ORIGINALS

11 εντελώς χαζά πράγματα που μας αγχώνουν

Ο αναμμένος θερμοσίφωνας και η ουρά ανθρώπων που περιμένει εσένα.

Η ζωή ενός ενήλικα, είναι γεμάτη άγχη και πίεση. Εκτός κι αν είσαι αηδιαστικά πλούσιος βέβαια, αλλά ας πιάσουμε το μέσο όρο.

Ένας μέσος άνθρωπος λοιπόν, αντιμετωπίζει καθημερινά μια λίστα από μικρά και μεγαλύτερα προβλήματα. Προβλήματα πραγματικά σοβαρά, από αυτά που σε κάνουν να μην μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ και μετατρέπουν το στομάχι σου σε εμπόλεμη ζώνη.

Αλλά και προβλήματα του λεγόμενου ‘πρώτου κόσμου’, χαζομάρες που κι εσύ ο ίδιος ξέρεις ότι δεν θα έπρεπε να σε απασχολούν ιδιαίτερα, όμως με κάποιο τρόπο, καταφέρνουν κι αυτά να σε γεμίζουν με άγχος.

Άγχος που πολλές φορές ξεπερνάει ακόμη και αυτό που σου δημιουργούν τα αληθινά σοβαρά προβλήματα. Ακολουθούν, μερικές τέτοιες περιπτώσεις.

Αν έχεις κλειδώσει/κλείσει θερμοσίφωνα

Είναι παγκοσμίως γνωστό πως κάθε άνθρωπος, ξεχνάει ότι έχει κλειδώσει την εξώπορτα του σπιτιού του, έχει κλείσει τον θερμοσίφωνα ή έχει σβήσει τα κεριά στο σαλόνι του, το επόμενο δευτερόλεπτο απ’ την στιγμή που το έκανε. Κάτι που μας γεμίζει όλους με το άγχος πως θα επιστρέψουμε σε ένα σπίτι που στην καλύτερη περίπτωση θα έχει πιάσει φωτιά και στη χειρότερη θα έχει κάψει όλη τη γειτονιά.

Πώς να το αντιμετωπίσεις: Προσπάθησε να είσαι συγκεντρωμένος και να μην εκτελείς αυτές τις κινήσεις μηχανικά, ώστε να τις θυμάσαι. Αν δεν μπορείς, ασφάλισε τουλάχιστον το σπίτι σου για φωτιά για να είσαι ήσυχος.

Πόσο ‘αληθινό’ πρόβλημα είναι: 35%.

Αν θα βρεις να παρκάρεις στο γραφείο

Για όσους δουλεύουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, είναι ένα αληθινό πρόβλημα. Και σου το γράφει ένας άνθρωπος που έχει μελετήσει μέχρι και τι ώρα ξεπαρκάρουν συγκεκριμένοι άνθρωποι για να τους παίρνω τη θέση. Αλλά εντάξει, δεν είναι και για να τρελαίνεσαι, προς Θεού. Για πάρκινγκ μιλάμε, κάπου θα το βάλεις.

Πώς να το αντιμετωπίσεις: Χρησιμοποίησε συγκοινωνία ή βρες καβάτζες.

Πόσο ‘αληθινό’ πρόβλημα είναι: 14%.

Αν έχει βγει καινούριο επεισόδιο της σειράς που βλέπεις

Τεράστιο άγχος του πρώτου κόσμου. Αν η αγαπημένη σου σειρά βγαίνει Τετάρτη βράδυ, ξέρεις ότι το αργότερο μέχρι την Πέμπτη θα την έχεις δει. Υπάρχουν όμως αυτές οι αχρείαστες παύσεις για κάτι αστείες δικαιολογίες τύπου “μα είναι Χριστούγεννα” που σου χαλάνε το πρόγραμμα και σε αναγκάζουν να σπάσεις την ρουτίνα σου. Και κανείς δεν το θέλει αυτό.

Πώς να το αντιμετωπίσεις: Μην βλέπεις ποτέ μόνο μία σειρά για να έχεις πάντα εναλλακτικές.

Πόσο ‘αληθινό’ πρόβλημα είναι: 0%.

Τι θα φας το μεσημέρι στη δουλειά

Άλλη σπαζοκεφαλιά κι αυτή. Τις ‘καλές’ ημέρες, θα έχεις μαζί σου τάπερ, αλλά πόσο να σου μαγειρέψει πια η μαμά; Οι μέρες χωρίς τάπερ λοιπόν, γίνονται αυτόματα μείζον ζήτημα στο κεφάλι σου. “Από πού να παραγγείλω”; “Με ποιον θα συντονιστώ για να μην παίρνω μόνος μου”; “Πόσα λεφτά θα δώσω”; “Μέχρι πότε θα τρώω βλακείες“; Τόσες πολλές ερωτήσεις και τόση ενέργεια σπαταλημένη που θα μπορούσες να έχεις τελειώσει τη δουλειά σου από το μεσημέρι. Τελικά καταλήγεις να μην παραγγέλνεις καν και μένεις νηστικός μέχρι το βράδυ.

Πώς να το αντιμετωπίσεις: Μαγείρευε. Αν δεν το ‘χεις, βρες ένα καλό μαγειρείο και παίρνε σταθερά από εκεί.

Πόσο ‘αληθινό’ πρόβλημα είναι: 12%.

Μήπως έχει τελειώσει το σαμπουάν/χαρτί υγείας στο σπίτι

Κρύος ιδρώτας. Την ώρα που κάθεσαι αναπαυτικά στην τουαλέτα, βλέπεις το ρολό που υπό κανονικές συνθήκες φιλοξενεί το χαρτί υγείας, ερμητικά άδειο. Παγώνεις. Προσπαθείς να θυμηθείς αν σε κάποιο ντουλάπι έχει ξεμείνει ένα ρολό από παλιά. Ο ιδρώτας που στάζει από το μέτωπο δεν σε βοηθάει να θυμηθείς καθαρά. Αυτά είναι τα θρίλερ τα αληθινά, όχι οι φλωριές με τους δολοφόνους του σινεμά.

Πώς να το αντιμετωπίσεις: Όταν κάτι κοντεύει να τελειώσει, βάλε υπενθύμιση στο κινητό σου.

Πόσο ‘αληθινό’ πρόβλημα είναι: 45%.

Αν μια πληρωμή που έκανες διαδικτυακά έγινε με επιτυχία

Μπορεί στην οθόνη να έγραψε ότι η πληρωμή ολοκληρώθηκε επιτυχώς και για τα επόμενα 5 λεπτά να ηρέμησες, μετά όμως ξεκινάει η παράνοια κι ένα ακατανόητο τρένο σκέψεων. “Μήπως τελικά τα λεφτά δεν μπήκαν”; “Μήπως έβαλα λάθος τον κωδικό”; “Κι αν έμπλεξα τους λογαριασμούς”; Γι’ αυτό παλιά ήταν πιο ήρεμοι οι άνθρωποι, τα πλήρωναν όλα μετρητά κι ησύχαζαν.

Πώς να το αντιμετωπίσεις: Κράτα αποδείξεις για όλες τις κινήσεις σου.

Πόσο ‘αληθινό πρόβλημα’ είναι: 27%.

Όταν σε μια ουρά όλοι περιμένουν εσένα

Είσαι στο ΑΤΜ και αντιμετωπίζεις ένα θέμα, ενώ πίσω σου περιμένουν άλλοι τρεις ανυπόμονοι άνθρωποι που -νιώθεις ότι- σε κοιτάνε με φονικό βλέμμα. Περιμένεις να πληρώσεις στο σούπερ μάρκετ λίγο πριν κλείσει και μετράς τα ψιλά σου ή δεν μπορείς να ξεδιπλώσεις την σακούλα, ενώ η ουρά πίσω σου φτάνει μέχρι τα τυριά. Περιμένεις να παραλάβεις το εισιτήριό σου σε μια συναυλία με πάρα πολύ κόσμο και δεν βρίσκουν τα στοιχεία σου στο ταμείο, νιώθοντας την οργή του κόσμου που περιμένει όρθιος. Σβήνει το αμάξι σου, δημιουργείς κίνηση και δεν μπορείς με τίποτα να το βάλεις μπροστά. Προτιμώ να μιλήσω γυμνός σε συνέδριο για τη ρυμοτομία του Ρίμινι, παρά να μου τύχει κάτι από τα παραπάνω.

Πώς να το αντιμετωπίσεις: Πήγαινε όσο πιο προετοιμασμένος μπορείς και μην κοιτάς ποτέ πίσω σου. Ό,τι κι αν ακούσεις.

Πόσο ‘αληθινό’ πρόβλημα είναι: 8%.

Μήπως έχεις αφήσεις κάτι αναμμένο στο αμάξι σου

Το σπίτι είναι απλά η πρώτη πίστα. Όταν βεβαιωθείς ότι δεν έχεις αφήσει τίποτα ανοιχτό εκεί, σειρά παίρνει το αμάξι. Τα έκλεισες τα φώτα; Μήπως άφησες το αλάρμ; Κλείδωσες; Χειρόφρενο έβαλες; Απελπισία.

Πώς να το αντιμετωπίσεις: Τσέκαρε τις κινήσεις σου πριν απομακρυνθείς πολύ από το αυτοκίνητο.

Πόσο ‘αληθινό’ πρόβλημα είναι: 32%.

Αν ένα σημαντικό μήνυμα, έφτασε στον παραλήπτη

Μπορεί να είναι μήνυμα στο κορίτσι που σου αρέσει, ή επαγγελματικό μέιλ με το βιογραφικό σου για μια θέση που σε ενδιαφέρει. Πριν καν το άγχος της πιθανής απάντησης, το οποίο είναι και φυσιολογικό εδώ που τα λέμε, έρχεται το άγχος του αν το μήνυμα έφτασε στον προορισμό του. Λες και το έδεσες στο πόδι ταχυδρομικού περιστεριού, αναρωτιέσαι μήπως πήγε κάτι στραβά και ο αγώνας χαθεί άδοξα, δίχως καν μάχη. Κι αν το ξαναστείλεις, φοβάσαι ότι θα φανείς φορτικός και απελπισμένος. Αδιέξοδο.

Πώς να το αντιμετωπίσεις: Εμπιστεύσου την τεχνολογία, τα μηχανήματα σπάνια λαθεύουν.

Πόσο ‘αληθινό’ πρόβλημα είναι: 45%.

Αν θα προλάβεις πτήση/τρένο/παράσταση

Ναι, αν πρόκειται για κάτι επαγγελματικό, να το καταλάβω. Αλλά να χάνεις τον ύπνο σου για το αν θα είσαι στην ώρα σου για να προλάβεις το τρένο για το χωριό του κολλητού σου, είναι κάπως υπερβολικό. Όπως και το να ιδρώνεις για μια πτήση, που πραγματικά, θέλει τρομερό ταλέντο για να τη χάσεις.

Πώς να το αντιμετωπίσεις: Απλά, να είσαι εκεί στην ώρα σου.

Πόσο ‘αληθινό’ πρόβλημα είναι: 21%.

Αν έχεις όλα τα χαρτιά που χρειάζεσαι για μια συναλλαγή με το δημόσιο

Εδώ το άγχος είναι περιττό, επειδή ό,τι κι αν έχεις κάνει, όσο καλά κι αν έχεις προετοιμαστεί, αποκλείεται να έχεις όλα όσα χρειάζεσαι. Πάντα κάτι θα βρεθεί ότι σου λείπει. Κάθε φορά όμως, θα αγχώνεσαι μέχρι να καταφέρεις να πεις αυτό που πρέπει και να ολοκληρώσεις τη δουλειά σου.

Πώς να το αντιμετωπίσεις: Οπλίσου με υπομονή και κράτα τον πήχη χαμηλά.

Πόσο ‘αληθινό’ πρόβλημα είναι: 51%.