WOMEN

Η Λίλα Κουντουριώτη θα σε κάνει να βλέπεις Champions League

Τους αγώνες θα τους βλέπεις πια λεπτό προς λεπτό στην Nova. Υπάρχει λόγος και μάλιστα σοβαρός.

Κάθε τι καλό σε αυτόν τον κόσμο επιδέχεται βελτίωση. Κι αν οι βραδιές του Champions League θεωρούνται δικαίως οι απόλυτα ανδρικές βραδιές αυτής της ζωής, η Nova αποφάσισε να μας δώσει το κάτι παραπάνω. Η Λίλα Κουντουριώτη ξέφυγε από τον κόσμο της ενημέρωσης για να μας αναγκάζει Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη βράδυ, στις Ευρωπαϊκές εβδομάδες ποδοσφαίρου με Champions και Europa League, να καθόμαστε σπίτι.

Την Λίλα την είχα γνωρίσει πολλά χρόνια πριν σε μια συνέντευξη. Μου είχε κάνει από τότε εντύπωση ότι πέρα από μια πολύ όμορφη γυναίκα, ήταν μια γυναίκα που μιλούσε για το ποδόσφαιρο. Όχι όμως με αυτό το καταπιεσμένο στυλ μιας γυναίκας που προσπαθεί να δείξει ότι ξέρει από ποδόσφαιρο. Η Λίλα ήξερε τι έλεγε.

Κι έτσι πριν δυο βδομάδες όταν από ένα tweet που έλεγε κάτι για μια ωραία ξανθιά στο Novasports4, γύρισα το κανάλι, δεν παραξενεύτηκα πολύ. Η αμέσως επόμενη κίνηση ήταν να της ζητήσω να μιλήσουμε για την νέα της θέση στο κανάλι της Nova και την νέα της πορεία σε αυτόν τον τόσο ανδρικό κόσμο της μπάλας.

Πώς νιώθεις σε έναν καθαρά ανδροκρατούμενο χώρο;

Ωραία νιώθω. Με τους άντρες πάντα ένιωθα ότι με αντιμετωπίζουν καλύτερα απ’ ότι οι γυναίκες. Οι άντρες δεν έχουν λόγο να μην σε προσέξουν, να μην σε βοηθήσουν. Και τώρα στην Nova, νιώθω ότι με αντιμετωπίζουν οι άντρες με μια πιο καθαρή ματιά.

Αν δεν ήσουν μια πολύ ωραία γυναίκα ίσως και να μην συνέβαινε αυτό βέβαια. Νιώθεις ωραία που έχεις κατακτήσει ένα ανδρικό κάστρο;

Μου αρέσει πολύ. Αλλά δεν πήραν ένα μοντέλο ούτε έψαχναν ένα μοντέλο. Πήραν μια σχετικά εμφανίσιμη κοπέλα που μπορεί να κάνει καλά αυτή τη δουλειά. Με κολακεύει το να με προσέχουν οι άνδρες αλλά μέχρι εκεί. Δεν ικανοποιώ την αυταρέσκεια και τη ματαιοδοξία μου μέσα από την εκπομπή αυτή.

Ήδη πάντως βλέπω πολλά σχόλια στο Twitter για εσένα…

‘Ηρθε η ωρα να κάνω και Twitter λοιπόν. Να παρακολουθώ τι λέγεται.

Νιώθεις ότι οι συνάδελφοί σου σε κοιτάνε κάπως επειδή “αυτός ο χώρος είναι μόνο για άνδρες”;

Το φοβόμουν πολύ πριν πάω. Όχι τόσο γιατί είναι ανδροκρατούμενος ο χώρος αλλά γιατί προέρχομαι από 10 χρόνια στα δελτία ειδήσεων και από εκπομπές κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου. Πιστεύω όμως ότι με τη δουλειά μου και την συνέπειά μου μπορώ να αποδείξω ότι είμαι καλή δημοσιογράφος. Αν εγώ είμαι αξιοπρεπής και σωστή σε αυτό που κάνω, πολύ σύντομα θα το δουν και οι υπόλοιποι.

Έχεις τραβήξει πάντως το βλέμμα των ανδρών, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Αυτό που παρατηρώ εγώ είναι ότι παρά τα χρόνια στο Δελτίο Ειδήσεων, είναι η πρώτη φορά που μου λέει κόσμος ότι με βλέπουν. Έχει πολύ μεγάλη δύναμη το ποδόσφαιρο και η Nova. Είναι παντού, στα σπίτια, στα γραφεία, στις καφετέριες, στη ζωή των ανθρώπων.

Μια βραδιά στο Saint-Denis

Πώς αισθάνεσαι που πέρασες από την δημοσιογραφία που στεναχωρεί τον κόσμο σε εκείνη που κάνει τον άλλον να ξεχνιέται;

Πάντα είχα την τάση ακόμα και μέσα στο Alter, να κάνω παρέα με αθλητικούς. Οι αθλητικοί έχουν πάντα μια άλλη οπτική, είναι πιο χαρούμενοι, κάνουν το χόμπι τους δουλειά. Είναι άλλη η ψυχολογία τους.

Έκανες παρέα με αθλητκούς αλλά το είχες όμως στο μυαλό σου να δουλέψεις ως αθλητική συντάκτρια ή παρουσιάστρια;

Μου είχε περάσει από το μυαλό γιατί από μικρή δεν ήμουν άσχετη με την μπάλα. Ήμουν στο Λονδίνο και κάθε φορά που έπαιζε Ελληνική ομάδα πηγαίναμε με τον πατέρα μου. Είμαι σε μια οικογένεια που ασχολιόταν με το ποδόσφαιρο, πήγαιναμε γήπεδο. Δεν μου είναι ξένο.

Η αλήθεια είναι ότι σε θυμάμαι σε μια συνέντευξη που είχαμε κάνει πριν 4 χρόνια ότι ασχολιόσουν με τα αθλητικά. Δεν ήξερα όμως ότι πήγαινες και γήπεδο.

Πήγαινα πολύ με τον πατέρα μου. Και όταν ήρθαμε Αθήνα πηγαίναμε σε αρκετούς αγώνες. Στην Αγγλία το ήθελα πάρα πολύ γιατί ήταν αλλιώς το κλίμα. Έχω πάει μέχρι και σε τελικό Champions League, στο Παρίσι. Στο Saint-Denis, στο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα με την Άρσεναλ.

Πώς σου είχε φανεί ο τελικός;

Ήταν μοναδική σαν εμπειρία. Ήταν το πιο ωραίο show που είχα δει στη ζωή μου, γιατί πέρα από αγώνας ποδοσφαίρου, ήταν μια γιορτή.

Ιταλοί, οι αγαπημένοι των γυναικών

Μετά την πρώτη αγωνιστική του Champions League, ποια ομάδα βλέπεις πιο ανεβασμένη;

Φοβάμαι να κάνω προγνωστικά γιατί είναι άλλοι πολύ πιο ειδικοί από εμένα. Δεν θέλω να λέω τέτοια, ούτε καν σε φίλους μου που με ρωτάνε.

Τι; Σε ρωτάνε τι να παίξουν στο στοίχημα;

Δεν μπορείς να φανταστείς. Με ρωτάνε συνέχεια για συμβουλές αλλά δεν με απασχολεί το στοίχημα εμένα. Εγώ θέλω να πηγαίνουν καλά οι Ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη.

Μιας και το έθιξες αυτό, το βλέπεις ότι δεν τα πηγαίνουν και φοβερά μέχρι τώρα…

Ίσως το ξεκίνημα δεν ήταν καλό αλλά νομίζω ότι ακόμα υπάρχει χρόνος και φυσικά αρκετά ακόμη παιχνίδια. Δεν μπορούμε από τώρα να προεξοφλήσουμε ότι δεν θα τα καταφέρουν.

Από τις άλλες ευρωπαϊκές ομάδες ποιες υποστηρίζεις;

Μου αρέσουν πολύ οι ιταλικές ομάδες. Οι Ιταλοί ποδοσφαιριστές αρέσουν πολύ σε όλες τις γυναίκες ούτως ή άλλως.

Καμία προτίμηση σε ποδοσφαιριστή;

Θα σου πω ποδοσφαιρικά και όχι Ιταλούς. Μου αρέσει πολύ ο Μέσι, γιατί έχω διαβάζει πολλά για εκείνον, για την ιστορία του, τα προβλήματά του. Μου αρέσει που δεν το παίζει σταρ σε αντίθεση ας πούμε με τον Ρονάλντο. Δεν μου αρέσουν οι σταρούμπες, οι ποδοσφαιριστές celebrities.

Πίτσα, μπάλα, όχι μπίρα

Παθιάζεσαι ως φίλαθλος με την ομάδα σου; Ξέρω ότι δεν θα μου πεις ποια είναι αυτή.

Παθιάζομαι όταν παίζει καλά η ομάδα μου. Όταν δεν παίζουμε καλά, είμαι η πρώτη που θα κριτικάρω. Δεν θα υποστηρίξω το άδικο μόνο και μόνο για να δικαιολογήσω την ομάδα μου.

Παρακολουθείς ποδόσφαιρο στο σπίτι;

Τώρα ακόμα περισσότερο. Αλλά δεν ήμουν ποτέ από τις γυναίκες που έφευγαν από το σαλόνι όταν οι άνδρες έβλεπαν μπάλα.

Και σου επιτρέπουν οι ανδροπαρέες να βλέπεις ποδόσφαιρο μαζί τους;

Τις ξέρεις τις ανδροπαρέες. Αν και είμαι σχετικά ήσυχη όταν βλέπω ποδόσφαιρο. Τώρα βασικά με ρωτάνε για την άποψή μου.

Είσαι από τους προπονητές της εξέδρας; Έχεις ισχυρή άποψη για μια ομάδα, την τακτική της και τις αλλαγές που πρέπει να γίνονται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού;

Έχω άποψη, όχι βέβαια σαν… προπονητής της εξέδρας. Προτιμώ πάντως να κρατώ την άποψη για τον εαυτό μου και όχι να την επιβάλλω στους άλλους

Μια ιδανική βραδιά ποδοσφαίρου στο σπίτι τι περιλαμβάνει για εσένα;

Συνήθως δουλεύω τις ώρες των αγώνων αλλά αν βρεθώ σπίτι θα κάτσω με ένα ωραίο λευκό κρασί. Στην πίτσα λέμε ναι, αλλά να είναι margherita.

Οι φίλες σου τι σου λένε για την ενασχόλησή σου με το ποδόσφαιρο;

Έχουν μείνει με το στόμα ανοιχτό. Τους εξηγώ κάποια πράγματα και παθαίνουν εγκεφαλικό. Με βλέπουν να διαβάζω αθλητικές εφημερίδες και απορούν τι μου έχει συμβεί.

Έχεις βρεθεί ποτέ στη δύσκολη θέση να εξηγήσεις σε μια φίλη σου τι είναι το οφσάιντ;

Είχα αυτόν τον δύσκολο ρόλο από τότε που μου το είχε εξηγήσει μικρή ο πατέρας μου.

Η Aston Villa, τα παράλογα και ο Luis Figo

Είπες νωρίτερα ότι έμενες Λονδίνο παλιότερα. Ποια ομάδα υποστήριζες;

Επειδή το πρώτο μου πτυχίο το έκανα στο Birmingham, υποστήριζα την Aston Villa, όχι κάποια ομάδα του Λονδίνου. Όταν πήγα στο Λονδίνο ήμουν λίγο πιο πολύ με την Chelsea αλλά δεν είναι ότι στηρίζω κάποια ομάδα φανατικά από εκεί.

Τι σου λείπει από την ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα του Λονδίνου τώρα που είσαι εδώ, στα δικά μας τα ωραία;

Μου λείπει καμιά φορά αυτό το πάρτυ. Το πώς οι φίλαθλοι αντιμετωπίζουν τους αγώνες αυτούς. Μου λείπει που ξέρεις ότι κάποια πράγματα είναι στην σωστή σειρά και οι άνθρωποι δεν συνηθίζουν να μπαίνουν στο γήπεδο με κροτίδες και καπνογόνα για να κάνουν ατμόσφαιρα. Μου λείπει η γιορτή αλλά ακόμα και εδώ ασχολούμαι πιο πολύ με το Champions League και το Europa League.. Μου αρέσει πάρα πολύ το ότι ασχολούμαι με το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Με τις ελληνικές ομάδες πώς τα βλέπεις τα πράγματα να προχωρούν;

Θέλω να είμαι αισιόδοξη. Ήδη οι κινήσεις που γίνονται στην Premier League σε επίπεδο οικονομικής αναδιάρθρωσης, είναι πολύ θετικές και ελπίζω ότι θα πάρουμε σύντομα παράδειγμα από εκεί.. Εμένα θα μου άρεσε απλά να μπορεί ένας πατέρας να παίρνει το παιδί του και να πηγαίνει να βλέπει αγώνες.

Τι θεωρείς παράλογο στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

Το ότι εμπλέκονται άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό. Αυτό είναι παράλογο αλλά και επικίνδυνο. Αυτό παρατηρώ, χωρίς να είμαι ειδική, από τότε που παρακολουθώ το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πες μου πέντε φιγούρες του ελληνικού και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που έχουν μείνει χαραγμένες στο μυαλό σου τα τελευταία 20 χρόνια, είτε για καλό είτε για κακό..

Δημήτρης Σαραβάκος. Τον θυμάμαι από μικρό παιδί γιατί ήταν σύμβολο. Θα σου πω τον Luis Figo γιατί τον θμόμαστε όλες οι γυναίκες. Θοδωρής Ζαγοράκης λόγω της Εθνικής. Στέλιος Γιαννακόπουλος για την εικόνα που είχε στην Αγγλία. Και θα σου πω και τον Μουρίνιο γιατί είναι ιδιαίτερος. Είτε τον αγαπάς είτε τον μισείς. Είναι ένας ηγέτης, με όλα τα κόμπλεξ, τα καλά και τα κακά που το συνοδεύουν αυτό. Θα μπορούσα να σου πω και τον Ferguson αλλά δεν σε εξιτάρει. Από τον Μουρίνιο περιμένεις να δεις το κάτι παραπάνω.

Θέλω ένα επίθετο ή ένα ουσιαστικό για κάθε έναν από τους ανθρώπους που θα σου πω…

Γιώργος Καραγκούνης: Ψυχή

Φερνάντο Σάντος: Συνεχιστής

Ντέμης Νικολαϊδης: Ονειροπόλος

Ζεσουάλδο Φερέιρα: Ήρεμη δύναμη

Νέρι Καστίγιο: Παρορμητικός

Νίκος Αλέφαντος: Αυθεντικός

Ζοσέ Μουρίνιο: Σταρ

Λιονέλ Μέσι: Αθλητής