ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η νέα BMW Concept 8 είναι το απόλυτο δεκάρι

Η επόμενη καλύτερη γενιά αυτοκινήτων της BMW είναι έτοιμη για μια πρώτη επίδειξη δύναμης και πολυτέλειας.

Το νέο πρωτότυπο μοντέλο της BMW, που έκανε την επίσημη εμφάνισή του στη φετινή εκδήλωση Concorso d’Eleganza, στις όχθες της λίμνης Como, στην Ιταλία, αποτελεί το πρώτο αυτοκίνητο από μια σειρά ultra-premium μοντέλων του γερμανού κατασκευαστή.

Το νέο πολυτελές 2+2 κουπέ θα ενταχθεί στην γκάμα της BMW από το 2018, αποτελώντας μέρος του προγράμματος των μελλοντικών μοντέλων της εταιρείας Number One, Next.

Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της BMW, Harald Krüger “Ο αριθμός 8 ήταν ανέκαθεν η αιχμή των σπορ επιδόσεων και της αποκλειστικότητας στη BMW. Η νέα Σειρά 8 Coupe θα αποδείξει ότι δυναμικές επιδόσεις και σύγχρονη πολυτέλεια μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά. Θα είναι το επόμενο μοντέλο στην επέκταση της γκάμας πολυτελών οχημάτων και θα ανεβάσει τον πήχη για τα coupe, ενώ θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ακόμα πιο σθεναρά την πρωτοκαθεδρία στην πολυτελή κατηγορία”.

Το design και το μηχανολογικό κομμάτι απετέλεσαν τα σημεία-κλειδιά στην εξέλιξη της 8 Series, συνθέτοντας μια παραδοσιακή δίπορτη αρχιτεκτονική, με κλασικό πορτμπαγκάζ πίσω.

Η σιλουέτα της BMW Concept 8 Series εκτείνεται χαμηλά και δυναμικά πάνω από το δρόμο. Το μακρύ καπό αλληλοεπιδρά με την κομψή γραμμή οροφής χαρίζοντας μία δυναμική γοητεία στα πλευρά του αυτοκινήτου, ενώ η εντυπωσιακή ανοδική κλίση του πίσω άκρου δημιουργεί μία ζωηρή κατάληξη και προσθέτει μία σπορ νότα.

Πιο πίσω, το βλέμμα οδηγείται στις προτεταμένες επιφάνειες πάνω από τους πίσω τροχούς. Τα πλευρά είναι ένα νέο στοιχείο όπου φαίνεται η τεχνογνωσία της BMW στη σχεδίαση επιφανειών.

Μία μεγάλη μάσκα, λεπτοί διπλοί προβολείς και μεγάλοι αεραγωγοί δημιουργούν μία εντυπωσιακή, σπορ εικόνα μπροστά. Η κλασική «φόρμα» BMW εδώ έχει μία φρέσκια ερμηνεία, αποτυπώνοντας τη σχεδιαστική γλώσσα της εταιρείας προς μια διαφορετική κατεύθυνση. Για παράδειγμα, τα δύο εκτεταμένα «νεφρά» είναι τοποθετημένα πολύ χαμηλά. Αντλώντας έμπνευση από τα κουπέ μοντέλα του παρελθόντος, τα συγκεκριμένα σημεία ενώνονται από ένα συνεχές πλαίσιο για τη δημιουργία ενός ενιαίου μεγάλου στοιχείου.

Εντυπωσιακό είναι και το πίσω τμήμα της BMW Concept 8 Series, με έντονες ανάγλυφες επιφάνειες που επιτείνουν την αίσθηση του πλάτους και θυμίζουν περισσότερο τις γραμμές του ηλεκτροκίνητου BMW i8.

Το εσωτερικό εστιάζει στα απαραίτητα που είναι φυσικά το έργο της οδήγησης. Παίρνοντας θέση πίσω από το τιμόνι, ο οδηγός, νιώθει ότι βρίσκεται στο cockpit ενός γνήσιου, σπορ αυτοκινήτου. Οι επιφάνειες και οι γραμμές εστιάζουν προ τα εμπρός και υπογραμμίζουν τη δυναμική οδηγική εμπειρία. Η ταξινόμηση των λειτουργιών σε κέντρα ελέγχου, όπως στο κέντρο του ταμπλό, στην κεντρική κονσόλα και στις πόρτες, χαρίζουν στο εσωτερικό μία άριστα δομημένη εικόνα.

Η BMW για την περίπτωση της 8 Series έχει χρησιμοποιήσει την πισωκίνητη πλατφόρμα CLAR (cluster architecture), με το μεταξόνιο και τα μετατρόχια να δίνουν μία κατάλληλα χαμηλή και κόμπακτ διαμόρφωση θυμίζοντας το μοντέλο πρώτης γενιάς που λανσαρίστηκε το 1989. Οι ζάντες 21 ιντσών, θα διατηρηθούν ως προαιρετικός εξοπλισμός στο μοντέλο παραγωγής, σύμφωνα με την BMW.

Μεταξύ των στοιχείων υψηλής τεχνολογίας του πλαισίου, είναι τα διπλά ψαλίδια για τον εμπρός άξονα και οι πολλαπλοί σύνδεσμοι για τον πίσω, με διαρκώς μεταβαλλόμενη αερανάρτηση, καθώς και τετραδιεύθυνση προκειμένου να δώσει την κορυφαία ακρίβεια στην κατηγορία.

Η BMW προς το παρόν δεν έχει ανακοινώσει επισήμως λεπτομέρειες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της νέας Σειράς 8 Κουπέ, αλλά αναμένεται να διαθέτει τουλάχιστον τρεις βενζινοκινητήρες. Σύμφωνα με επίσημες πηγές, η γκάμα πιθανόν να διαθέτει τις εκδόσεις 840i, με 6κύλινδρο σε σειρά turbo κινητήρα 3,0 λίτρων, την 850i με 4,4 λίτρων twin-turbo V8 κινητήρα και την κορυφαία M860i xDrive M Performance που θα φορά τον V12 κινητήρα των 6,6 λίτρων. Πιθανότατα στο μέλλον να υπάρξει η υβριδική έκδοση 840e.

Οι παραπάνω κινητήρες θα συνδυάζονται με αυτόματο 8άρι κιβώτιο, με τις 840i και 850i να διατίθενται σε πισωκίνητες ή τετρακίνητες εκδόσεις, ενώ η M860i θα είναι αποκλειστικά τετρακίνητη.