ORIGINALS

Τα ιδανικά pairings του whiskey και της Ιρλανδικής κουζίνας

Το whiskey είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιρλανδικής κουλτούρας. Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι το φαγητό και εμείς αποφασίσουμε να δούμε πόσο τέλεια συνδυάζονται μεταξύ

By CUSTOM.

Όταν πας στην Ιρλανδία οι ταξιδιωτικοί οδηγοί σου λένε να επισκεφτείς αξιοθέατα, μουσεία και παλιά αβαεία τα οποία έχουν την δική τους εμβληματική θέση στην κουλτούρα της χώρας. Αυτό όμως που πρέπει σίγουρα να κάνεις είναι δοκιμάσεις διάσημα παραδοσιακά πιάτα της Ιρλανδίας αλλά και να επισκεφτείς το παλαιότερο καταγεγραμμένο αποστακτήριο whiskey. Αυτό του Bushmills στην περιοχή Antrim της Βόρειας Ιρλανδίας. Βλέπεις αυτά τα δύο, το whiskey και η κουζίνα είναι δύο στοιχεία της ιρλανδικής παράδοσης που έχουν αφήσει το δικό τους ανεξίτηλο στίγμα της κουλτούρα της χώρας.

Εμείς με αφορμή την γιορτή του Αγίου Πατρικίου και φυσικά με την βοήθεια του ιστορικότερου ιρλανδέζικου whiskey αποφασίσαμε να συνδυάσουμε αυτά τα δύο στοιχεία της κουλτούρας της χώρας με σήμα το τριφύλλι. Βλέπεις η St Patrick’s Day δεν είναι μόνο πάρτι και παρελάσεις στους δρόμους σε όλο τον πλανήτη. Πάνω από όλα είναι μια ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με μία κουλτούρα και νοοτροπία που όχι μόνο μας ταιριάζει σε μεγάλο βαθμό αλλά βγάζει και μια γοητεία σε κάθε έκφανσή της.

Για τον λόγο αυτό μαζευτήκαμε στο σπίτι της 24 MEDIA όπου μας μαγείρεψε ο chef Ηλίας Σισμάνης πιάτα που έχουν βγει από την μακρά ιστορία της χώρας και έχουν γίνει γνωστά σε όλο τον κόσμο. Κάθε ένα από αυτά τα συνδυάσαμε με ένα ποτήρι whiskey Bushmills, διαφορετικό κάθε φορά από το portfolio του μας επιτρέπει να παίξουμε με γεύσεις, αρώματα και συνδυασμούς σε ένα μεγάλο εύρος.

   

IRISH STEW

 

Το βράσιμο  είναι μια αρχαία μέθοδος που ξεκίνησε από τα αρχαία χρόνια και έφτασε στους πρώτους κέλτες μαζί με τον χαλκό και τα καζάνια. Τότε είναι που κατάλαβαν ότι το βραστό κρέας είναι καλύτερο και πιο νόστιμο από το ψημένο και άρχισαν να το προτιμούν αλλά και να πειραματίζονται με αυτό. Προσέθεσαν λαχανικά όπως καρότο και το κρεμμύδι, ενώ πολύ αργότερα όταν έφτασε τον 16ο αιώνα από την Νότιο Αμερική η πατάτα μπήκε και αυτή στην εξίσωση. Όταν μιλάμε για Irish Stew στην ουσία πρόκειται για μια σούπα με βραστό μοσχάρι ή αρνί και λαχανικά. Αυτό που την κάνει τόσο ιδιαίτερη σε γεύση και υφή είναι ότι το κρέας έχει κολυμπήσει μέσα σε μπύρα stout και κόκκινο κρασί. Εμείς το συνδυάσαμε με ένα δροσερό ποτήρι Bushmills Original με Ginger Ale και γαρνιτούρα μία φέτα lime. Συνδυασμός φαγητού και ποτού που βγάζει τον Ιρλανδό από μέσα σου όσο βαθιά κι αν βρίσκεται.

CORNED BEEF & CABBAGE

 

Όταν μιλάμε για Corned Beef εννοούμε σιτεμένο κρέας με χοντροκομμένο αλάτι. Η δημοτικότητα του βοείου κρέατος και του λάχανου διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της ιρλανδικής μετανάστευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο λιμός της πατάτας ή αλλιώς η Μεγάλη Πείνα που βίωσαν οι ιρλανδοί οδήγησαν πολλούς στην απόφαση της μετανάστευσης. Όταν οι ιρλανδοί μετανάστευσαν στις ΗΠΑ, συχνά αντιμετώπιζαν διακρίσεις και έζησαν σε παραγκουπόλεις μαζί με ομάδες όπως οι Εβραίοι και οι Ιταλοί. Ήταν στα εβραϊκά delis και τα καροτσάκια μεσημεριανού που οι ιρλανδοί γεύτηκαν το corned beef και συνειδητοποίησαν ότι είναι ένα πιάτο κοντά στα δικά τους γούστα αλλά και αρκετά οικονομικό. Κάπως έτσι μπήκε στην Ιρλανδική κουλτούρα ένα τόσο απλό αλλά και νόστιμο πιάτο. Εμείς το συνοδεύσαμε με Bushmills Original με soda σε ένα ψηλό ποτήρι με πάγο και για γαρνιτούρα μία φέτα lime.

 

SHEPHERD’S PIE

 

Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ο όρος η πίτα του αγρότη -cottage pie- για να χαρακτηρίσει πιάτο είναι το 1791 όταν η πατάτα έφτασε σε αυτό το κομμάτι της Ευρώπης και αναφερόταν στις πίτες που έφτιαχνε η χαμηλή οικονομικά τάξη. Ο όρος Shepherd’s Pie εμφανίζεται εξήντα χρόνια αργότερα, το 1854 ανεξάρτητα από το κρέας που χρησιμοποιείται. Για να καταλάβεις πρόκειται κιμά με λαχανικά και πουρέ πατάτας από πάνω, το οποίο μπαίνει στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει από πάνω. Ο Ηλίας ο οποίος το έκανε πεντανόστιμο έβαλε από κάτω μια λεπτή ζύμη τάρτας για να νιώσουμε βρε αδερφέ ότι μιλάμε για πίτα. Ο Χρήστος από την άλλη μας έβαλε σε χαμηλά ποτήρια Bushmills single malt δέκα ετών με λίγο πάγο και πίστεψε με έδενε τέλεια με το πιάτο αφού σε κάθε μπουκιά το ένα συμπλήρωνε το άλλο.

BANGERS & MASH

  

Ο όρος Bangers προέρχεται από την περίοδο του πρώτου παγκοσμίου πολέμου όπου στην Μεγάλη Βρετανία λόγω έλλειψης κρέατος, παρασκεύαζαν λουκάνικα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, τα οποία ‘έσκαγαν’ όταν μαγειρεύονταν. Το δεύτερο συστατικό -του ονόματος- αναφέρεται στον πουρέ πατάτας. Άρα όπως καταλαβαίνεις όταν μιλάμε για Bangers & Mash, έχουμε ένα κλασσικό ιρλανδικό πιάτο με πουρέ πατάτας, ψητά λουκάνικα και καραμελωμένο κρεμμύδι. Εμείς το συνοδεύσαμε με Bushmills Black Bush σε ένα collins ποτήρι με liqueur elderflower και ginger soda. Σαν γαρνιτούρα του πάει τέλεια φρέσκια μέντα η οποία δίνει μια επιπλέον αίσθηση φρεσκάδας. Για να καταλάβεις για πόσο ιδιαίτερο πιάτο μιλάμε οι Radiohead έχουν ένα τραγούδι που ονομάζεται “Bangers + Mash” από την ειδική έκδοση του δίσκου In Rainbows.

 

CHOCOLATE STOUT CAKE

 

Οι ιρλανδοί λατρεύουν τα γλυκά αλλά ξέρεις και τι άλλο λατρεύουν. Την stout μπύρα. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο είπαν να τα συνδυάσουν σε ένα υπέροχο cake το οποίο μπορεί να έχει συνδεθεί με την γιορτή του Αγίου Πατρικίου αλλά πίστεψέ με είναι τόσο κολασμένο που θα σε κάνει να το τρως όλο τον χρόνο. Η πικράδα της μπύρας έρχεται σε μια αγγελική αντίθεση με την γλυκύτητα της σοκολάτας και το αποτέλεσμα είναι απίστευτο. Απίστευτα όμως ταιριάζει τούτο το γλυκό με ένα ποτήρι Bushmills Black Bush με πάγο ή ακόμα καλύτερα whiskey stones και γαρνιτούρα μία φλούδα πορτοκαλιού.

REPLACE PHOTOREMOVEFILL ROW Footnotes: Φωτογραφίες: FOTOFABRIKA