίας του '80 (καλλιτέχνες που κυκλοφορούσαν τη δουλειά τους εκτός των πολυεθνικών εταιριών), την κιθαριστική μουσική της εποχής εκείνης (από τους R.E.M. μέχρι τους Smiths, τους My Bloody Valentine) και το πνεύμα και την ατμόσφαιρα του post punk (από τους Nine Inch Nails και την σκοτεινή βιομηχανική αισθητική τους μέχρι τους Marilyn Manson).

Το alt rock, όπως λέγεται συντομευμένα, είναι ένας μουσικός χώρος που αγκαλιάζει όλους τους καλλιτέχνες που λειτουργούν –αρχικά- εκτός της παγιωμένης δισκογραφικής δομής της μουσικής βιομηχανίας. Είναι τόσο διαδεδομένη, δε, η απήχησή του που πλέον, μπορεί να φαντάζει οξύμωρο σε κάποιους το γεγονός ότι ονόματα του λεγόμενου alt rock αποτελούν μεγάλους αστέρες της επικαιρότητας, ακυρώνοντας κατά έναν τρόπο τον όρο "alternative". Ωστόσο, μέσα στα χρόνια και μετά την πλήρη επικράτηση ονομάτων που έδρασαν μετά το ξέσπασμα του punk, ονόματα όπως οι Depeche Mode, οι Nirvana, οι Cure, οι Radiohead, η P.J. Harvey, η Björk που έχουν τεράστια εμπορική αναγνώριση, διατηρούν την επικοινωνιακή ετικέτα του alternative έτσι ώστε να διαχωρίζονται από πετυχημένα ονόματα του mainstream τα οποία θητεύουν σε πιο συντηρητικά μουσικά πλαίσια.

Απόγονος του indie rock και του περιβόητου κολλεγειακού rock, το alternative έχει ξεπεράσει κατά πολύ πλέον τις αφετηρίες του και έχει απλωθεί σε ένα ευρύτατο μουσικό πλαίσιο που χωράει το συναισθηματικό, έντεχνο rock των National Health και των Arcade Fire αλλά και την νεοπαραδοσιακή ηλεκτρική rock προσέγγιση των White Stripes, το brit rock των Arctic Monkeys και των Franz Ferdinand μέχρι και την εναλλακτική country των Lambchop και του Bon Iver. Αγαπημένη μουσική των hipsters κάθε μεγαλούπολης στον πλανήτη, το alternative rock ανανεώνεται καθημερινά, συμπεριλαμβάνοντας όλο και περισσότερα και διαφορετικά μουσικά ιδιώματα κάτω από την ομπρέλα του ιδιοσυγκρασιακού και συχνά του εκκεντρικού.

14,90€
14,90€

Longreads

Εδώ είναι το ταξίδι

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου άπλωσε τους δίσκους του στο τραπέζι και μάς διηγήθηκε ιστορίες που δεν έχει ξαναπεί.