LONGREADS

Θα άντεχες 8” πάνω σε έναν μαινόμενο ταύρο 800 κιλών;

To bull riding, το πλέον ταχύτατα αναπτυσσόμενο άθλημα στον κόσμο, φιλοδοξεί να γίνει το νέο UFC. Το πιο τρελό; Παίζει να τα καταφέρει.

Οχτώ δευτερόλεπτα πάνω σε ένα μαινόμενο ταύρο 800 κιλών ακούγονται λίγα αλλά, στην πραγματικότητα, είναι μια αιωνιότητα.

Αυτά τα 8 δευτερόλεπτα απίστευτης δυσκολίας είναι που έχουν μετατρέψει το καβάλημα ταύρου, το original Αμερικάνικο extreme sport, από κάτι που παρακολουθούσαν μόνο κάποιοι γραφικοί βλαχο-αμερικάνοι στο ροντέο της πόλης τους σε ένα κανονικό επαγγελματικό άθλημα παγκοσμίου εμβέλειας με σουπερ-σταρ αθλητές (και πρωταθλήματα) σε ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό, Βραζιλία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία -και προσεχώς και Κίνα.

(κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Colin E. Braley)

Για την ακρίβεια εδώ σταρ, που βγάζουν εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο από έπαθλα (σ.σ. ο τελικός του παγκοσμίου πρωταθλήματος γίνεται κάθε χρόνο -που αλλού; – στο Las Vegas) και πολυεθνικές-σπόνσορες που επενδύουν στο πόσο ‘μάτσο’ είναι η όλη φάση, δεν είναι μόνο οι αθλητές, αλλά και οι ίδιοι οι ταύροι που έχουν τη δική τους ξεχωριστή κατάταξη.

(Ουσιαστικά το μόνο μη ‘μάτσο’ πράγμα σε σχέση με αυτούς τους επίδοξους James Dean είναι τα τσιρότα που αναγκάζονται να φοράνε στις ρώγες τους οι οποίες ματώνουν συνεχώς από τα ‘αγαλματένια’ κολλαριστά πουκάμισα των χορηγών).

(AP Photo/Colin E. Braley)

Ειδικότερα από το 2015 και μετά, όταν η λίγκα (PBR-Proffesional Bull Riders) που ξεκίνησαν 20 καβαλάρηδες το 1992 επενδύοντας από 1.000 δολάρια ο καθένας (θέλοντας να ξεφύγουν από τη μιζέρια των ροντέο), αγοράστηκε έναντι 100 εκ. δολαρίων από την ίδια εταιρία που έσκασε 4 δις δολάρια για το UFC (τυχαίο; δεν νομίζω), η όλη φάση έχει αποκτήσει ακόμη περισσότερο glamour.

Kαι νατα τα sold out events που λαμβάνουν χώρα στο Madison Square Garden (χρειάζεσαι καλύτερη απόδειξη της γκέλας που έχει από το γεγονός ότι οι ελιτιστές Νεουορκέζοι δεν το κράζουν;).

Και νάτοι οι βου διαλογής Άγγελοι της Victoria’s Secret και τα βου διαλογής supermodel που έρχονται και βγάζουν φωτογραφίες με τους πρωταθλητές (σ.σ. παρά το τι ενδεχομένως μπορεί να πιστεύεις, 60% των θεατών είναι γυναίκες 24-44).

(AP Photo/Colin E. Braley)

Ένας από τους οποίους, ο Bonner Bolton, stunt double του Scott Eastwood στο ‘The Longest Ride’  έκλεισε και βεραμάν συμβόλαιο με γνωστό πρακτορείο μοντέλων.

Με άλλα λόγια, όλα τα παραπάνω και τα υπόλοιπα στοιχεία που δείχνουν θεαματική άνοδο σε όλους τους δείκτες (τηλεθέαση στις πάνω από 40 χώρες όπου προβάλλεται, εκατοντάδες χιλιάδες θεατές ανά αγώνα, απίστευτο ποσοστό ανανέωσης των συμβολαίων από τους σπόνσορες, που αγγίζει το 95%) επιβεβαιώνουν το αγαπημένο μότο της λίγκας, ότι δηλαδή το bull riding είναι το ταχύτατα αναπτυσσόμενο άθλημα στο χώμα στον κόσμο.

Εκείνο που, αν ζούσε, θα λάτρευε και ο Χέμινγουεϊ που είχε κάποτε δηλώσει ότι “υπάρχουν μόνο τρία αθλήματα: οι ταυρομαχίες, οι αγώνες αυτοκινήτων και η αναρρίχηση. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς παιχνίδια”.

Κάτι που προφανώς και δεν κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους τους φιλόζωους καθώς, παρότι οι ταύροι δεν θανατώνονται όπως στις ταυρομαχίες, συνεχίζουν να υποφέρουν καθώς χρειάζεται να έρθουν σε έξαλλη κατάσταση για να κάνουν την ‘δουλειά’ τους. (σ.σ. Η ίδια η λίγκα υποστηρίζει πως μια χαρά τα προσέχει, πως τα σπιρούνια των καβαλάρηδων είναι μόνο για φιγούρα και πως σε καμία περίπτωση δεν τους δένει τους όρχεις).

Εκείνοι που πραγματικά είναι χαρούμενοι και έχουν συνεχώς δουλειά είναι οι γιατροί της λίγκας, κυρίως οι ορθοπεδικοί, αφού -παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας- οι τραυματισμοί των αθλητών ( βλέπε διασείσεις, σπασμένα γόνατα, αστράγαλοι και σαγόνια, ξεχαρβαλωμένοι ώμοι και σπονδυλικές στήλες και -πιο σπάνια- λαιμοί) είναι συχνοί και σοβαροί.

Ειδικά σε περίπτωση που βρεθούν ‘hung up’, όταν δηλαδή τους πετάξει ο ταύρος από πάνω του αλλά το χέρι τους έχει μπλεχτεί στο σχοινί.

Ακόμη και όταν τραυματίζονται σοβαρά, δεν παραπονιούνται ποτέ. Προτιμούν να κάνουν ‘cowboy up’, όπως είναι ο όρος που χρησιμοποιούν. Επίσης, όπως σε όλα τα επαγγελματικά αθλήματα, η συνταξιοδότηση έρχεται γρήγορα και αναπάντεχα.

‘Όταν ξεκινήσαμε την λίγκα, στόχος μας ήταν ακριβώς αυτοί οι αθλητές, όταν τελειώσουν την καριέρα τους, να έχουν ένα κομπόδεμα ώστε να μπορούν να αγοράσουν το δικό τους ράντσο ή να ξεκινήσουν μια επιχείρηση. Να μην καταλήξουν δηλαδή στο τίποτα, όπως πολλοί από τους θρύλους του παρελθόντος”.

Κάτι που όντως συμβαίνει πλέον, με πρωταθλητές του παρελθόντος να ασχολούνται από την εκτροφή ταύρων μέχρι τις δικές τους σειρές ρούχων . Ενώ κάποιοι, όπως ο all time top earner J.B. Mauney, που έχει βγάλει μόνο από τους αγώνες πάνω από 7 εκ. δολάρια, είναι πλέον απλώς συνταξιούχοι εκατομμυριούχοι.

Το να είσαι επαγγελματίας bull rider είναι συγκρίσιμο με το να είσαι running back στο NFL. Στα 32 σου είσαι γέρος

“Μια χαρά μεροκάματο για 8 δευτερόλεπτα δουλειάς”, θα σκεφτεί κάποιος. Αν και ο Ty Murray, εννιά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής (επίσης διαγωνιζόμενος στο Dancing with the Stars και με cameo στα CSI και Walker: Texas Ranger) δίνει μια ελαφρώς διαφορετική διάσταση στο όλο θέμα. “Σε όλα τα αθλήματα υπάρχει η πίεση της νίκης αλλά σε εμάς, κάθε φορά που βγαίνουμε εκεί έξω, υπάρχει η πίεση του να παραμείνουμε ζωντανοί. Είναι, χωρίς αμφιβολία, το πιο επικίνδυνο άθλημα στον πλανήτη”.

Δίκιο έχει το παλικάρι. Ή περίπου δίκιο. Γιατί, όποια και αν είναι η η γνώμη σου για το άθλημα, η αλήθεια είναι ότι παραμένει αυθεντικό. Ένας ταύρος, ένας καβαλάρης και ο μύθος του cowboy που συνεχίζει, μέσα από αυτό, να παραμένει ζωντανός.

Ο κυνηγός έχει όπλο. Ο ταυρομάχος σπαθί. Ο καβαλάρης ταύρου, αντιθέτως, έχει μόνο ένα σχοινί από το οποίο πασχίζει να κρατηθεί.