ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Οι 10 πιο καυτές στιγμές στην ιστορία του 'Νίκος Γκούμας'

Η οικοδομική άδεια για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ βγήκε, η οδύσσεια του ξεριζωμού των ΑΕΚτζήδων τελειώνει και ο Zastro κάνει πρόωρα εγκαίνια στην 'Αγιασοφιά' με σπαρταριστές ιστορίες από τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ήταν 2 Νοεμβρίου του 1930, οκτώ μόλις χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, όταν η δενδρόφυτη έκταση στον Ποδονίφτη, τη σημερινή Νέα Φιλαδέλφεια, παραχωρήθηκε στους πρόσφυγες και μετατράπηκε οριστικά σε γήπεδο. Στο γήπεδο της ΑΕΚ. Για πάνω από 70 χρόνια το γήπεδο άλλαζε, μεταλλασσόταν, βίωνε κι αυτό στο πετσί του τις αλλαγές στην ελληνική ιστορία. Έζησε πόλεμο, εμφύλιο, χούντα, σεισμούς, είδε την Ελλάδα και την ΑΕΚ να μεγαλουργούν, να παρακμάζουν, να μένουν στάσιμες.

Διαβάστε περισσότερα

Πήγαμε στην Κολοπετινίτσα (αλήθεια λέμε)

Το ιστορικό χωριό-θρύλος υπάρχει και δεν χάσαμε την ευκαιρία να το επισκεφτούμε. Άξιζε τον κόπο.

Πρέπει να είχαμε μόλις περάσει μία απ’ τις εκατοντάδες (τουλάχιστον τόσες μας φάνηκαν) πινακίδες που σε ειδοποιούν πως έχεις ακόμη μια ευκαιρία να στρίψεις προς τη Λιβαδειά, όταν ο Ηλίας γύρισε με απόλυτη σοβαρότητα προς εμένα και την Φραντζέσκα και μας έκανε μία απ’ τις γνωστές του -στα όρια του υπαρκτού σουρεαλισμού- ερωτήσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Μπήκαμε στα άδυτα του περιοδικού ‘Κυνηγεσία και Κυνοφιλία’

Το θρυλικό έντυπο για κάθε κυνηγό που μετράει 57 χρόνια ιστορίας και αντέχει στα δύσκολα, μας άνοιξε τις πόρτες του.

Όπως όλα τα παιδιά που υπήρξαν εθισμένα με τα αθλητικά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘90, έτσι κι εγώ, μεγάλωσα γνωρίζοντας απ’ έξω το πρόγραμμα της ΕΡΑ ΣΠΟΡ.

Διαβάστε περισσότερα

Όταν πήγα με τη γιαγιά μου σε μπουζούκια της επαρχίας

Ένα κείμενο αφιερωμένο σε όλους αυτούς που σαμποτάρουν τις εξόδους με τους παππούδες τους γιατί είναι 'βαρετές'.

Την ημέρα που βρέθηκα με μία καραμέλα γεύσης ούζου να στριμώχνει τις αμυγδαλές μου σε βαθμό ασφυξίας, την θυμάται σαν να ήταν χθες.

Διαβάστε περισσότερα

11 θαυμάσιοι, αλλά όχι πραγματικά σπουδαίοι

Πώς είναι να μη φτάνεις ποτέ στα όρια του εαυτού σου, να μην μπαίνεις στην ιερά εξέταση του νου σου, αλλά πάλι να μνημονεύεσαι επειδή έκανες τη διάσταση της ζωής με την οποία ασχολήθηκες πιο όμορφη.

Είναι πάρα πολύ δύσκολο να σου αρέσει με ειλικρίνεια, να τον έχεις στην κορυφή του ψυχαγωγικού οχήματός σου, κάποιος πραγματικά σπουδαίος. Ο μελετητής του μεγαλείου πρέπει να έχει μυαλό ακονιστήρι, να είναι μικρός και οσάκις δημογέροντας, να μπορεί το μυαλό του να αντεπεξέρχεται στην επανάληψη μίας κατάστασης η οποία δεν εμφανίζεται παρά σπανίως στη ζωή και απομακρυσμένη.

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί οι περισσότεροι Νοτιοκορεάτες είναι άθεοι;

Και πώς η εκκλησία προσπαθεί να κερδίσει πίσω τους νέους χρησιμοποιώντας μέχρι και smartphone apps.

Δεν χρειάζεται να είσαι κοινωνιολόγος, θεολόγος ή τέλος πάντων οποιοσδήποτε επιστήμονας με κατάληξη σε -λόγος, για να γνωρίζεις πως οι κοινωνίες απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τις θρησκείες.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αρκάς (μπορεί να) έχει απλώς μεγαλώσει

Τρεις σημειώσεις πίσω (ή μπροστά) από την πολιτική στροφή του Αρκά και τα σκίτσα υπέρ των 'Παραιτηθείτε'.

Το θέμα με τον Αρκά είναι το εξής: ήταν ένα αόρατο πρόσωπο αποδεκτό από όλους. Η σάτιρά του δεν πείραζε κανέναν. Ίσα ίσα, που ενθάρρυνε τον κόσμο να νιώθει ευφορία, να γελάει, να απομένει ενεός με μία εντυπωσιακή σκέψη. Το γεγονός ότι ο κόσμος δεν έμαθε ποτέ ποιος είναι- και είναι πολύ πιθανό να μη μάθει όσο βρίσκεται εν ζωή- έπαιξε αναμφισβήτητα το ρόλο του. Το ορατό πρόσωπο τίθεται απευθείας σε κριτική.

Διαβάστε περισσότερα
3 4 5 6 7 8 9

Δεν αντέχεται να ντρέπεσαι συνέχεια

Μικρές ιστορίες για τυχαίους ανθρώπους από τον Οδυσσέα Ιωάννου.

Τις ζήσαμε κι εμείς τις μέρες της δημοσιότητας. Καμιά βδομάδα, μην φανταστείς. Από παντού ομοβροντίες καλών λόγων για τον μπαμπά και κύματα λύπης για μας. “Να θυμίσουμε πως άφησε πίσω του δύο ανήλικα παιδιά”.

PROMO
Social Man
Newsletter

Το ΟΝΕΜΑΝ επιλέγει και σου στέλνει τα καλύτερα θέματα στο email σου.