ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το πρώτο SUV της Rolls-Royce είναι το τελευταίο αυτοκίνητο

Πιο γρήγορα θα στερέψουν οι θάλασσες παρά ο θαυμασμός μας για την Cullinan.

Ελάχιστοι πλέον περίμεναν ότι η Rolls-Royce θα έμπαινε στον κόπο να φτιάξει ένα SUV. Το είχε προαναγγείλει κάποτε, αλλά μετά καθυστέρησε τόσο πολύ, που σχεδόν πια δεν είχε νόημα να το φτιάξει. Όλοι πλέον έχουν ρίξει ένα SUV στους δρόμους. Γιατί να το κάνει και η Roll-Royce;

Το έκανε, όμως. Και το έκανε αρχοντικά, επιβλητικά και με μια αίσθηση τελειότητας που αγγίζει το μακάβριο. Η Cullinan θα μπορούσε να είναι το τελευταίο αυτοκίνητο που κατασκευάζει η ανθρωπότητα. Ποτέ δεν θα χρειαστούμε κάτι περισσότερο από ένα ιδιωτικό επίγειο όχημα.

Σε μια άλλη εσχατολογική ανάγνωση, αυτό είναι το αυτοκίνητο στο οποίο θα ήθελες να βρίσκεσαι όταν θα καταστρέφεται ο πλανήτης. Είτε για να την κοπανήσεις από την καταστροφή, είτε για να την απολαύσεις αναπαυτικά όταν τα πράγματα φτάσουν στο αναπόδραστο.

Cullinan, λοιπόν. Ένα SUV από τη Rolls-Royce. Ένα τεράστιο αυτοκίνητο με λιτές γραμμές κι ελάχιστες καμπύλες και με μια εντελώς δική του, κάπως παλιακή ομορφιά. Αν το δεις προφίλ, θα σου θυμίσει κουτί ή τζιποειδές παλαιότερης γενιάς. Αν το δεις από μπροστά, με τον εντυπωσιακό του όγκο και τη μάσκα που δεν αφήνει αμφιβολίες, θα σου κόψει την ανάσα. Θα είναι σαν να βλέπεις ένα μικρό Παρθενώνα να έρχεται κατά πάνω σου.

Μέσα, η Cullinan είναι πολύ Rolls-Royce και ελάχιστα SUV. Στην πραγματικότητα, το μόνο πράγμα που προδίδει ότι είναι SUV είναι το κουμπάκι ‘Everywhere’. Αυτό που όταν το πατήσεις, το αυτοκίνητο θα ξεκολλήσει από κάθε είδους προβληματικό έδαφος (λάσπες, χιόνια, άμμος) και θα κυλήσει αρχοντικά σε οποιοδήποτε τερέν (χώμα, πάγος, νερό – οι κατασκευαστές διατείνονται ότι η Cullinan μπορεί εύκολα να διασχίσει ένα ρηχό ποτάμι).

Όλα τα υπόλοιπα ‘φωνάζουν’ Rolls-Royce. Οι σαμπανιέρες, οι πίσω πόρτες που ανοίγουν ανάποδα σαν να υποδέχονται μονίμως τη Μάρλεν Ντίντριχ, τα πανάκριβα δέρματα, το υπέροχο ξύλο, τα ηλεκτρονικά συστήματα που κοστίζουν όσο ένα μικρό διαμέρισμα. Η καμπίνα των επιβατών είναι μια πολυτελής σουίτα. Πίσω της, κρύβεται άλλη μια καμπίνα. Ο ιδιοκτήτης της Cullinan μπορεί να την μετατρέψει σε χώρο αποσκευών, σε γκαρσονιεράκι για τα κατοικίδια που ταξιδεύουν μαζί του, σε μικρό playroom ή σε παρατηρητήριο.

Αυτό το τελευταίο θα φανεί πραγματικά χρήσιμο την τελευταία μέρα του κόσμου: Δύο πολυθρονίτες που κοιτάνε προς τα πίσω κι ένα τραπεζάκι για κοκτέιλ, για να απολαύσεις την πιο προνομιακή θέα της λάβας που κυνηγάει την Cullinan σου, ή το τσουνάμι που της έχει επιτεθεί, ή τους εξωγήινους που έχουν εγκαταλείψει το σκάφος τους και κάνουν τη μεγάλη τους απόβαση στη Γη.

Όλα αυτά, στην αφύσικη τιμή των 300.000 ευρώ και βάλε. Δεν θα τα βάλεις ποτέ και καλά θα κάνεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσεις να λιγουρεύεσαι. Ο configurator της Rolls-Royce θα σου χαρίσει ατέλειωτες ώρες φανταστικού καστομαρίσματος και αυτοκινητικής ονείρωξης. Όπως θα διαπιστώσεις, οι δυνατότητες για personalization είναι τόσες πολλές, που είναι μάλλον απίθανο να δούμε δύο ολόιδιες Cullinan στους δρόμους ή τις κακοτράχαλες ραχούλες του μικρού μας πλανήτη.