ENTERTAINMENT

19 πράγματα που (δεν έχεις ιδέα ότι) κάνει η νέα γενιά

Ένας μικρός ύμνος σε όλα εκείνα που γίνονται από νέους ανθρώπους γύρω μας κι εμείς πιθανότατα αγνοούμε.

Είναι στιγμές που αναρωτιέσαι ποια είναι εκείνη η κινητήριος δύναμη που σε κάνει να προσπαθείς. Εκείνη που κάθε πρωί, σου δίνει το έναυσμα να ξυπνήσεις με όρεξη, έχοντας έναν στόχο. Πάντα βοηθά να σκέφτεσαι εκείνους τους ανθρώπους που κάνουν τη σκέψη, πράξη. Πόσο μάλλον όταν ξέρεις ότι αυτοί ανήκουν σε ένα παρόν που θα γίνει (ένα καλύτερο) μέλλον, δηλαδή τη νέα γενιά, που παρά τις δυσκολίες φροντίζει να καταρρίψει τα όποια απαισιόδοξα vibes.

Η Nissan, μέσα από το project Generation N που συνεχίζεται για 2η χρονιά, δίνει το βήμα σε 19 νέους αλλά και ομάδες που δέχονται τις προκλήσεις και δημιουργούν. Πρόκειται για έναν θεσμό που αναδεικνύει νέους με δημιουργικές ιδέες, επιχειρηματίες, επιστήμονες, αθλητές, ανθρώπους που θέλουν να βάλουν το λιθαράκι τους στο να αλλάξουν τον κόσμο. 19 βίντεο που μπορείς κι εσύ να δεις στο site nissangenerationn.gr και να αναδείξεις τα 10 βίντεο, τις 10 ομάδες ή ανθρώπους που θα κερδίσουν ένα αυτοκίνητο Nissan για έναν χρόνο και θα αποτελούν πρέσβεις αυτής της Generation N.

Με τη σειρά σου, θα μπεις στην κλήρωση για ένα ταξίδι στο Nissan Innovation Lab στο Παρίσι 
για να ζήσεις από κοντά την εμπειρία της καινοτομίας της Nissan.

– Περπατάς δίπλα τους, πολλές φορές τα φωτογραφίζεις ή στέκεσαι λίγο μπροστά τους. Συνεχίζεις να περπατάς. Έχεις αναρωτηθεί όμως ποια χέρια κρύβονται πίσω από πολλούς τοίχους της Αθήνας αλλά και σε πολλά σημεία του κόσμου; Graffiti που ‘φωνάζουν’, χωρίς όμως να μιλούν, για τον κόσμο γύρω μας, αναδεικνύοντας τις φωτεινές αλλά και τις σκοτεινές πλευρές του. Ο Artist b γυρνά τον πλανήτη βάφοντας τη δική του αλήθεια, κερδίζοντας παράλληλα μία σειρά διεθνών βραβείων και διακρίσεων.

Πόσο δεδομένο έχουμε πολλές φορές το γεγονός ότι είμαστε αρτιμελείς; Τα άκρα του Αντώνη Τσαπατάκη παρέλυσαν, όταν το 2006, σε μια στροφή ενός γνώριμου δρόμου, ακριβώς έξω από το κολυμβητήριο όπου προπονούνταν ως πολίστας του ΝΟ Χανίων,  η μηχανή του ξέφυγε από την πορεία της λόγω υπερβολικής ταχύτητας. Έχοντας κατακτήσει 2 πανελλήνια και ένα πανευρωπαϊκό ρεκόρ, 17 χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια, δεν αργείς να συνειδητοποιήσεις ότι η θέληση και η εσωτερική δύναμη αυτού του ανθρώπου είναι τουλάχιστον άξια θαυμασμού.

– Όταν δύο δυναμικές γυναίκες έχουν έμπνευση και πειραματίζονται, το αποτέλεσμα μπορεί να γίνει ‘εκρηκτικό’. Η Δανάη Γαβρίλη και Αλκυόνη Ματσουρδέλη σκέφτηκαν ότι ως  Product designers είχαν το ‘know how’ στο να δημιουργήσουν ένα brand το οποίο θα προσαρμόζεται στις σύγχρονες ανάγκες ως προς τα υλικά, αλλά θα έχει γνώμονα την υψηλή αισθητική του καινοτόμου design.  Έτσι, δημιούργησαν τη ‘Lommer’. Οι δύο επιχειρηματίες σχεδιάζουν, παράγουν και εμπορεύονται μόνες τους τις τσάντες και τα αξεσουάρ με απροσδόκητα υλικά που κυκλοφορούν ως την άλλη άκρη του κόσμου.

(Δανάη Γαβρίλη και Αλκυόνη Ματσουρδέλη)

– Ένα μικρό ‘θερμοκήπιο’ στο σπίτι ή το γραφείο σου. Φρέσκα λαχανικά, βότανα και φρούτα σε εσωτερικούς χώρους. Όχι, δεν είναι ψέμα. Η ομάδα Citycrop έχει ‘πάρει προσωπικά’ την καλλιέργεια και μέσα από ένα hi -tech θερμοκήπιο φροντίζει να μην σε κάνει να αναρωτηθείς ξανά για την ποιότητα μεγάλου μέρους της τροφής σου.

– O μικρότερος κατασκευαστής ρομποτικού ανθρωποειδούς ανοικτού κώδικα, Δημήτρης Χατζής, ήταν μόλις 11 χρόνων, όταν, με αφορμή μία κινηματογραφική ταινία ξεκίνησε να ασχολείται με τη ρομποτική, ως αυτοδίδακτος, βλέποντας “How-to” video στο διαδίκτυο. Tο πρωτότυπο ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης ονομάστηκε Troopy και τράβηξε την προσοχή σε εκθέσεις τεχνολογίας και επιστημών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπως η έκθεση του Παρισιού και της Ρώμης. Σίγουρα έχει πολλά ακόμη να μας δείξει.

Αυτό το ντουλάπι με τα περισσευούμενα φάρμακα που έχουμε όλοι, έδωσε την έμπνευση στην ομάδα GIVMED να δημιουργήσει το πρώτο δίκτυο αξιοποίησης περισσευούμενων φαρμάκων, από ιδιώτες και φορείς, προς όφελος των κοινωνικά ευπαθών ομάδων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αποκτήσουν. Τώρα ξέρεις πού να χαρίσεις τα φάρμακα που δεν χρειάζεσαι.

– Ο έλεγχος για την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των ειδήσεων καθίσταται όλο και πιο δύσκολος, κάτι που δεν άφησε αμέτοχο τον 20χρονο Λαρισαίο Βαλεντίνο Τζέκα. Τα λεγόμενα fake news στάθηκαν ως η τέλεια πρόκληση προκειμένου να δημιουργήσει την πλατφόρμα FightHoax, η οποία μέσω ενός αλγορίθμου, μπορεί να αναλύσει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ένα οποιοδήποτε ειδησεογραφικό άρθρο και να καταλήξει στο συμπέρασμα αν μπορείς να το εμπιστευτείς ή όχι.

– H εφευρετικότητα στις καλλιέργειες ακούει στο όνομα Geabit. Ο 18χρονος Τρικαλινός  Ευάγγελος Καραθάνος ανακάλυψε από πολύ μικρή ηλικία τις ανάγκες των αγροτών και δημιούργησε μια συσκευή που επιτρέπει στον γεωργό/παραγωγό να παρακολουθεί εξ’ αποστάσεως τη θερμοκρασία, την υγρασία, τις καιρικές συνθήκες (αέρας, βροχή, χιόνι, χαλάζι, ηλιοφάνεια), βοηθώντας να αυξήσει τη σοδειά του και να κρατήσει υγιή τα φυτά. Η τεχνητή νοημοσύνη που έχει αναπτυχθεί, αναλύει τα δεδομένα έτσι ώστε να πάρει ο παραγωγός το μέγιστο από τις πληροφορίες που συλλέγονται.

(Ευάγγελος Καραθάνος)

– Μια ακόμη σημαντική εφεύρεση του ιδίου χώρου αποτελεί το ολοκληρωμένο αγροτικό εργαλείο πληροφόρησης και επικοινωνίας για αρδευόμενες καλλιέργειες, που τις καθιστά πιο κερδοφόρες και αποδοτικές. Παράλληλα, παρέχει στον γεωπόνο, τη δυνατότητα να ελέγχει από απόσταση τις καλλιέργειες των αγροτών-πελατών του. Πίσω από όλο αυτό βρίσκεται η ομάδα Inagros όπου ‘τρέχει’ την όλη φάση της δοκιμαστικής υλοποίησης.

– Πώς θα σου φαινόταν αν γνώριζες ότι μια ομάδα νέων ανθρώπων, ονόματι Carealia, έχει σκεφτεί την υγεία του παππού και της γιαγιάς μας; Έχοντας αναπτύξει συστήματα έξυπνης παρακολούθησης που βοηθούν στη φροντίδα της άνοιας σε σπίτια, κλινικές και οίκους ευγηρίας, η ομάδα χρησιμοποιεί διασυνδεδεμένες συσκευές, όπως αισθητήρες στο χώρο και wearables, οι οποίες συνδυάζονται με ευφυείς αλγόριθμους και κλινικές γνώσεις, υποστηρίζοντας τους θεράποντες ιατρούς και νοσοκόμους να ανιχνεύσουν έγκυρα και με ακρίβεια συμπτώματα και μοτίβα συμπεριφοράς σχετικά με τη νόσο.

(Oμάδα Carealia)

– Ένα όνειρο που έχουν πολλοί, είναι να δουλεύουν με τους κολλητούς τους. Οι τρεις παιδικοί φίλοι, Θάνος Τσουνάκας, Λευτέρης Γεωργόπουλος, Γιώργος Καίσαρης, όχι μόνο το έκαναν πράξη, αλλά κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους μέσα από 3 πετυχημένα bar της πόλης, (Theory Bar and more, The Clumsies, Odori Vermuteria di Athene), μυώντας τους Αθηναίους στην τέχνη του fine drinking.

– Ίσως η πιο σπουδαία εξέλιξη των drone είναι αυτή του Κωνσταντίνου Δαλάκα, του ανθρώπου που, το 2016, έφτιαξε ένα καινοτόμο drone μεταφοράς βοήθειας. Το DMII Titan μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα σαν ελικόπτερο αλλά στη συνέχεια να πετά σαν αεροσκάφος. Λογικό να διαπρέπει σε Ελλάδα και εξωτερικό.

– Έχοντας γυρίσει από τη ζούγκλα των Άνδεων μέχρι τα Ιμαλάια και  το Βιετνάμ, ο Κωνσταντίνος Σοφικίτης, ζει για να φωτογραφίζει. Το μέλος των FearlessPhotographers έχει στο φωτογραφικό του portfolio δεκάδες δημιουργικές φωτογραφίες όπου πολλές από αυτές έχουν διακριθεί από το πρακτορείο Magnum. Με το πιο πρόσφατο βραβείο του να είναι αυτό στον παγκόσμιο διαγωνισμό SonyWorldPhotographyAwards 2017, όπου απέσπασε το 1ο βραβείο φωτογραφίας δρόμου, αποδεικνύει ότι ο κόσμος είναι διαφορετικός μέσα από τα μάτια και τον φακό του.

Τα ‘μυαλά’ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου δουλεύουν πυρετωδώς, με πρόσφατο επίτευγμά τους τον ‘Πυρφόρο’. Το κόκκινο όχημα που μοιάζει με κάψουλα είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο για να τροφοδοτείται με ηλεκτρισμό από το φωτοβολταϊκό του πλαίσιο και από, τελευταίας τεχνολογίας, μπαταρίες υψηλής απόδοσης. Ο ‘Πυρφόρος’ θα διαγωνιστεί για ένατη χρονιά στον ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας, στο Queen Elizabeth Olympic Park, στο Λονδίνο.

Το να προσφέρεις βοήθεια, είναι μεγάλο πράγμα. Το να την προσφέρεις όμως εθελοντικά είναι τουλάχιστον αξιέπαινο. Η ομάδα έκτακτης ανάγκης ΠΡΟΤΕΚΤΑ ΙΛΙΟΥ, εκπαιδευμένη από 7 κρατικούς φορείς, προσφέρει εθελοντικά τις δυνάμεις της σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Πρόσφατο και αξιοσημείωτο παράδειγμα της βοήθειάς της ήταν στην φυσική καταστροφή της Μάνδρας Αττικής.

– Υπάρχουν κάποια πλάσματα που χρειάζονται εξίσου βοήθεια, κι αυτά είναι τα τετράποδα φιλαράκια μας. Η Μαριλένα Σαρίδη, μπορεί να σπούδασε μηχανολογία, όμως αυτό που ήθελε από μικρό παιδί ήταν αυτό που έγινε τελικά η πραγματικότητά της, η εκπαίδευση σκύλων αλλά και η περίθαλψη μικρών ζώων σε σωματεία και καταφύγια. Στη συνέχεια έγινε μέλος του Σ.Π.Α.Ζ., ενός συλλόγου που δραστηριοποιείται στην προστασία των αδέσποτων ζώων, όσον αφορά τη φροντίδα αλλά και τα δικαιώματά τους, από το 1987 και είναι συνδεδεμένος με το RSPCA-UK αλλά και με την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία.

– Το Otto’s Athens Vermouth είναι εκείνο το ποτό που δημιούργησαν οι Νίκος Μπάκουλης και Βασίλης Κυρίτσης, έχοντας ως έμπνευση το ένδοξο παρελθόν του βερμούτ. Όντας το πρώτο Ελληνικό βερμούτ μετά από  60 χρόνια, o πειραματισμός στη δημιουργία της συνταγής ήταν μονόδρομος για τους εμπνευστές του, για αυτό υπάρχει μια πολυπλοκότητα και διαφορετικότητα στη γεύση από τα κλασικά βερμούτ.

(Νίκος Μπάκουλης, Βασίλης Κυρίτσης)

– Προκειμένου να μειωθεί το τεράστιο Food Waste, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης γαστρονομίας, ήρθε η ιδέα του πρώτου κινήματος Αειφόρου Γαστρονομίας στην Ελλάδα. Το Sustainable Food Movement in Greece είναι ένα κίνημα, που σκοπό έχει να ενημερώσει αρχικά επαγγελματίες της εστίασης και, κατόπιν, το ευρύτερο κοινό σχετικά με τις δυνατότητες της αειφόρου ανάπτυξης της γαστρονομίας και της ελαχιστοποίησης της σπατάλης των τροφίμων. Οι δημιουργοί του υπόσχονται πως αυτά, είναι μόνο η αρχή σε όσα σκέφτονται να κάνουν, βάζοντας το λιθαράκι τους στο να αλλάξουν τα δεδομένα στον κλάδο.

– Οι 19 φοιτητές της σχολής μηχανολόγων-μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που απαρτίζουν την Typhoon Μoto Racing είναι πίσω από τη δημιουργία μίας αγωνιστικής μοτοσυκλέτας 250cc. Η αγάπη τους στον μηχανοκίνητο αθλητισμό τους φέρνει πιο κοντά στον στόχο τους, ο οποίος είναι να μπορέσουν στο μέλλον να εκβιομηχανίσουν τη μοτοσυκλέτα και να δημιουργηθεί ένα τελικό καταναλωτικό προϊόν που θα κυκλοφορεί στον δρόμο.

Δώσε λοιπόν τις ψήφους σου και βοήθησε να γίνει ο κόσμος καλύτερος. Αφού μπορείς.

(φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ιωαννίδης)