STYLE

Ο Stan Smith μίλησε στο ONEMAN για το “παιδί” του

Βρεθήκαμε με τον άνθρωπο που έδωσε το όνομά του σε ένα από τα δημοφιλέστερα sneakers όλων των εποχών. Φυσικά μιλήσαμε για τα παπούτσια του.

Πηγαίνοντας στο showroom της adidas στη Γλυφάδα για να συναντήσω τον Stan Smith σκεφτόμουν λίγο τον άνθρωπο, όχι το παπούτσι. Και προσπαθούσα να καταλάβω πόση σημασία θα είχε το παπούτσι με το όνομά του αν αυτή η συνέντευξη γινόταν το 1972, με εκείνον στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης και στο βιογραφικό του 4 Grand Slam (2 ατομικά και 2 στο διπλό) μέχρι τότε. Αργότερα πήρε άλλα 3 στο διπλό.

 

Και ναι, ίσως είναι άδικο να σε ξεπερνά ένα παπούτσι με το όνομά σου. Είναι βασικά άδικο να κοιτούν όλοι την γλώσσα του παπουτσιού και να μην φέρνουν στο μυαλό την εικόνα του ανθρώπου.

 

Ο Stan Smith όμως δεν δείχνει να ασχολείται. Όχι γιατί είναι το δικό του όνομα που δεν έφυγε ποτέ από το παπούτσι. Είχα μόλις 15 λεπτά στη διάθεσή μου να του μιλήσω. Αλλά αυτός ο γλυκός άνθρωπος που γνώρισα είναι σίγουρο ότι δεν θα κράταγε κακία σε κανέναν ακόμα κι αν του εξηγούσε ότι είναι ο Stan Smith και δεν τον πίστευε.

Σας άρεσε το πρώτο παπούτσι πίσω στα 60s; Καλώς ή κακώς δεν είχατε εμπλακεί καθόλου στη δημιουργία του, το βρήκατε έτοιμο.

Το παπούτσι είχε πράγματι ήδη δημιουργηθεί από τον Horst Dassler, τον γιο του ιδρυτή της adidas Adi Dassler, και τον Robert Haillet. Σχεδίασαν το πρώτο παπούτσι και ήταν το πρώτο δερμάτινο παπούτσι για τένις. Μου άρεσε από την πρώτη φορά που το είδα γιατί ακόμα κι αν σου φαίνεται περίεργο τώρα ήταν το πιο hitech παπούτσι τένις για την εποχή. Ήθελα να το φοράω.

Είναι πιο ωραία τώρα που είχατε και τη δική σας συμμετοχή στον σχεδιασμό της νέας σειράς;

Δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές. Το παπούτσι δεν έχει αλλάξει πολύ εδώ και τόσες δεκαετίες.

Νιώσατε ποτέ την ανάγκη να εξελίξετε το παπούτσι; Να το κάνετε και πάλι ανταγωνιστικό στον χώρο του τένις; Ή το προτιμάτε σαν sneaker;

Είμαι χαρούμενος που είναι ένα μοδάτο παπούτσι, που είναι μέρος του lifestyle τόσων ανθρώπων και μπορούν να το φορέσουν οπουδήποτε και με οτιδήποτε. Αυτό είναι πολύ καλύτερο για εμένα από το να ήταν ένα “αγωνιστικό” παπούτσι γιατί σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να αλλάζει κάθε χρόνο, όλοι προσπαθούν να κάνουν τα παπούτσια πιο ελαφριά και πιο καλά για τένις. Αυτό το παπούτσι δεν έχει αλλάξει εδώ και 50 χρόνια.

Είμαι σίγουρος ότι σας έχουν ρωτήσει πολλοί πόσα ζευγάρια έχετε. Υπάρχει κάποιο ειδικό δωμάτιο στο σπίτι για τα Stan Smith;

Έχω μια ντουλάπα που τα φυλάω. Δεν τα συλλέγω. Αλλά σκέψου ότι έχω ακόμα και κουτιά με παπούτσια που δεν τα έχω φορέσει ποτέ. Όσο για τον αριθμό, πρέπει να είναι γύρω στα 50-60.

(έναν Stan έκανε η φύση ψηλό. Τον Smith)

Υπάρχει ένα κρυφό εσωτερικό χαμόγελο όταν βλέπετε κόσμο έξω στο δρόμο να φορά τα παπούτσια σας, ακόμα κι αν δεν σας αναγνωρίζουν;

Οι περισσότεροι που φοράνε το παπούτσι δεν θα με αναγνώριζαν. Είναι ωραίο να βλέπω κόσμο να τα φοράει. Και καμιά φορά αν κάποιος φοράει κάποιο πολύ παλιό ζευγάρι, πάω και του λέω για πλάκα να πάρει ένα καινούριο ζευγάρι, χωρίς να του λέω ποιος είμαι. Είναι παντού στον κόσμο αυτό το παπούτσι, είναι κάτι το φανταστικό.

Φοβηθήκατε ποτέ ότι το παπούτσι μπορείς να ξεπεράσει τον άνθρωπο Stan Smith;

Το έχει κάνει κατά κάποιο τρόπο. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα ότι υπάρχω. Και το καταλαβαίνω, το έχω δει σε τόσα προϊόντα που χρησιμοποιώ κι εγώ, από μια ρακέτα τένις μέχρι οτιδήποτε που έχει το όνομα κάποιου και αγνοείς την ύπαρξή του. Είναι φυσιολογικό για τις νέες γενιές να μην ξέρουν ότι έπαιζα τένις.

Τι άλλο θα θέλατε να πάρει το όνομά σας; Κάτι έξω από τον κόσμο του αθλητισμού.

Βασικά είμαι περήφανος για το ρολόι που φοράω και έχει το όνομά μου πάνω. Έβγαλαν μόνο 500 κομμάτια. Από κει και πέρα έχω ασπαστεί κι άλλα πράγματα, όπως έναν πάγκο προπόνησης για τένις ή μια συσκευή για σερβίς. Είχα το όνομά μου σε διάφορα προϊόντα. Έχει πλάκα.

Αν με ρωτήσει κάποιος “ποιος είναι ο Stan Smith” θα έχω πολλά να του πω. Αλλά τι θα θέλατε εσείς να του πω; Ποιος θα θέλατε να πω ότι είναι ο Stan Smith;

Καλή ερώτηση. Όσον αφορά το τένις ήμουν πολύ σκληρός αντίπαλος αλλά νομίζω ότι το βασικό χαρακτηριστικό μου είναι ότι προσπαθώ να κάνω το καλύτερο σε οτιδήποτε κάνω. Κάποιες φορές τα κατάφερα, κάποιες όχι. Αλλά ο στόχος είναι να είσαι ο καλύτερος που μπορείς να είσαι σε ό,τι κάνεις. Πρέπει να είσαι επιλεκτικός σε αυτά που θες να κάνεις και να κάνεις μόνο πράγματα με τα οποία θα είσαι παθιασμένος.

 

Φαίνεστε παθιασμένος με αυτό που κάνετε τώρα. Όλοι εδώ μου λένε πόση όρεξη έχετε αυτές τις ημέρες που είστε στην Αθήνα.

Είναι ωραίο να βλέπεις το παπούτσι να πουλιέται αλλά είναι πραγματικά μία ομαδική προσπάθεια. Υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που δουλεύουν τόσο στη δημιουργία όσο και στην πώληση του παπουτσιού. Εγώ κάνω κάποια πράγματα αλλά είναι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που κάνουν τη διαφορά.

Πίσω στη δεκαετία του 70, το όνομα του Haillet αντικαταστάθηκε από το δικό σας. Και έγινε δικό σας το παπούτσι. Το σκεφτόσασταν ποτέ ότι θα έρθει μια χρονιά που θα αντικαταστήσουν και το δικό σας όνομα;

Ο κυριότερος λόγος που έφυγε το όνομα του Haillet από το παπούτσι ήταν ότι ήθελαν να διεισδύσουν στην Αμερικάνικη αγορά και δεν θα το κατάφερναν με έναν Γάλλο παίκτη. Σκεφτόμουν ότι θα κρατήσει 3 με 5 χρόνια αλλά πήγαινε καλά και ανανεώναμε συνεχώς τα συμβόλαια.

Από τους σύγχρονους παίκτες, ποιος πιστεύετε ότι αξίζει να έχει το δικό του όνομα στο παπούτσι; Δεν θα αντικαταστήσει τα Stan Smith, μην ανησυχείτε.

Χαχαχα. Δεν είναι πλέον αγωνιστικό παπούτσι. Κάποτε ήταν και ήταν το καλύτερο. Αλλά αν έπρεπε κάποιος άλλος να βάλει το όνομά του τώρα πάνω αυτός θα ήταν ο Roger Federer, με αυτόν μπορώ να σκεφτώ έναν κάποιο συσχετισμό. Backhand με το ένα χέρι, έπαιζε πολύ καιρό χωρίς προπονητή, παίζει αρκετά όπως παίζαμε εμείς στην εποχή μου. Μπορεί να θεωρηθεί ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών. Είναι και μέσα στη μόδα, οπότε γιατί όχι; Θα ήταν ένα πολύ καλό όνομα για να μπει σε ένα παπούτσι.

Χρησιμοποιείτε την ατάκα “ναι, αλλά εγώ έχω το δικό μου παπούτσι” όταν κάποιος άλλος περηφανεύεται για κάτι; Εγώ θα το έκανα σίγουρα.

Δεν το λέω αυτό χαχαχα. Είμαι περήφανος για αυτό αλλά δεν μιλάω πολύ για αυτό. Και έχει πολύ ενδιαφέρον αυτή η περίοδος τώρα για μένα γιατί το παπούτσι ήταν εκτός αγοράς για λίγο καιρό και τώρα τους τελευταίους μήνες έχω ζήσει πολύ έντονες στιγμές. Είναι σαν παιδί μου. Μου αρέσει να το βλέπω να μεγαλώνει και να είναι καλά.

(και selfie)

Είστε στη λίστα των ανθρώπων που έχουν το όνομά τους σε ένα παπούτσι όχι επειδή το κατασκεύασαν αλλά επειδή κάποιοι τους τίμησαν με αυτό. Υπάρχουν τα Jordan, τα Pippen, τα Shaquille, του Cristiano Ronaldo και άλλα πολλά. Εντάξει, δεν είναι όλα της adidas αλλά δεν έχει σημασία. Είναι τιμητικό, δεν είναι;

Σίγουρα. Ο Michael Jordan θεωρείται ο καλύτερος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών, το ίδιο και ο Wayne Gretzky στο χόκεϊ. Σίγουρα εγώ δεν ήμουν ο καλύτερος τενίστας στον κόσμο. Δεν ξέρω καν ποια παπούτσια πούλησαν πιο πολύ από όλα αυτά που αναφέρεις.

Φορέσατε ποτέ κάποιο από αυτά;

Όχι. Δεν φόρεσα ποτέ ας πούμε τα Jordan. Παρ’ όλο που το μπάσκετ ήταν η πρώτη μου μεγάλη αγάπη. Παρακολουθούσα στενά την καριέρα του Jordan. Μάλιστα ο ατζέντης του εκπροσωπούσε κι εμένα για λίγο καιρό. Αλλά σίγουρα ο Jordan ήταν πολλά παραπάνω από το μπάσκετ. Και είναι περίεργο που μπορεί να δεις ένα παιδί να φορά αυτά τα παπούτσια και να μην ξέρει τον Jordan. Γιατί τώρα ξέρει τον Kobe και τον Lebron.

Τελευταία ερώτηση. Θέλω να μου πείτε τις ομάδες σας σε NBA, NFL, NHL και MLB.

Οι Lakers ήταν πάντα η ομάδα μου. Στο Football υποστήριζα τους Rams αλλά έφυγαν από το LA και νομίζω πλέον προτιμώ τους New England Patriots. Στο Baseball ήταν πάντα οι Dodgers. Το χόκεϊ πραγματικά δεν με ενδιαφέρει καθόλου.