ORIGINALS

Οι 6+1 πιο κλασικές συμβουλές που δεν θα σταματήσεις ποτέ να ακούς

Αυτές που κάνουν τη ζωή σου καλύτερη.

Από μικρά παιδιά, από όταν ήρθαμε σε αυτόν τον κόσμο μέχρι τη σημερινή ημέρα, η ζωή μας δεν είναι τίποτα άλλο από μια συλλογή με συμβουλές, κυριολεκτικά για τα πάντα. Για κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, έχουμε κάπου, κάπως, κάποτε ακούσει και μία συμβουλή για το τι πρέπει να κάνουμε, πώς να φερθούμε κτλ…

Ωστόσο, όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε, όσο κι αν μεγαλώσαμε σε διαφορετικό περιβάλλον ο ένας απ’ τον άλλον, υπάρχουν μία σειρά από κλασικότατες συμβουλές που τις έχουμε ακούσει όλοι. Διαχρονικές συμβουλές, που όποια και να ήταν η κοσμοθεωρία των γονιών μας, όλοι συμφωνούσαν σε αυτές.

Δες τις 6+1 συμβουλές που σίγουρα έχεις ακούσει χιλιάδες φορές στη ζωή σου και πιες μία κλασική, ιστορική μπύρα ΜΑΜΟΣ, απολαμβάνοντας πλήθος εικόνων που θα σου έρθουν στο μυαλό.

1. Μην παίρνεις αποφάσεις όταν είσαι νευριασμένος

Δεν λένε τυχαία ότι όταν έχεις ‘φορτώσει’ καλό είναι να μετράς από μέσα σου μέχρι το 10 πριν ξεσπάσεις. Όταν είσαι εκτός εαυτού, είναι πολύ πιθανό να πεις πράγματα που μετά θα τα μετανιώσεις οικτρά, πράγματα που μπορεί να πληγώσουν κάποιον που αγαπάς. Πολύ συχνά μάλιστα γίνεσαι άδικος και δεν υπάρχει ικανός τρόπος μετά για να επανορθώσεις, οπότε κάνε υπομονή. Συγκρατήσου. Περίμενε να ηρεμήσεις και στη συνέχεια αποφάσισε με καθαρό μυαλό. Κάτι ανάλογο ισχύει και με τις υποσχέσεις. Μην τις δίνεις όταν είσαι υπερβολικά χαρούμενος. Και αυτή είναι μία από τις πιο κλασικές συμβουλές αναμφισβήτητα.

 

2. Μην κρίνεις τους ανθρώπους με αυστηρότητα. Δεν ξέρεις τα προβλήματα που έχει ο καθένας

Ένας άγνωστος μπορεί να σε εκνευρίσει απ’ το πουθενά, σε κάποια άκυρη στιγμή της ημέρας εκεί που δεν το περιμένεις. Μέσα στο αστικό, στο μετρό, σε μια αίθουσα σινεμά, είναι πολύ πιθανό οι κακοί τρόποι κάποιου να σου ‘κάτσουν’ άσχημα και να θες να μαλώσεις. Κρατήσου. Και θα χαλάσεις τη διάθεσή σου, αλλά και δεν ξέρεις ποιον έχεις απέναντί σου, τι περνάει, τι τραβάει εκείνη τη στιγμή, τι του τρώει τα σωθικά. Ο καθένας ανεβαίνει τον δικό του Γολγοθά. Δώσε τόπο στην οργή, δείξε κατανόηση και προσπάθησε να φερθείς ανθρώπινα. Τουλάχιστον στο τέλος της ημέρας, θα ξέρεις ότι εσύ φέρθηκες σωστά.

3. Αγάπα το σώμα σου

Ίσως η πιο κλασική συμβουλή που σου έδωσαν ποτέ οι γονείς σου, ήταν αυτή, να προσέχεις τι τρως και να αποφεύγεις όσα κάνουν κακό στην υγεία σου. Και όσο μεγαλώνεις καταλαβαίνεις πόσο δίκιο είχαν. Αν εκτός απ’ αυτή τη συνήθεια, προσθέσεις και άλλη μία στην καθημερινότητά σου, τη γυμναστική, τότε δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να φερθείς με αγάπη σε κάποιον που λατρεύεις πραγματικά: στον εαυτό σου.

4. Μάθε να συγχωρείς

Όλοι κάνουμε λάθη, μάθε να τα αποδέχεσαι και να συγχωρείς. Μόνο έτσι προχωράς και δεν αφήνεις  το μυαλό σου να δηλητηριάζεται από το μίσος και την ‘αρρώστια’ της εκδίκησης. Αυτή είναι ίσως μία συμβουλή που δεν την μαθαίνουν πολλοί από το σπίτι τους, ωστόσο όσοι ήταν τυχεροί, κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο. Και τον εαυτό τους.

 

5. Διάλεξε τους φίλους σωστά

Προτού ακολουθήσεις το κλασικό απόφθεγμα του ‘Νονου’ “κράτα τους φίλους σου κοντά, αλλά τους εχθρούς σου πιο κοντά”, καλό είναι να διαλέξεις πρώτα τους σωστούς ανθρώπους για φίλους. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι φίλοι σε επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και τα προτερήματα ή μειονεκτήματά τους θα βγουν και πάνω σου. Έχεις ένα φίλο που γκρινιάζει συνέχεια; Πολύ πιθανό να αρχίσεις να γκρινιάζεις κι εσύ. Είναι ένας φίλος σου τεμπέλης; Πολύ πιθανό σύντομα να αρχίσεις κι εσύ να λιώνεις στον καναπέ χωρίς να κάνεις τίποτα. Ίσως τελικά αυτή η μανία της μάνας σου να σου λέει με ποια παιδιά πρέπει να κάνεις παρέα και ποια ήταν τα ‘παλιόπαιδια’ που έπρεπε να αποφύγεις, να μην ήταν τόσο υπερβολική.

6. Κάνε αυτό που εσύ αγαπάς και όχι αυτό που σου είπαν ότι πρέπει ‘να αγαπάς’

Οι περισσότεροι συμβιβάζονται από νωρίς, ξεχνούν τα όνειρά τους και κάνουν αυτό που τους είπαν κάποιοι άλλοι (γονείς κυρίως,) να κάνουν. Ζουν μία ζωή μονότονη, με μια δουλειά αδιάφορη, μόνο και μόνο για να βγάζουν το νοίκι τους και να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Ε, λοιπόν η καλύτερη συμβουλή είναι να κυνηγήσεις το όνειρό σου, να κάνεις τη δουλειά που εσύ πιστεύεις ότι θα σε κάνει χαρούμενο. Διαφορετικά, είναι σίγουρο ότι μια μέρα θα κοιτάξεις πίσω, θα κάνεις τον απολογισμό της ζωής σου και θα μετανιώσεις περισσότερο για αυτά που δεν έκανες, παρά για τα λάθη που έκανες. Κλασική, κλασικότατη συμβουλή.

7. Αγάπα το αυθεντικό

Από μικρός σε συμβουλεύουν συνεχώς να κυνηγάς το αληθινό, το αυθεντικό, να μην παραμυθιάζεσαι από το ψεύτικο και τις απομιμήσεις. Από τα πρώτα σου βήματα, οι γονείς σου, οι δάσκαλοί σου, οι πάντες προσπαθούν να σε μάθουν να ξεχωρίζεις τι αξίζει πραγματικά στη ζωή και τι σου τρώει άσκοπα τον χρόνο, χωρίς να σου προσφέρει τίποτα πίσω. Προσπαθούν να σε μάθουν ότι το κλασικό αξίζει όλη την προσοχή σου και ταυτόχρονα σου δείχνουν ποιες είναι αυτές οι αξίες που παραμένουν διαχρονικές, αιώνιες. Κάποιοι άνθρωποι, λοιπόν, ακολουθούν αυτήν τη συμβουλή και κάποιοι άλλοι απλώς δυστυχούν.

 

Εμείς γιορτάζουμε τη διαχρονικότητα αυτών των συμβουλών με μια αυθεντική μπύρα, την ιστορική μπύρα ΜΑΜΟΣ, που είναι προορισμένη να μείνει κι αυτή το ίδιο κλασική. Πρόκειται για την μπύρα του πρώτου Έλληνα πτυχιούχου ζυθοποιού, με αξία και ποιότητα αναλλοίωτη στο χρόνο -μεγάλη πρωταγωνίστρια σε κάθε συγκέντρωση με την οικογένειά σου, την παρέα σου και κάθε άνθρωπο που ομορφαίνει τη ζωή σου.