OPINIONS

Ποιος είναι αυτός ο Hugo Bara (που παράτησε τη Google) τέλος πάντων;

Ένα πολύ προβεβλημένο στέλεχος, ο διευθυντής του και πως μια 27χρονη έχει κάνει τη Google μύλο.

Ένα ένα θα βγαίνουν τα δημιοσιεύματα μέχρι να μάθουμε ολόκληρη την ιστορία για το Hugo Barra, τον αντιπρόεδρο της Google που τα βρόντηξε για να πάει σε μια κινέζικη εταιρεία. Ήταν όντως η Amanda Rosenberg, μια 27χρονη marketing manager που τον άφησε για το αφεντικό του, το Sergey Brin; Είναι μια ευκαιρία σταδιοδρομίας ή μήπως ο Barra ψάχνει για εκδίκηση;

Το σίγουρο σε αυτή την ιστορία είναι ότι Barra, που θεωρείται ένας από τους πιο αποτελεσματικούς leader στο χώρο της τεχνολογίας, πάει σε μια εταιρεία που φιλοδοξεί να κατακτήσει τον κόσμο. Η Xiaomi στήθηκε το 2010 με ένα σκοπό: να φτιάξει τα iPhone των φτωχών, δηλαδή συσκευές με εξαιρετικά χαρακτηριστικά και το καλύτερο λογισμικό στην τιμή των 300 δολαρίων.

Και οι φιλοδοξίες της είναι μια χαρά βάσιμες. Για να το πετύχει αυτό συνεργάζεται σχεδόν αποκλειστικά με τη Google και έχει αφιερώσει όλες της τις προσπάθειες στην υποστήριξη και την ανάπτυξη των Android. O Hugo Barra ως αντιπρόεδρος της Google και product manager των Android είχε κομβικό ρόλο σε όλο αυτό. Η φάση εδώ ήταν το ένα χέρι νίβει το άλλο.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Barra διαψεύδει τους ισχυρισμούς ότι πήρε το καπελάκι του και έφυγε για χάρη της, πρώην του, Amanda Rosenberg. H Xiaomi, αν και δεν έχει ακόμα το όνομα, έχει τη δυναμική να γίνει μια τεράστια εταιρεία και σε λίγα χρόνια να συγκρίνεται με τη Google και την Apple. Ο λόγος, όμως, που δεν γίνεται πιστευτός είναι γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να κάνει σε διαφορετικό χρόνο.

Το βιογραφικό του δείχνει ότι εκτός από πολύ ικανός είναι και ένας εξαιρετικά φιλόδοξος άνθρωπος. Αν και είχε “περάσει” στο Universidade Federal de Minas Gerais της Βραζιλίας, παράτησε τις σπουδές του εκεί για να πάει το MIT. Δεν είναι σαφές τι ακριβώς έτσι όπως τα γράφει στο LinkedIn, αλλά μάλλον σπούδασε μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών με ειδίκευση στην επιχειρησιακή έρευνα.

Με τη ολοκλήρωση των σπουδών του, ίδρυσε τη LOBBY7  ενώ μερικά χρόνια αργότερα βρέθηκε σε μια πολλά υποσχόμενη εταιρεία voice υπηρεσιών, τη Nuance Communications. Ξεκινώντας από τη θέση του product manager (παρά το καθαρά τεχνικό του background) πολύ γρήγορα βρέθηκε στα ανώτατα διοικητικά κλιμάτια ως διευθυντής και είχε καταλυτικό ρόλο στην εξαγορά της εταιρείας από τη Google.

Αντίστοιχη πορεία ακολούθησε και στη Google. Aρχικά από τη θέση του product manager των Android βρέθηκε πολύ γρήγορα στη θέση του αντιπροέδρου δουλεύοντας πολύ στενά με το Vic Gundotra. Οι δύο τους μάλιστα ήταν ο λόγος που η Marissa Mayer τα βρόντηξε πριν ένα χρόνο. Η Google είχε αρχίσει να προβάλλει τη δουλειά τους πολύ έντονα και στο τέλος ο Barra πήρε τη θέση του αντιπροέδρου παρά το γεγονός ότι η Mayer ήταν “σημαία” για καμιά δεκαπενταριά χρόνια.

Από εκεί και πέρα αρχίσουν οι υποθέσεις. Όπως ας πούμε ότι ο Barra δεν είναι ακριβώς εκείνος ο τύπος που θα πάει σε μικρό μαγαζί και θα δουλέψει σα σκυλί για να το ανεβάσει. Ότι, ας πούμε είναι εξαιρετικά ικανός στις δημόσιες σχέσεις και στις διαπραγματεύεσεις οπότε θα προτιμήσει μια εξαγορά και θα ψάξει το δρόμο που θα τον φέρει στην κορυφή.

Άλλες υποθέσεις; Ότι Sergey Brin και Hugo Barra είχαν άριστες σχέσεις. Μέχρι που πριν μερικούς μήνες που ο Brin ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διάσταση με τη γυναίκα του. Κατά τύχη, την ίδια στιγμή άρχισε να ποστάρει φωτογραφίες με το Google Glass στον προσωπικό του λογαριασμό, δίνοντας ένα χεράκι στη Rosenberg που δουλειά της είναι το marketing του Glass.

Οπότε ναι, είναι βάσιμο να πεις ότι ο Barra έφαγε το ξύλο σαν κύριος. Ούτε γκρίνιες, ούτε δημόσιες αντεγκλήσεις, ούτε καν ένα ειρωνικό σχόλιο στο Twitter. Δούλεψε τις ήδη καλές επαφές του με τη Xiaomi και πήγε εκεί για να προετοιμάσει το δεύτερο γύρο της αναμέτρησης.

Και αν μη τι άλλο το βιογραφικό του δείχνει ότι ξέρει να πετυχαίνει αυτό που θα βάλει κατά νου.

Οπότε, ναι, αυτός είναι ο Hugo Barra (που παράτησε τη Google).