MALEBOX

Μερικές αλήθειες που δεν ήξερες για το 1821

Ο συγγραφέας του 'Τα Ψιλά Γράμματα της Ιστορίας', Θεόδωρος Παναγόπουλος, αμφισβητεί όσα γράφουν τα σχολικά βιβλία της ιστορίας για την Επανάσταση.

'Οι λαοί δεν έχουν μόνο ήρωες, έχουν και καθάρματα. Στην ιστορία ενός τόπου δεν ανήκουν μόνο οι ήρωες, ανήκουν και τα καθάρματα, που κι αυτά γράφουν ιστορία', αναφέρει ο Βασίλης Ραφαηλίδης στην 'Ιστορία (κωμικοτραγική) του Νεοελληνικού Κράτους (1830-1974)'. Κι όταν και τα καθάρματα γράφουν ιστορία, τότε η ιστορία περιλαμβάνει και αδικίες. Η αδικία και κατ' επέκταση η απόδοση δικαιοσύνης ήταν το κίνητρο που ώθησε τον Θεόδωρο Παναγόπουλο να γράψει 'Τα Ψιλά Γράμματα της Ιστορίας', ένα βιβλίο που αμφισβητεί πολλά από όσα θεωρούσαμε ως θέσφατα για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, απλά και μόνο επειδή αναφέρονται στα σχολικά βιβλία.

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα με τους Εύζωνες: Μπήκαμε για λίγο στα τσαρούχια τους

Το καθήκον τους είναι να στέκονται ακίνητοι και να παραμένουν αμίλητοι. Οι εύζωνες, όμως, έχουν πολλά να πουν και ακόμα περισσότερα να μας διδάξουν.

Μπροστά στα ακίνητα σώματα και μάτια των Ευζώνων διαδραματίζονται αρκετά περιστατικά. Ένας άντρας σε αναπηρικό καροτσάκι σηκώνεται με τη βοήθεια των χεριών του - δεν έχει πόδια- σε ένδειξη σεβασμού. Παππούδες που είχαν πολεμήσει στέκονται δίπλα τους και κλαίνε.

Διαβάστε περισσότερα

Τρία χρόνια χωρίς τον Κωστή Παπαγιώργη

Μια ειλικρινής απόπειρα να κατασκευάσουμε το ψηφιδωτό του μαιτρ των αντιφάσεων ακριβώς τρία χρόνια μετά το θάνατό του.

Ένα βιβλίο, τη στιγμή που αναγιγνώσκεται, είναι δικαιωματικό να θεωρείται η καλή πλευρά του εαυτού μας. Να αναδεικνύει τα προτερήματά μας. Εκείνες ακριβώς τις στιγμές μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε πάνω του. Να σημειώσουμε, να υπογραμμίσουμε, να το συνοδεύσουμε με λεξικό. Ή να το αφήσουμε ήσυχο, ακόμα και αν δεν καταλαβαίνουμε άπαντα. Να κάνει τη δουλειά του μέσα μας. Στην ψυχή μας.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Γιώργος Χρυσοστόμου δεν θα κάτσει να σκάσει

Ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του, μας μιλάει μεταξύ άλλων για τους κουλτουριάρηδες ηθοποιούς, τις γυναίκες, τα παζλ.

Μία από τις μεγαλύτερες και πιο υποτιμημένες υπερδυνάμεις εκεί έξω είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει κάποιος να σε κοιτάξει.

Διαβάστε περισσότερα

Μάκης Δημάκης: μια νύχτα με το φαινόμενο της Νύχτας

Εκείνος έχει διανύσει τα τελευταία χρόνια μια τεράστια απόσταση. Εμείς περπατήσαμε μαζί του από το καμαρίνι ως την πίστα του Βοτανικού.

Τον Μάκη Δημάκη τον γνωρίζεις. Αλλά ακόμη και να μην έχεις ακούσει το όνομά του (πράγμα δύσκολο), τότε σίγουρα θα έχεις ακούσει κάποιο από τα τραγούδια του. Το 'Κανείς δεν είναι κανενός' ή τις 'αναφορές' ή το 'εγώ δεν μπορώ' ή το 'τάμα'. Όλα τους 'παίζουν' σχεδόν παντού. Τον τελευταίο χρόνο στην Αθήνα είναι ένα από τα πιο 'καυτά' ονόματα της νύχτας. Και επαναλαμβάνω, στην Αθήνα. Γιατί στην υπόλοιπη Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη είναι εδώ και αρκετά χρόνια. Το ραντεβού μας προγραμματίστηκε για τις 12 ακριβώς, βράδυ Παρασκευής, περίπου 1μιση ώρα πριν εμφανιστεί στην πίστα.

Διαβάστε περισσότερα

Ο De Niro είναι καλύτερος κτηματομεσίτης από τον Trump

Το πρόσφατο αφιέρωμα του αμερικάνικου Maxim στον 'Τιτάνα της Tribeca' μάς άνοιξε τα μάτια σχετικά με το αληθινό ταλέντο του 'Raging Bull'.

"Ήρθα για πρώτη φορά στην Tribeca την εποχή που γυρίζαμε το 'Raging Bull' προκειμένου να βρω ένα γυμναστήριο και κατέληξα να ερωτευτώ την περιοχή", δήλωσε σχετικά ο 73χρονος ο οποίος, έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στο γειτονικό artistic Greenwich Village, δεν έδινε, μέχρι τότε, δεκάρα για το παρατημένο 'Τρίγωνο κάτω από την Canal'. Εκεί δηλαδή που ξεφορτώνονταν, κάποιες δεκαετίες πριν, τα εμπορεύματα στις αποβάθρες του ποταμού Hudson.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Γιάννης Αγγελάκας είναι ο πιο ευλογημένος καταραμένος

Καθίσαμε απέναντί του, τον ρωτήσαμε για δρόμους, θεούς, διαβόλους, φως, μουσική και χόρεψαν μπροστά μας γυμνές οι απαντήσεις.

Υποκινητής, εμπνευστής, ρομαντικός, αιχμηρός, μοναχικός, πραγματικός, με μια εφηβική ρωγμή που δεν σταματά να αιμορραγεί περιθώριο, αγάπη και φρεσκάδα. Ένας ερωτευμένος σχιζοφρενής που θα περπατά στις λεωφόρους του παράδεισου και θα διασταυρώνεται πάντα με τους χαμένους και τους ανεπιθύμητους...

Διαβάστε περισσότερα
1 2 3 4 5 6 7
PROMO
Social Man
Newsletter

Το ΟΝΕΜΑΝ επιλέγει και σου στέλνει τα καλύτερα θέματα στο email σου.