ORIGINALS

10 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις

Για εσένα που θέλεις να χτίσεις και πνεύμα μαζί με το σώμα για το φετινό καλοκαίρι.

Τα βιβλία είναι ο πιο πιστός σου σύντροφος για το καλοκαίρι που έρχεται. Στην παραλία, στο μετρό, το βράδυ πριν κοιμηθείς. Είναι πάντα διαθέσιμα και δεν χρειάζεται να τα φορτίσεις (βλ. τάμπλετ). Άσε για λίγο στην άκρη το σκρολάρισμα και πιάσε κανένα βιβλίο στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Αν αγαπάς το μυθιστόρημα, την κλασική λογοτεχνία, την αστυνομική λογοτεχνία ή τα κόμιξ, το ONEMAN είναι εδώ για να σου προτείνει όλα όσα πρέπει να διαβάσεις φέτος το καλοκαίρι. Καλό θα ήταν να ξεκινήσεις από τώρα για να προλάβεις.

‘Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο’ – Marcel Proust

Σαν τον αεροπόρο, που κυλάει με κόπο πάνω στην επιφάνεια της γης, κι άξαφνα απογειώνεται στους αιθέρες, έτσι ανέβαινα κι εγώ στα σιωπηλά ύψη των αναμνήσεων” Ο Stephane Heuet αφιέρωσε πολλά χρόνια για να “μεταγράψει” το περίφημο Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο”, του Μαρσέλ Προυστ σε ωραίες εικόνες. Το “Κομπρέ” είναι ο πρώτος τόμος που κυκλοφορεί στα ελληνικά. Ένα ιδιοφυές κλασικό εικονογραφημένο, που ξεδιπλώνει από εικόνα σε εικόνα μνήμες, αισθήσεις, γεύσεις, χρώματα και μυρωδιές, παρακολουθώντας ιδανικά τη μοναδική αφηγηματική τεχνική του Προυστ.

Κόμικ ‘Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο’ με 9,90€ >

 

‘Η φάρμα των ζώων’ – George Orwell

Η περίφημη αλληγορία του Όργουελ, κριτική του ολοκληρωτισμού και ειδικά του σταλινικού φαινομένου, που διαβάστηκε και άσκησε επιρροή όσο λίγα βιβλία. Η επανάσταση των ζώων μιας φάρμας, η ανατροπή της τυραννίας του ανθρώπου και η πορεία της νέας εξουσίας προς τον αυταρχισμό.

Η “Φάρμα των Ζώων” είναι το προτελευταίο βιβλίο του Όργουελ το οποίο τον έκανε και γνωστό παγκοσμίως. Προπαγάνδα, ασυδοσία, έλλειψη ελευθερίας είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό. Μια ξεκάθαρη σάτιρα του σταλινικού καθεστώτος όπως και κάθε μορφής ολοκληρωτισμού.

Βιβλίο ‘Η φάρμα των ζώων’ με 4,46 >

 

‘Η μεγάλη χίμαιρα’ – Μ. Καραγάτση

“Η μεγάλη χίμαιρα” είναι ένα λεπτομερές ψυχογράφημα. Ο συγγραφέας καταπιάνεται με ένα γυναικείο χαρακτήρα και τον αναλύει συστηματικά. Η ιστορία της Μαρίνας, μιας νεαρής Γαλλίδας που ερωτεύεται, παντρεύεται και ακολουθεί τον άνδρα της στη Σύρα, στο πατρικό του σπίτι της Επισκοπής. Εκεί ζει, κάτω από τον βαρύ, αποδοκιμαστικό ίσκιο της πεθεράς της. Καθώς η Μαρίνα συνδέει την τύχη της με τα βαπόρια του άνδρα της, κάθε ψυχική της αναταραχή έχει περίεργες συνέπειες πάνω στη ζωή τους. Όταν έρχεται η οικονομική καταστροφή που είναι συνδεδεμένη με την ψυχική φθορά της ηρωίδας, τότε όλα μπαίνουν στο φαύλο κύκλο του έρωτα και του θανάτου.

Βιβλίο ‘Η μεγάλη χίμαιρα’ με 11,76€ >

 

‘Logicomix’ – Δοξιάδης Απόστολος Κ., Παπαδημητρίου Χρίστος Χ.

Tο Logicomix, το μεγάλο ελληνικό graphic novel, κυκλοφορεί σε παγκόσμια πρώτη έκδοση από τον Ίκαρο, στις 20 Οκτωβρίου 2008. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2009 στην Αγγλία και την Αμερική από το φημισμένο οίκο Bloomsbury, τον εκδότη του Χάρι Πότερ, ως το πρώτο τους graphic novel.

Κόμικ ‘Logicomix’ με 19,07€ >

 

‘Το βιβλίο της Κατερίνας’ – Αύγουστος Κορτώ

Η ιστορία μου αρχίζει από το τέλος – το δικό της και το δικό μου”.

Έτσι ξεκινά το “Βιβλίο της Κατερίνας”, μιας γυναίκας που πάλεψε μια ζωή με την ψυχική αρρώστια, και που, αν νικήθηκε, έζησε και μεγαλούργησε ταπεινά χάρη στην αγάπη. Μια οικογενειακή σάγκα γεμάτη ζοφερά μυστικά και θανάσιμες ενοχές, ένα βιβλίο μυστηρίου γύρω από έναν αδιανόητο φόνο και τα δυο του θύματα, και μια κατάδυση σε μια ψυχή που συγκλονίζει με το φως και το σκοτάδι της.

Βιβλίο ‘Το βιβλίο της Κατερίνας’ με 9,44€ >

 

‘Οι έρευνες του αστυνόμου Κολλούρα’ – Andrea Camilleri

Μετά τον τραυματισμό του στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών, ο αστυνόμος Βιντσέντσο (Τσετσέ) αποφάσισε να περάσει την ανάρρωσή του σ’ ένα κρουαζιερόπλοιο. Άνθρωπος της στεριάς και όχι της θάλασσας, ερευνά μια σειρά από μικρές και διασκεδαστικές “αστυνομικές υποθέσεις” με τη βοήθεια του πιστού συνεργάτη του, Σίπιο Πρεμούντα, από την Τεργέστη. Ο μυστηριώδης τραγουδιστής, το φάντασμα που εμφανίστηκε σε μια καμπίνα, το μπλέξιμο με τις δίδυμες, η εξαφάνιση ενός ανύπαρκτου πτώματος, η παράνομη χαρτοπαικτική λέσχη, τα χαμένα πολύτιμα κοσμήματα: είναι μερικές από τις υποθέσεις που αναλαμβάνει να διαλευκάνει ο Τσετσέ, οδηγούμενος από τη διαίσθηση του μπάτσου, ίδια με του φίλου του και δάσκαλού του Σάλβο Μονταλμπάνο.

Βιβλίο ‘Οι έρευνες του αστυνόμου Κουλλούρα’ με 4,13€ >

 

‘Ο Ισοβίτης’ – Αρκάς

Ο Ισοβίτης είναι ένας αδικημένος από δικαστική πλάνη διανοούμενος (κάτι σαν Γούντι Άλεν με περισσότερη μυωπία). Ευαίσθητος και αλτρουιστής, δείχνεται πρόθυμος να βοηθήσει κάθε δυστυχισμένο, έστω κι αν δεν μπορεί, ή νοιάζεται για τις εκλογές, έστω κι αν δεν ψηφίζει. Δίπλα του ο Μοντεχρήστος (ένας αρουραίος με νονό τον Αλέξανδρο Δουμά και μοναδική “κομητεία” τη φυλακή), διαθέτει αξιοζήλευτη αμεριμνησία και όλο το σκωπτικό πνεύμα του δημιουργού του. Όταν π.χ. ο Ισοβίτης αρχίζει να φιλοσοφεί περί συνθηκών της φυλακής και καταλήγει: “Όπου και να είσαι το ίδιο είναι! Παντού υπάρχει καταπίεση, εκμετάλλευση και αδικία”, ο γεννημένος εκεί μέσα αρουραίος συμπεραίνει: “Ξέρεις, Ισοβίτη… Για μένα η φυλακή είναι ένας ολόκληρος κόσμος, ενώ για σένα ολόκληρος ο κόσμος είναι μια φυλακή!” Αμέσως μετά την άψογη ρητορεία, ο Μοντεχρήστος αναφωνεί: “Μα που τα βρίσκω ο πούστης!”

Κόμικ ‘Ο Ισοβίτης’ με 12€ >

 

‘Ο μαύρος πύργος VII’ – Stephen King

Όλα τα καλά πράγματα τελειώνουν κάποτε, Πιστέ Αναγνώστη. Ακόμα κι ο Stephen King δεν μπορεί να πλάσει μια ιστορία που να διαρκέσει για πάντα. Η αναζήτηση, η δική σου και του Ρόλαντ, πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της. Ο Ρόλαντ φτάνει στον Πύργο. Και συνειδητοποιεί ότι θα πρέπει να κάνει μόνος, χωρίς τους συντρόφους του, αυτό το τελευταίο, ζοφερό κομμάτι του ταξιδιού του. Το βιβλίο αρχίζει, μια πόρτα ανοίγει προς τις εσχατιές της φαντασίας του King. Έφτασες ως εδώ. Προχώρα λίγο ακόμη. Προχώρα ως το τέλος. Ο ήχος που ακούς ίσως είναι η πόρτα που κλείνει με πάταγο πίσω σου. Καλώς ήρθες στο Μαύρο Πύργο…

Βιβλίο ‘Ο μαύρος πύργος’ με 14,98€ >

 

‘Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του’ – Sharma Robin S.

Πριν από δεκαπέντε περίπου χρόνια, εκδόθηκε ένα βιβλίο που κατόρθωσε, από τότε μέχρι σήμερα, να μεταμορφώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο τίτλος του: «Ο Μοναχός Που Πούλησε Τη Ferrari Του». Ο αναγνώστης δεν μπορεί παρά να νιώσει συγκλονισμένος από την ιστορία του Τζούλιαν Μαντλ, του πάμπλουτου μεγαλοδικηγόρου που είδε σε μια στιγμή την πορεία της ζωής του να ανατρέπεται και να οδηγείται ένα βήμα πριν το θάνατο. Ένα σχεδόν μοιραίο έμφραγμα στην αίθουσα του δικαστηρίου… Η συνταρακτική αυτή εμπειρία θα αποτελέσει την αφορμή για να εγκαταλείψει για πάντα τον υλικό κόσμο και να ταξιδέψει προς την Ανατολή αναζητώντας τον ουσιαστικό σκοπό της ζωής του…

Το βιβλίο του Robin Sharma «Ο Μοναχός Που Πούλησε Τη Ferrari Του» τυπώθηκε αρχικά σε λίγα αντίτυπα, πολύ σύντομα όμως σημείωσε τεράστια επιτυχία και έγινε ανάρπαστο. Μεταφράστηκε σε περισσότερες από εβδομήντα γλώσσες. Το μήνυμα του βιβλίου, αν και απλό, κρύβει μεγάλη δύναμη μέσα του γιατί είναι ένα μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας. Σε αυτό άλλωστε οφείλεται και η επιτυχία του σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι μια παραβολή που εμπνέει, προσφέροντας όχι μόνο απαντήσεις σε κάποια από τα μεγάλα ερωτήματα της καθημερινής ζωής αλλά και πρακτικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να κατακτήσετε εσωτερικό πλούτο, ζωντάνια, ευτυχία και εσωτερική γαλήνη, και να ζήσετε μια ζωή για την οποία θα είστε περήφανοι.

Βιβλίο ‘Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrarri του’ με 11,89€ >

 

‘Αϊβαλί’ – Soloúp

Ένα μονοήμερο ταξίδι από τη Μυτιλήνη στο Αϊβαλί. Κι εκεί, ανάμεσα στις δυο ακτές, μεσοπέλαγα, ένα ταξίδι στο χρόνο. Στη ματωμένη Ιστορία. Σε όσα χωρίζουν τους ανθρώπους του μικρού μπουγαζιού. Σε όσα ενώνουν τους λαούς όλης της γης.

Μικρασιατική Καταστροφή. Ξεριζωμός. Χαμένες πατρίδες. Συνθήκη της Λοζάνης. Η πρώτη μεγάλη ανταλλαγή πληθυσμών στη σύγχρονη Ιστορία. Εκατομμύρια τραγωδίες, αμέτρητες ιστορίες κυνηγημένων ψυχών. Τις περισσότερες δεν τις μάθαμε ποτέ. Άλλες πάλι, αυτές που οι πρόσφυγες αφηγήθηκαν στα παιδιά και στα εγγόνια τους, σιγά σιγά μπερδεύονται, βυθίζονται στη λήθη, χάνονται. Ελάχιστες από αυτές καταγράφηκαν στο χαρτί. Ελάχιστες σώθηκαν, για να ορθώσουν τη μνήμη απέναντι στα ανθρώπινα λάθη που, όταν ξεχνιούνται, επαναλαμβάνονται.

Εκεί, στα υδάτινα σύνορα, στο στενό πέρασμα ανάμεσα στη Λέσβο και στα μικρασιατικά παράλια, ξετυλίγονται τέσσερις από αυτές τις ιστορίες. Τέσσερις Αϊβαλιώτες αφηγούνται. Τρεις Έλληνες κι ένας Τούρκος: Φώτης Κόντογλου, Ηλίας Βενέζης, Αγάπη Βενέζη-Μολυβιάτη, Αχμέτ Γιορουλμάζ.

Και όταν τα πόδια ξαναπατούν στη γη, το σήμερα προσπαθεί να λογαριαστεί με το χθες. Το ταξίδι δεν έχει τελειώσει.

Κόμικ ‘Αϊβαλί’ με 15,39€ >