ENTERTAINMENT

Η επόμενη γενιά είναι ήδη πολύ καλύτερη από τη δική μας

'Ενα κείμενο που δεν αποδοκιμάζει τη δική μας γενιά αλλά ευλογεί τα όποια γένια της επόμενης που έρχεται με δημιουργική φόρα.

Στις ταινίες, τα μυθιστορήματα και τα τραγούδια συνηθίζουν να λένε ότι αρκεί ένας μόνο άνθρωπος για να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο. Να πάρει όλους εμάς τους υπόλοιπους από το χέρι και να μας οδηγήσει προς ένα μέλλον το οποίο όχι απλά θα μοιάζει ευνοϊκότερο αλλά θα είναι πραγματικά πιο ουσιαστικό. Το πόση ανάγκη έχουμε μία τέτοια σκέψη για το μέλλον, είναι μάλλον περιττό να το πω.

Αυτό όμως στο οποίο διαφωνώ ελάχιστα είναι στο πόσοι χρειάζονται για να αλλάξει ο κόσμος γύρω μας. Γιατί μπορεί πράγματι από το μυαλό, τη δύναμη και τη θέληση τους ενός να ξεκινά μια όμορφη ιδέα αλλά μόνο όταν αυτός ο ένας παρακινήσει κι άλλους, μόνο όταν γίνουν πολλοί, μπορούμε πραγματικά να αισιοδοξούμε. Χρειάζεται μια ολόκληρη γενιά να διψά για ένα καλύτερο μέλλον και νομίζω ότι αν ρίξουμε μια ματιά γύρω μας θα αντιληφθούμε ότι αυτή η γενιά βρίσκεται ήδη στον πλανήτη και δημιουργεί.

Έχω την αμέριστη χαρά να γνωρίζω προσωπικά πολλούς από τους ανθρώπους που θα δεις στα 20 υπέροχα βίντεο του project “Generation N” από την Nissan. Τι είναι αυτό το project; Η Nissan αποφάσισε να στηρίξει την νέα γενιά, τη γενιά της δημιουργίας, τη γενιά των προκλήσεων αλλά και των μεγάλων στόχων. Αυτή τη γενιά που βρήκε το σθένος μέσα στην κρίση να ανακαλύψει όχι μόνο το επιχειρηματικό αλλά και το ανθρώπινό της πρόσωπο.

Λίγα μόνο μέλη από την ομάδα Ethelon

20 βίντεο, 20 προσπάθειες βρίσκονται συγκεντρωμένες στο site http://nissangenerationn.gr/ και εσύ καλείσαι να αναδείξεις τα 10 βίντεο, τις 10 ομάδες ή ανθρώπους που θα κερδίσουν ένα αυτοκίνητο Nissan για έναν χρόνο και θα αποτελούν πρέσβεις αυτής της “Generation N”.

Αυτό όμως που λέω σε κάθε φίλο μου, σε κάθε γνωστό μου που τον παρακινώ να μπει στο site και να ψηφίσει, είναι ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το δει αυτό σαν διαγωνισμό. Τους προτρέπω όπως και εσένα, να μπεις απλά στον κόσμο της “Generation N” και να εμπνευστείς από τη δημιουργικότητα και τις ιδέες που αναπτύσσονται δίπλα μας χωρίς πολλές φορές να το παίρνουμε χαμπάρι.

Ο Βασίλης Τζιγκούρας με το +2feet

Ανάμεσα στις 20 αυτές προσπάθειες θα βρεις εθελοντικές δράσεις, επιχειρηματικά μοντέλα, start-ups και μερικά γνήσια καλλιτεχνικά ταλέντα. Θα βρεις πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις και ιδέες οι οποίες όμως έχουν μία κοινή συνισταμένη. Είναι όλες από νέους ανθρώπους με απεριόριστη όρεξη για ζωή και δημιουργία.

Οι προσπάθειες που έχουν στο επίκεντρο το ρήμα “προσφέρω” είναι πάντα οι πιο αγαπητές στο κοινό. Γιατί κρύβουν μια ευαισθησία και μια ειλικρινή αγάπη για τον συνάνθρωπο. Ανάμεσά τους ο Βασίλης Τζιγκούρας, ο άνθρωπος – σύμβολο για τα αδέσποτα ζωάκια με το +2feet. Ή η ομάδα Ithaca που θα δεις καθημερινά σε γωνιές της πόλης να πλένει τα ρούχα των αστέγων με κέρδος μόνο το χαμόγελο των ανθρώπων. Ή η Ethelon, η σημαντικότερη αυτή τη στιγμή προσπάθεια στον χώρο του εθελοντισμού στη χώρα μας.

Μάρθα και Κέλλυ Χατζηγιάννη με τους χυμούς Verve

Υπάρχουν ομάδες οι οποίες αλλάζουν δραστικά την καθημερινότητά μας, φροντίζοντας κάθε έναν άνθρωπο γύρω τους. Οι δίδυμες Μάρθα και Κέλλυ Χατζηγιάννη με τους φανταστικούς χυμούς Verve που έχουν βαλθεί να μας γεμίσουν υγεία και ευεξία. Ή η ομάδα του Veggie It από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με το υψηλής θρεπτικής αξίας μπισκότο. Η start-up Advantis που δημιούργησε το Brainance, ένα cloud-based λογισμικό για την επεξεργασία εξετάσεων μαγνητικής τομογραφίας.

Ομάδες που έχουν αντιληφθεί ότι είναι η επιχειρηματικότητα και η αγάπη για την ελληνική γη και τα ελληνικά προϊόντα που θα μας πάνε όλους ένα βήμα μπροστά. Όπως ο Σταύρος Τσομπανίδης με την Phee, η οποία αξιοποιεί τα νεκρά φύκια των ελληνικών θαλασσών προσφέροντας κοινωνικό και οικολογικό έργο. Ή τα Finest Roots που επαναπροσδιορίζουν τι σημαίνει στον κόσμο μας ο όρος λικέρ, με συνταγές αποκλειστικά από την ελληνική φύση. Ή ο Θοδωρής και ο Γιώργος Βασιλόπουλος, δυο αγρότες από την Ηλεία που ανακάλυψαν μια πρότυπη μέθοδο συλλογής ελαιόκαρπου.

Ο Σταύρος Τσομπανίδης με την Phee

Σύνολα και team που χτίζουν το μέλλον της ελληνικής νεολαίας και μας αποδεικνύουν ότι οι νέοι χρειάζονται απλά καθοδήγηση και στήριξη. Όπως η Effect που φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τη νεανική ανεργία. Ή η LeadCompass, η εταιρεία επαγγελματικού προσανατολισμού που χρησιμοποιεί καινοτόμες μεθόδους για να βοηθήσει τους νέους.

Νέοι άνθρωποι που σε κάνουν να αναρωτιέσαι τι έκανες εσύ στην ηλικία τους όταν αυτοί έχουν ήδη καταφέρει τόσα πολλά. Η μαθητική ομάδα Infinite Racing που κατέκτησε την πρώτη θέση στο “F1 in Schools 2016” και η Prom Racing Team που δημιούργησε ένα αγωνιστικό μονοθέσιο στα πρότυπα της F1 σαν να ήταν το πιο απλό πράγμα στον κόσμο. Η ομάδα Elektronio με το πρώτο τρίτροχο, ηλεκτρικά υποβοηθούμενο, χειροποίητο ποδήλατο για εκείνους που αναζητούν έναν εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς.

Δύο από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας Ithaca

Αλλά και άνθρωποι που με το δικό τους ψυχικό σθένος και την δική τους ατομική προσπάθεια, αλλάζουν πρώτα τον δικό τους προσωπικό κόσμο και μετά αυτόν γύρω τους. Ο Αλέξιος Καραδήμος που σχεδίασε ένα e-hospital που επιτρέπει τη διεξαγωγή χειρουργικών επεμβάσεων από απόσταση. Η Μυρτώ Τσίμα με το Instalaw, προσπαθεί να κάνει τις νομικές υπηρεσίες κάτι προσιτό και εύκολο για όλο τον κόσμο. Ο Ορέστης Παπαϊωάννου μας ταξιδέυει με τις δικές του μελωδίες σε κόσμους πιο ονειρικούς και κάνει την Ελλάδα υπερήφανη σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Η Μυρτώ Τσίμα με το Instalaw

Κάτι που κάνουν με κάθε ικμάδα της ψυχής τους οι πρωταθλητές μας. Ο Χρήστος Κουτούλιας, πρωταθλητής στο άλμα εις μήκος, χρυσός στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου ΑμεΑ. Ο Πάνος Τριανταφύλλου, ασημένιος Παραολυμπιονίκης της ξιφασκίας με αμαξίδιο. Ή ο πρωταθλητής της ιστιοσανίδας Βύρωνας Κοκκαλάνης, αυτή η τεράστια ελπίδα για την αναγέννηση του συγκεκριμένου αθλήματος.

To διδυμο πίσω από την Advantis και το Brainance

Αν δώσεις έστω και λίγα λεπτά από το χρόνο σου για να δεις τις δημιουργίες και τις προσπάθειες αυτών των ανθρώπων, αν πάρεις μια μικρή γεύση του τι ονομάζει η Nissan ως “Generation N”, θα δεις ένα χαμόγελο να σχηματίζεται και στα δικά σου χείλη, το ίδιο χαμόγελο που έχω κι εγώ τώρα. Γιατί είναι υπέροχο να ανακαλύπτεις ότι υπάρχουν άνθρωποι γύρω σου οι οποίοι όχι απλά δεν είναι στάσιμοι αλλά χτίζουν βήμα βήμα ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

Δεν ξέρω τι θα λέω σε μερικές δεκαετίες από τώρα στα παιδιά και τα εγγόνια μου για τη δική μου γενιά. Αν το πρόσημό της θα είναι τελικά θετικό ή αρνητικό. Αυτό που ξέρω για την επόμενη γενιά, την “Generation N” είναι ότι μου δίνει την αισιοδοξία και το θράσος να πιστεύω ότι αυτά τα παιδιά και τα εγγόνια θα γεννηθούν σε έναν κόσμο πολύ καλύτερο και ανθρώπινο από τον σημερινό.