ORIGINALS

Καλωσήρθες στην εποχή του τζέντλεμαν: στη δική σου εποχή

Επτά απλοί, εντελώς σημερινοί κανόνες για να πορεύεσαι σ' αυτή τη ζωή σαν κύριος.

Ακούγοντας τη λέξη ‘τζέντλεμαν’, εννιά στις δέκα φορές φέρνουμε αυτεπάγγελτα στο μυαλό μας κάποιον άντρα περασμένης εποχής, ντυμένο με κοστούμι. Ίσως γιατί ό,τι διαβάζουμε στους νεόκοπους οδηγούς για σύγχρονους τζέντλεμεν, εξαντλείται στο πώς ντύνονται, πού κουρεύονται και σε ποια μέρη συχνάζουν.

Η αλήθεια, όμως, για έναν τζέντλεμαν – και δη σύγχρονο, της εποχής μας – κρύβεται στους τρόπους. Δεν έχει σημασία αν φοράς φόρμες ή κοστούμι. Αυτό που σε κάνει ΚΥΡΙΟ και άξιο σεβασμού στις δύσκολες εποχές που ζούμε είναι το να είσαι ευπρεπής.

Πίστεψε με, δεν υπάρχει καλύτερη περίοδος για να θωρακίσεις τον εαυτό σου με τρόπους, συμπόνια και καλοσύνη προς των πλησίον. Παρακάτω, μερικές συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την αρχή:

1. Πολιτική

Όταν είσαι με κόσμο, καλύτερα να αφήσεις τις πολιτικές συζητήσεις (και δη τα κομματικά) στην άκρη. Εκτός, βέβαια, κι αν είσαι με πολύ κοντινούς φίλους οποίοι γνωρίζουν τα πιστεύω σου. Η εποχή είναι αρκετά ευαίσθητη για να ξεκινήσεις διάλογο για τα πολιτικά. Το ακόμα πιο δύσκολο είναι να κρατηθεί αυτός ο διάλογος σε κάποιο επίπεδο, ειδικά αν προκύψει διαφωνία.

Υπάρχουν τόσα πολλά ενδιαφέροντα θέματα για να συζητήσεις σε μία συνάντηση ή σε ένα τραπέζι, που κάνουν την πολιτική να ωχριά. Μια από τις καλύτερες ασκήσεις στην ευγενή τέχνη της συζήτησης είναι να εντοπίσεις τα κοινά σημεία αναφοράς που έχεις με τους γύρω σου και να αναπτύξεις έναν διάλογο πατώντας σ’ αυτά.

2. Social Media

Ζούμε στην εποχή του Facebook, του Twitter, του Instagram και κάθε λογής πλατφόρμας που επιτρέπει στον οποιονδήποτε να πει οτιδήποτε. Είναι δεδομένο ότι μιλάμε για μάζες, οπότε εξ’ ορισμού δεν μπορείς να συμφωνείς με όλα.

Κράτα τη διαφωνία σε χαμηλούς τόνους και καλύτερα μη γράψεις το καυστικό σχόλιο που σκέφτεσαι κάτω απ’ το post κάποιου άλλου. Μην ξεχνάς: Όσοι δεν είναι δημόσια πρόσωπα στα social media θεωρούν το προφίλ τους σαν το σπίτι τους, οπότε μείνε αποστασιοποιημένος . Στην τελική, όλοι έχουμε γράψει κάποιο σχόλιο και το σβήσαμε πριν πατήσουμε δημοσίευση – κράτα το κι εσύ εκεί.

3. Χαιρέτα

Μια καλημέρα είναι αυτή, πες την κι ας πέσει κάτω. Είτε είσαι στο γραφείο, είτε στην πολυκατοικία σου, καλό είναι να χαιρετάς τους πάντες. Είναι δείγμα ευγένειας. Όσους γνωρίζεις προσωπικά, χαιρέτα τους δια χειραψίας. Η ανώδυνη αυτή σωματική επαφή κάνει τον άλλο να αισθανθεί πιο οικεία. Στην τελική, ένα ‘γειά’ δεν κοστίζει τίποτα, αλλά μπορεί να φτιάξει τη μέρα κάποιου ανθρώπου  δίπλα σου.

4. Οι κυρίες πάντα προηγούνται

Θεωρείται αυτονόητο, αλλά – πίστεψέ με – δεν τηρείται. Καλό είναι να το κάνεις τρόπο ζωής. Ακόμα και στο ασανσέρ αν αφήσεις μια κυρία να μπει πρώτη, θα κάνεις τη διαφορά. Η αλήθεια εδώ είναι ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες το εκτιμούν περισσότερο (οι μικρότερες θα πιστέψουν ότι κάνεις καμάκι, αλλά ποιος νοιάζεται;).

5. Άσε λίγο τα κινητά στην άκρη

Το smartphone έχει γίνει προέκταση του χεριού και του εαυτού μας. Ας το αφήσουμε λίγο στην άκρη όταν είμαστε με παρέα. Τι πιο ωραίο από έναν εποικοδομητικό διάλογο; Ό,τι κι αν συμβαίνει στο timeline σου, η πραγματική ζωή είναι εκεί έξω.

6. Γίνε πιο αισιόδοξος

Είναι δύσκολο, το ξέρω. Πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά σαν κοινωνία. Προσπάθησε, όμως, να δεις τη θετική πλευρά και ότι ιστορικά πάντα βγαίνουμε πιο δυνατοί από περιόδους αναταραχής. Προσπάθησε για τον επιπλέον λόγο ότι η δική σου αισιοδοξία ίσως φαντάζει σαν φως στο τούνελ για άλλους και λειτουργήσει σαν έμπνευση.

7. Περιόρισε τις βρισιές

Πρόσφατα είδα τρεις ελληνικές ταινίες απ τα ’00s και κάθε δεύτερη λέξη είχε από μία βωμολοχία, κάτι που καθιστούσε τις ταινίες απλά αηδία. Απόφυγε τις βρισιές όταν εκφράζεσαι, είναι καλύτερο και για σένα και για τους γύρω σου. Η ελληνική γλώσσα είναι τόσο μαγική που είμαι σίγουρος ότι θα βρεις πολλές διαφορετικές λέξεις για να εκφραστείς.

Σε κάθε περίπτωση, θυμήσου ότι ο σωστός κύριος αποφεύγει τις εκρήξεις. Είτε βρίσκεσαι στο αυτοκίνητο, είτε στο γραφείο, όταν αισθανθείς ότι φτάνεις στο όριο της υπομονής σου, υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι όλοι έχουν δικαίωμα στο λάθος. Πριν ξεσπάσεις σ’ αυτόν που σου φταίει, ξανασκέψου το. Πότε δεν ξέρεις τι προβλήματα μπορεί να έχει ο καθένας εκεί έξω τη σήμερον ημέρα.

Στο κάτω, κάτω, μια νέα χρονιά μόλις ξεκίνησε. Δες αυτό το ξεκίνημα σαν αφορμή για να αλλάξεις κάτι χωρίς υλικό κόστος. Είναι βέβαιο ότι κι εσύ θα νιώσεις καλύτερα, ενώ οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα προκαλέσεις θα είναι θετικές. Αν δεν σε έπεισα εγώ, μπορεί να σε πείσει περισσότερο γι’ αυτό ο Αριστοτέλης: “Η πρόοδος είναι αδύνατη χωρίς αλλαγή και αυτοί που δεν μπορούν να αλλάξουν τα μυαλά τους, δεν μπορούν να αλλάξουν τίποτε”.