24MEDIA
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Άνταμ Γουόκερ τσιμπήθηκε από την πιο θανάσιμη τσούχτρα του πλανήτη, αλλά συνέχισε να κολυμπά

Η απίθανη ιστορία ενός κολυμβητή - survivor.

Σκέψου πώς θα ήταν να κολυμπάς σε μια άγνωστη θάλασσα, μόνος σου, για περισσότερες από 10 ώρες και να έβλεπες μπροστά σου ένα κοπάδι από καρχαρίες. Δεν μπορεί να γίνει χειρότερο, έτσι; Φαντάσου, τώρα, μέσα σε όλα αυτά να έχεις δεχθεί ένα θανάσιμο τσίμπημα από μια σατανική τσούχτρα, το οποίο μπορεί να σε σκοτώσει. Τι κάνεις;

Ένας συνηθισμένος άνθρωπος θα γύριζε πλευρό και θα συνέχιζε τον ύπνο του, γιατί το συγκεκριμένο σενάριο μόνο στα όνειρά του θα μπορούσε να το δει. Για τον Άνταμ Γουόκερ, όμως, η παραπάνω ιστορία, όχι μόνο είναι πέρα για πέρα αληθινό, αλλά για τον ίδιο είναι κι από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής του, καθώς τον έκανε να δει μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Γνωστός πλέον ως ‘Ocean Walker‘, ο 37χρονος Άνταμ είναι ένας από τους έξι ανθρώπους στον κόσμο που έχουν καταφέρει να κολυμπήσουν στις επτά δυσκολότερες θάλασσες του πλανήτη.

24MEDIA

(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson)

Έχει κολυμπήσει από την Αγγλία μέχρι τη Γαλλία, από την Ισπανία στο Μαρόκο, από την Ιρλανδία στη Σκωτία, έχει παλέψει με τα κύματα στη Χαβάη, στη Νέα Ζηλανδία, στην Καλιφόρνια και στην Ιαπωνία. Α, και το καλύτερο. Όλα αυτά τα έχει κάνει με σχεδόν έναν ώμο, αφού έχει κάνει δύο επεμβάσεις στον αριστερό και δεν μπορεί να τον χρησιμοποιεί με την ίδια ευκολία. Οι γιατροί του έλεγαν πως δεν θα καταφέρει να κολυμπήσει ποτέ, όμως εκείνος βρήκε μια δική του τεχνική κολύμβησης, την οποία ονόμασε ‘Ocean Walker Technique’ και τους εξέθεσε όλους πανηγυρικά.

Πλέον ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο κάνοντας σεμινάρια κολύμβησης σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες (κι όχι μόνο), μαθαίνοντάς τους την τεχνική του. Εμείς τον συναντήσαμε στο Holmes Place στο Μαρούσι (Αγίου Κωνσταντίνου 40) και έδειξε κάτι παραπάνω από ενθουσιασμένος να φωτογραφηθεί και να μας μιλήσει για όλα τα τρελά της μέχρι τώρα καριέρας του στις θάλασσες.

Είχα μια κανονική δουλειά όπως όλοι μας. Ασχολούμουν με τις πωλήσεις, δούλευα σε ένα γραφείο, όμως δεν ήμουν ικανοποιημένος. Όλα άλλαξαν όταν είδα μια ταινία. Ήταν το “On a Clear Day”, στο οποίο ο πρωταγωνιστής κολυμπάει από την Αγγλία μέχρι τη Γαλλία. Ήταν τρελό, αλλά εμένα κάτι χτύπησε μέσα μου. Ενθουσιάστηκα και είπα αυτό είναι. Ήθελα να το κάνω.

24MEDIA

Σκέφτηκα πως θα ήταν ωραίο όταν φύγω από αυτόν εδώ τον κόσμο να λένε πως αυτός ο άνθρωπος κολύμπησε από την Αγγλία ως τη Γαλλία. Ήταν πριν περίπου δέκα χρόνια. Δεν ήμουν πολύ μικρός και οι γιατροί μου έδιναν μηδέν πιθανότητες. Είχα κάνει δύο επεμβάσεις στον αριστερό ώμο και έμοιαζε εξωπραγματικό να πετύχω αυτό το κατόρθωμα. Έκανα σκληρή προπόνηση για μήνες, δεν άκουσα κανέναν και βούτηξα στη θάλασσα.

Μετά από 11 ώρες και 35 λεπτά τα είχα καταφέρει. Τότε το ξανασκέφτηκα. Ήθελα να αντιμετωπίσω ακόμα μία πρόκληση.

Έσπασα το βρετανικό ρεκόρ. Κολύμπησα την απόσταση γρηγορότερα από τον οποιονδήποτε.

Όταν αποφάσισα να κολυμπήσω στη Χαβάη ήταν ακραίο. Θεωρείται η πιο δύσκολη θάλασσα του πλανήτη. Μπορείς να πεθάνεις με πάρα πολλούς τρόπους εκεί, είτε από τα θαλάσσια ζώα, είτε από τα κύματα, είτε από το κρύο.

24MEDIA

Δεν φοβήθηκα. Είχα κάνει σκληρή προπόνηση και είχα απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μου. Φορούσα και ένα ειδικό gadget στον αστράγαλό μου, το οποίο είχε ηλεκτροσόκ και έδιωχνε τα ψάρια από γύρω μου. Δημιουργούσε κάτι σαν ηλεκτρικό πεδίο. Κατάφερε, όμως, να με χτυπήσει κι εμένα ηλεκτρισμός.

Μετά από εννέα συνεχόμενες ώρες άκουσα από το καράβι που με ακολουθούσε να λένε πως θα σπάσω το ρεκόρ. Ο ωκεανός, ωστόσο, είχε άλλη άποψη. Ήρθαν τεράστια κύματα κατά πάνω μου και είδα επίσης και καρχαρίες.

Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από το τσίμπημα της πορτογαλικής man o’ war

Είναι η πιο μεγάλη και θανάσιμη τσούχτρα εκεί έξω με το δηλητήριό της να είναι τόσο ισχυρό, όσο της κόμπρας. Ένιωσα να με τυλίγει με τα τεράστια πλοκάμια της και με τσίμπησε στο στομάχι και στο πόδι. Αμέσως μου είπαν να ανέβω στο καράβι και να αφήσω το κολύμπι, αλλά δεν άκουσα κανέναν.

(AP Photo/Gerald Herbert)

(AP Photo/Gerald Herbert)

Έκανα εμετό για πολλά λεπτά, το σώμα μου είχε παραλύσει, ενώ δεν ένιωθα τα πόδια μου. Το μόνο που μπορούσα να κουνήσω ήταν το δεξί μου χέρι, με το οποίο κολυμπούσα.

Είπα κάτι στον εαυτό μου. Θα κολυμπούσα για ένα λεπτό. Ούρλιαζα από τον πόνο, όλοι στο σκάφος που με κοιτούσαν είχαν τρομάξει κι εγώ τους έλεγα πως είμαι ΟΚ. Κολύμπησα για ένα λεπτό και αποφάσισα να πάω για άλλο ένα κι ακόμη ένα, μέχρι που κολυμπούσα σχεδόν 3μιση ώρες με το τσίμπημα της τσούχτρας, κάνοντας εμετούς και ουρλιάζοντας.

Σκεφτόμουν τα πιο ωραία πράγματα στη ζωή μου και έπαιρνα δύναμη. Έτρεμα από το σοκ, ένιωσα πως μπορεί να πεθάνω, όμως δεν θα άφηνα τον αγώνα.

24MEDIA

Όταν έπιασα στεριά δεν μπορούσα να μιλήσω καν. Πήγα κατευθείαν στο νοσοκομείο, ήμουν στο κρεβάτι με πάγο, έτρεμα, αλλά κοιτούσα το ταβάνι και ένιωθα ευτυχισμένος. Τα είχα καταφέρει. Δεν μπορούσα ούτε να κοιμηθώ, ούτε να φάω από τον πόνο.

Το τσίμπημα της man o’ war ήταν ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί. Έμαθα τι μπορώ να αντέξω. Αφού κατάφερα και το νίκησα, πλέον δεν με αγγίζει τίποτε. Δεν με σταματάει κανένας. Το να κολυμπάς στο κρύο ή με έναν ώμο είναι δύσκολο, όμως τίποτε δεν συγκρίνεται με αυτό το τσίμπημα.

Στο δεξί μου χέρι έχω κάνει τατουάζ ένα άλογο να βγαίνει μέσα από ένα κύμα. Εϊναι και το logo μου ως ‘Ocean Walker’.

Οι πιο δύσκολες θάλασσες που κολύμπησα ήταν με διαφορά στη Χαβάη και στην Ιαπωνία. Ήταν τρομερά επίπονο.

Στο βιβλίο μου, το ‘Man Vs Ocean‘, περιγράφω κάθε περιπέτεια που έχω συναντήσει στις 7 θάλασσες.

24MEDIA

Από τις πιο σπουδαίες εμπειρίες που έχω βιώσει ήταν η ημέρα που κολυμπούσα στην Καλιφόρνια. Ήρθαν προς το μέρος μου καρχαρίες και εκεί που προσευχόμουν να γίνει κάτι καλό, ήρθε ένα κοπάδι με δελφίνια. Με έβαλαν στη μέση και με ακολούθησαν σαν στρατός μέχρι που ξέφυγα από τον κίνδυνο. Ήταν απίστευτο. Από τότε δίνω βοηθάω οργανώσις που προστατεύουν τα δελφίνια. Μάλλον πρέπει να κάνω και τατουάζ ένα δελφίνι. Μου έχουν σώσει τη ζωή.

Πλέον έχω τη δική μου ακαδημία. Βοηθάω άτομα με παθήσεις να κολυμπήσουν σωστά. Τους δείχνω πώς γίνεται.

Η διατροφή μου είναι τρελή. Τρώω μακαρόνια για έξι άτομα, ενώ σε έναν αγώνα καίω 1000 θερμίδες την ώρα. Στην Χαβάη θυμάμαι πως σε μια μέρα είχα κάψει 19.000 θερμίδες, όσες δηλαδή καίει ένας άνθρωπος σε μια ολόκληρη εβδομάδα. Κάθε αγώνας είναι και μια μεταμόρφωση για το σώμα μου.

24MEDIA

Έχω κολυμπήσει ακόμη και σε πάγο. Άντεξα περίπου μισή ώρα στους 3 βαθμούς, ενώ ένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν αντέχει σε λιγότερο από εννιά βαθμούς.

Είμαι παθιασμένος με αυτό που κάνω. Θέλω να μάθω σε όλους τους ανθρώπους την τεχνική μου και να τους κάνω να αγαπήσουν το κολύμπι.

Όλα είναι στο μυαλό. Όταν φοβάσαι το σώμα σου το καταλαβαίνει. Πρέπει να αντιμετωπίσεις κάθε δυσκολία με θάρρος, να κάνεις σωστή προπόνηση και να προσαρμόζεσαι στις συνθήκες. Αν τα ακολουθήσεις αυτά, μπορείς να πετύχεις τα πάντα.

Μπορείς κι εσύ να κολυμπήσεις σε επτά θάλασσες. Τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο. Απλά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ποια είναι τα όριά τους. Πρέπει να δοκιμάσουν τους εαυτούς τους και να μην συμβιβάζονται.

Μπορείς να βρεις τον Adam Walker στο Facebook, στο Instagram ή στην επίσημη ιστοσελίδα του.