ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Στο ναυάγιο της Ζακύνθου δεν πας πια μόνο με βάρκα

Ο αναβάτης του motocross, Romain Febvre, έδωσε μία εντυπωσιακή παράσταση με φόντο το πιο ατμοσφαιρικό κουφάρι του Ιονίου.

Όταν πριν από 37 χρόνια το εμπορικό πλοίο ‘Παναγιώτης’ που ο αστικός μύθος το ήθελε να μεταφέρει λαθραία τσιγάρα, τσακίστηκε στα βράχια της βορειοδυτικής Ζακύνθου, οι ντόπιοι φοβήθηκαν πως αυτό θα κατέστρεφε τουριστικά το νησί τους. Όμως σύντομα το ‘Ναύαγιο’ που σκουριάζει εγκλωβισμένο ακόμα στο αμμοχάλικο της απρόσιτης παραλίας του Αγίου Γεωργίου, εξελίχθηκε σε τουριστική ατραξιόν.

Η ανήμπορη εικόνα του, όπου επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες προσπαθεί να γίνει ένα με το απείρου κάλλους και τόσο παράταιρο φυσικό τοπίο που το περιτριγυρίζει, είναι πια εμβληματική και έχει ταξιδέψει σε κάθε άκρη του κόσμου. Άνθρωποι απ’ όλο τον πλανήτη επισκέπτονται την Ελλάδα με στόχο να βρεθούν σε αυτή την απομονωμένη αλλά διάσημη πια παραλία, την οποία προσεγγίζεις μόνο από θαλάσσης. Κι αυτό, όχι όλο το χρόνο.

Όταν μετά από ένα χρόνο προσπάθειας να εξασφαλιστεί η σχετική άδεια, ήρθε η ώρα να στηθεί το εντυπωσιακό εγχείρημα που σας παρουσιάζουμε, ένα αναπάντεχο εμπόδιο ήταν πως με τις φουσκοθαλασσιές του Οκτώβρη, δεν βρισκόταν καπετάνιος διατεθειμένος να ρισκάρει για να μεταφέρει στην εν λόγω παραλία την ομάδα των 23 ατόμων και του εξοπλισμού τους. Κάποιο ντόπιοι, κάποιοι άλλοι για πρώτη φορά στα μέρη μας. Ανάμεσά τους και ο παγκόσμιος πρωταθλητής Motocross του 2015, Romain Febvre, που ανέλαβε την πρόκληση να στήσει μία αυτοσχέδια πίστα γύρω από το ναυάγιο.

Τελικά βρέθηκε ο ένας θαρραλέος καπετάνιος, που με τόλμη στην πλώρη και εμπειρία στην πρύμνη, προσέγγισε την διάσημη παραλία.

Συνολικά δώδεκα τόνοι άμμου μεταφέρθηκαν για να στηθεί το απαιτούμενο σκηνικό, με το team να δουλεύει ολημερίς επί μία εβδομάδα, για να μπορέσει η Yamaha του Γάλλου αναβάτη να αρχίσει το παιχνίδι δίπλα στο κύμα.

Μόνο που όμως στους αγώνες όλα μπορεί να στραβώσουν σε μία στιγμή, έτσι το όλο εγχείρημα πήγε να ‘ναυαγήσει’ όταν ο καιρός άλλαξε, αγρίεψε, έκανε περισσότερο θόρυβο και από την τετράτροχη μοτοσυκλέτα του 25χρονου.

Μέσα σε ένα 24ωρο, αποδείχθηκε πόση αλήθεια κρύβουν οι στίχοι που λένε πως είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια.

Το 60% της δουλειάς που είχε γίνει, το πήρε ο άνεμος. Και με το χρόνο να αποτελεί πλέον νέο, αμείλικτο αντίπαλο, η ‘πίστα’ γύρω από το ναυάγιο έπρεπε να δημιουργηθεί εκ νέου – αυτή τη φορά σε χρόνο ρεκόρ. Ευτυχώς ο καιρός θυμήθηκε έστω και καθυστερημένα το νόημα της φημισμένης ελληνικής φιλοξενίας, γλύκανε και δεν έκρυβε άλλες εκπλήξεις. Έτσι ο Romain Febvre είχε την ευκαιρία να δώσει την πιο παράξενη ‘παράσταση’ της ζωής του!

«Έχουμε σαν αθλητές συνηθίσει να αγωνιζόμαστε σε όμορφες και ιδιαίτερες πίστες σε όλο τον κόσμο. Τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με την παραλία του Ναυαγίου στην Ελλάδα. Είναι ένα απίστευτο θέαμα, φανταστείτε να οδηγείτε ανάμεσα σε γαλανά νερά και ένα ναυάγιο πλοίου. Ήταν μια τεράστια πρόκληση για όλους μας, ειδικά όταν έπρεπε να μεταφέρουμε τα πάντα με μικρές βάρκες από την άλλη πλευρά του νησιού», είπε χαζεύοντας το εντυπωσιακό σκηνικό γύρω του ο Γάλλος.

Γκάζωσε, σήκωσε άμμο, πάτησε στο κύμα, έκανε σούζα με την εμπρός του ρόδα να επιδιώκει θαρρείς να σκαρφαλώσει πάνω στα δυσθεώρητα βράχια, απόλαυσε τόσο το εγχείρημα που συνέχισε να κάνει τα δικά του μέχρι να πέσει η νύχτα. Το τι ακριβώς έκανε εκεί, μπορείτε να το απολαύσετε στο video που ακολουθεί…

Το σόου ολοκληρώθηκε και ενόσω η εικόνα από τη Ζάκυνθο ταξιδεύει σε κάθε άκρη της Γης, πίσω στο ναυάγιο ο κινητήρας της Yamaha δεν κάνει πια ηχώ. Η γαλήνη επέστρεψε και ο μοναδικός ήχος που διακόπτει το πάφλασμα των κυμάτων στην παραλία, είναι ενίοτε οι τριγμοί του τσακισμένου ‘Παναγιώτη’.