LONGREADS

Στο παντοπωλείο ‘Φωλιά’ βοηθάς αγοράζοντας φθηνά προϊόντα

Επισκεφτήκαμε το charity shop της οργάνωσης ‘Kid & Family’ και μάθαμε τα πάντα για το έργο της, τα μελλοντικά της σχέδια και τις δυσκολίες του εθελοντισμού στην Ελλάδα.

Η οδός Βεΐκου στο Κουκάκι, είναι γεμάτη μικρά μαγαζάκια, ψηλές πολυκατοικίες, φούρνους, φαγητάδικα και καφετέριες. Κανένα νέο μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι δρόμοι μιας αθηναϊκής συνοικίας μοιάζουν με την οδό Βεΐκου στο Κουκάκι. Υπάρχει όμως ένα συγκεκριμένο μαγαζί που την κάνει να ξεχωρίζει.

Βρίσκεται στο νούμερο 79, ονομάζεται ‘Φωλιά’ κι αυτό που το κάνει ξεχωριστό δεν είναι οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές του, αλλά το γεγονός πως πίσω απ’ αυτό βρίσκεται η οργάνωση ‘Kid & Family’, μια οργάνωση που φέτος κλείνει 10 χρόνια ζωής και προσπαθεί να προσφέρει απέχοντας από κρατικές επιχορηγήσεις και τα περισσότερα media για λόγους ιδεολογίας.

Στη ‘Φωλιά’ μπορείς να βρεις είδη σούπερ μάρκετ, ρούχα και πολλά προϊόντα ακόμη σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, με την υποσημείωση πως δεν πρόκειται για κάποιο κοινωνικό παντοπωλείο, αλλά για το charity shop της οργάνωσης, εν ολίγοις το βασικό μέσο χρηματοδότησης της ‘Kid & Family.’

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Με λίγα λόγια, μπορείς να προμηθεύεσαι δεκάδες προϊόντα σε χαμηλές τιμές, βοηθώντας ταυτόχρονα το έργο μιας οργάνωσης. Εμείς, επισκεφτήκαμε τη ‘Φωλιά’ και μιλήσαμε με την υπεύθυνη, κυρία Ρουμπίνη Τερζάκη, για τους τωρινούς και μελλοντικούς στόχους της οργάνωσης, τη λειτουργία του charity shop αλλά και τις δυσκολίες του εθελοντισμού στην Ελλάδα. 

Η δημιουργία της ‘Kid & Family’ και οι emo

Η ‘Φωλιά’, το charity shop της οργάνωσης, λειτουργεί ως η βασική πηγή χρηματοδότησης αλλά κι ως η ‘βιτρίνα’ για να γνωρίσει κανείς την ‘Kid & Family’ και τις πολλαπλές δράσεις της. Όπως μας εξήγησε η κυρία Τερζάκη όμως, η ‘Kid & Family’ είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό charity shop.

Η οργάνωση Kid & Family ξεκίνησε το 2007, στην αρχή χωρίς καταστατικό, απλά πηγαίνοντας στα σχολεία για να εξυπηρετεί παιδιά που αυτοτραυματιζόντουσαν. Τότε είχε ξεκινήσει η μόδα των emo. Ο στόχος μας ήταν οι θεραπείες να γίνονται με workshops τέχνης κι όχι με ψυχοφάρμακα. Το συγκεκριμένο πρόβλημα φάνηκε τότε να απασχολεί μόνο παιδιά πλουσίων οικογενειών, σήμερα όμως έχουμε 200 νέα περιστατικά το μήνα στην Αττική, βρίσκεται λοιπόν σε έξαρση σε ηλικίες από 10 ως 18 ετών”.

Η οργάνωση γενικότερα έχει στόχο να φτιάχνει δομές που μένουν μόνιμα κι εξυπηρετούν ανθρώπους, σε θέματα που το κράτος ή άλλες εθελοντικές οργανώσεις δεν έχουν καταφέρει να κάνουν κάτι. Ο αυτοτραυματισμός είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, διότι εδώ και 9 χρόνια κανείς δεν έχει φροντίσει να δημιουργήσει ένα νοσηλευτήριο, είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό”.

 

Το 2010 δεν μπορούσαμε να μιλάμε για τέχνη ενώ γύρω μας ο κόσμος πεινούσε. Ξεκινήσαμε λοιπόν διανομές κατ’ οίκον για να μην εξευτελίζουμε τους ανθρώπους, κάτι το οποίο δεν κάνει καμία άλλη οργάνωση. Διανομές που δεν αφορούσαν μόνο πρώτες ύλες φαγητού αλλά και είδη σωματικής υγιεινής που δεν τα δίνει κανείς, απορρυπαντικά, σχολικό εξοπλισμό, ρούχα”.

Εμείς διαφέρουμε πολύ σε σχέση με τις άλλες οργανώσεις λόγω του γεγονότος πως δεν δεχόμαστε καμία κρατική χρηματοδότηση για λόγους ιδεολογίας. Επίσης για λόγους ιδεολογίας απέχουμε απ’ τα περισσότερα media, καθώς προβάλλουν οργανώσεις που είναι απατεώνες και δεν θέλουμε να κατηγοριοποιηθούμε μ’ αυτό τον τρόπο στη συνείδηση κανενός. Αντί να καταγγείλουμε αυτές τις οργανώσεις και να κάνουμε τεράστια ζημιά στον εθελοντισμό ο οποίος μόλις άρχισε στη χώρα μας, προτιμήσαμε να διαφοροποιηθούμε μ’ αυτούς τους ουσιαστικούς τρόπους”.

Η ‘Φωλιά’ του εθελοντισμού και της προσφοράς

Τώρα που γνωρίσαμε λίγο καλύτερα την ιστορία και την ιδεολογία της οργάνωσης αλλά και τις δράσεις της, μπορούσαμε να επικεντρωθούμε στο χώρο που βρισκόμασταν, το φθηνό Παντοπωλείο στο οποίο μπορείς να βρεις καθημερινά δεκάδες προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Είμαστε η μοναδική οργάνωση στην Ελλάδα που έχει charity shop. Σε όλες τις άλλες χώρες, τα charity shop είναι η βασική χρηματοδότηση οποιασδήποτε φιλανθρωπικής οργάνωσης. Στην Ελλάδα δεν το κάνουν γιατί έχει πολλή κούραση και προτιμούν τα έτοιμα λεφτά των κομμάτων και του κράτους”.

Το charity shop διαθέτει όλα τα είδη σούπερ μάρκετ εκτός από κρέας και λαχανικά και όλα τα καινούρια ρούχα επωνύμων εταιρειών για άνδρες, γυναίκες και παιδιά καθώς και αρίστης ποιότητας μεταχειρισμένα ρούχα για όλες τις ηλικίες με κόστος 1 και 2 ευρώ. Και στα καινούρια ρούχα οι τιμές ξεκινάνε από 5 ευρώ και φτάνουν το πολύ μέχρι τα 25 που είναι τα παλτά. Διαθέτει επίσης παιχνίδια, βιβλία για ενήλικες και παιδιά, κοσμήματα, καθώς και όλο τον σχολικό εξοπλισμό που τον βγάζουμε κάθε Σεπτέμβρη. Διαθέτουμε τσάντες που αντί να πωλούνται 70 ευρώ πωλούνται 17”.

Τα προϊόντα μας τα αγοράζουμε απ΄τις εταιρείες που τα κατασκευάζουν κι όχι από χονδρεμπόρους. Επίσης δεν έχουμε καθεστώς Φ.Π.Α και δεν έχουμε και μισθωτούς. Έρχεται κάποιος, πληρώνει μια συνδρομή για να εγγραφεί η οποία ανέρχεται στο 1 ευρώ και έχει τη δυνατότητα να προμηθεύεται κάρτες των 5,10,15 και 50 ευρώ, με τις οποίες εκτός από υλικά ανταλλάγματα μπορεί να λάβει και ψυχολογική υποστήριξη από έμπειρους ειδικούς με 25 ευρώ το μήνα αλλά και να λάβει δωρεάν σκελετούς για τα γυαλιά οράσεως”.

Ο κόσμος που έχει καταλάβει τι κάνουμε, ότι δεν είμαστε κοινωνικό παντοπωλείο για να έρχονται μόνο άποροι, μας έχει αγκαλιάσει. Εδώ έρχονται για να μην φτάσουμε να γίνουμε όλοι άποροι. Ο κόσμος που έχει αντιληφθεί ότι με το να έρθει εδώ βοηθάει αλλά και βοηθιέται, αφού οι τιμές είναι εξαιρετικά χαμηλές, το λέει και σε φίλους τους και διαδίδεται από στόμα σε στόμα ραγδαία. Για να καταφέρει όμως η ‘Φωλιά’ να συντηρήσει τα έξοδα που έχει θα πρέπει να γραφτούν τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι και προς το παρόν αυτοί που το έχουν μάθει κι έρχονται δεν είναι ούτε 1.000”.

Είμαστε όλοι εθελοντές, κι αυτό δεν θέλουμε να αλλάξει. Αλλά χρειαζόμαστε κόσμο. Καιγόμαστε για εργατικά χέρια, για εύκολες δουλειές. Έρχονται εθελοντές από οργανώσεις κι όταν βλέπουν τι κάνουμε μένουν με μας γιατί έχουμε πολύ διαφορετική νοοτροπία

Έχουμε στόχο να ανοίξουμε άμεσα ένα δεύτερο charity shop με έπιπλα, ηλεκτρικά , λευκά είδη κι εξοπλισμό σπιτιού”.

“Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι οι κακοί πολίτες”

Στους άμεσους στόχους της οργάνωσης δεν βρίσκεται μόνο η δημιουργία ενός δεύτερου charity shop αλλά κι η ενίσχυση της ψυχολογικής υποστήριξης, καθώς κι η κατασκευή φοιτητικής εστίας. Ταυτόχρονα, η ‘Kid & Family’ χρειάζεται άμεσα τη βοήθεια περισσότερων εθελοντών, με την κυρία Τερζάκη να μην κρύβει τον προβληματισμό της για την ολιγωρία των πολιτών.

Εκτός απ’ το charity shop, τις διανομές κατ’ οίκον και την ψυχολογική υποστήριξη για τον αυτοτραυματισμό, έχουμε επεκτείνει την ψυχολογική υποστήριξη και στους εργαζομένους. Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία στα δημόσια σχολεία του Δήμου Αθηναίων όπου προσφέρουμε ψυχολογική υποστήριξη στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς”.

Το νέο μας έργο, στο οποίο χρειαζόμαστε την στήριξη όλων, είναι η κατασκευή φοιτητικής εστίας. Οι περισσότερες έχουν κλείσει, ελάχιστες είναι ανοιχτές. Είναι αμαρτία παιδιά απόρων τα οποία έχουν περάσει στην Ιατρική και την Νομική να μην έρχονται να σπουδάσουν επειδή οι γονείς τους δεν έχουν να τους διαθέσουν ούτε ένα ευρώ για να φάνε και να κοιμηθούν”.

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι οι κακοί πολιτικοί, αυτούς τους ξέρουμε. Το πρόβλημα είναι οι ανύπαρκτοι πολίτες. Δεν υπάρχουν πολίτες, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν εθελοντές. Όλοι θέλουν ανταλλάγματα για να έρθουν να βοηθήσουν, είμαστε μια χώρα που έχει καταστραφεί από έλλειψη πολιτών. Χρειαζόμαστε άμεσα εθελοντές για να μας βοηθήσουν να ανοίξουμε την φοιτητική εστία. Πρέπει απλά να καθαρίσουμε και να βάψουμε τους χώρους”.

Απ’ τους 675 εθελοντές, οι 27 μόνο είναι άνδρες και όχι τακτικοί, οι γυναίκες υποστηρίζουν τον εθελοντισμό

“Κάνουμε αυτό που κάνουμε γιατί το πιστεύουμε, όχι για την προβολή, ούτε για ξεφτιλίσουμε τον κόσμο. Έχουμε δίπλα μας το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το ίδρυμα Λασκαρίδη, σοβαρούς φορείς που μας βοηθάνε, μας εμπιστεύονται και τους εμπιστευόμαστε. Δεν είναι ανάγκη να είναι οικονομική η βοήθεια, το να μας δώσουν χώρους, προϊόντα ή αυτοκίνητα για τις διανομές είναι ακόμη πιο σημαντικό”.

 

Φθηνό Παντοπωλείο ‘Η Φωλιά‘, Βεΐκου 79, Κουκάκι, 210-9245545/211-4038316, Ανοιχτά Δευτέρα – Παρασκευή 9.00-21.00, Σάββατο-Κυριακή 9.00-15.00.

Κέντρο Ψυχολογικής Υποστήριξης: Μαυροματαίων 11, Πατήσια.