OPINIONS

Διακοπές πολλά ζευγάρια μαζί, αυτή η μάστιγα

Η απορία μας είναι βαθιά και ειλικρινής. Πότε θα μπει επιτέλους ένα τέλος σε αυτό το βασανιστήριο;

Όταν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων το πού θα πάει ένα ζευγάρι διακοπές, πολύ σύντομα θα τεθεί και το ερώτημα ‘με ποιους’. Αν η σχέση είναι φρέσκια, το τελευταίο ερώτημα θα μείνει αναπάντητο, γιατί απλούστατα ένα ζευγάρι που είναι λίγο καιρό μαζί, δεν χρειάζεται κανέναν, παρά μόνο ο ένας τον άλλον.

Αν η σχέση μετρά πολλά χρόνια, τότε σιγά σιγά μπαίνει το ζήτημα της παρέας, έτσι για την αλλαγή, για να υπάρχει περισσότερος χαβαλές. Τότε το ζευγάρι θα επιλέξει ένα άλλο ζευγάρι, για να κάνουν παρέα οι γυναίκες μεταξύ τους και οι άντρες να λένε τα δικά τους. Παρ’ όλ’ αυτά, ενδέχεται η παρέα να μεγαλώσει χωρίς να το καταλάβει κανείς και το αποτέλεσμα των διακοπών να είναι καταστροφικό.

Τι ορίζει λοιπόν μία μεγάλη παρέα από ζευγάρια; Πάνω από πόσα ζευγάρια θεωρείται η υπόθεση συνωστισμός;

Και απαντώ, πάνω από δύο ζευγάρια. Αυτός είναι ο μαγικός αριθμός που όλοι θα πρέπει να θυμόμαστε. Μετά από αυτό το χάος, έρχονται η ασυνεννοησία, η γκρίνια, η παρεξήγηση και πιθανόν οι καβγάδες.

Η σκέψη των διακοπών με πολλά ζευγάρια που είναι  φίλοι στην πόλη, θεωρητικά έχει τα ατού της. Μεγάλη παρέα, χαβαλές, μοίρασμα των εξόδων της βενζίνης. Όταν όμως η θεωρία πάψει και πάμε στην πράξη, τότε αρχίζουν τα δύσκολα.

Καταρχήν, όταν μιλάμε για έξι ή και παραπάνω άτομα, ξεκινά το μαρτύριο της ξαπλώστρας. Σε ποια παραλία και με ποιον τρόπο σε ένα νησί που δεν γνωρίζει η παρέα κανέναν, θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν έξι άτομα σε ώρες αιχμής; Ας μην κοροϊδευόμαστε, πολύ δύσκολα θα γίνει αυτό και με πολλή ταλαιπωρία. Ξαπλώστρες θα έρχονται και θα φεύγουν, οι γυναίκες της παρέας θα γκρινιάζουν γιατί δεν τις βλέπει ο ήλιος έτσι όπως κάθισαν και η μέρα στην παραλία θα ξεκινήσει στραβά.

Αλλά πριν φτάσουμε ακόμα στην τακτοποίηση σε ξαπλώστρες, υπάρχει ένα ζήτημα φλέγον που θα απασχολήσει την παρέα πριν από αυτό και θα ανάψει φωτιές (λογικό, αφού είναι φλέγον): το ζήτημα επιλογής της παραλίας ή του beach bar. Κάποιοι θα θέλουν ένα ήρεμο beach bar, κάποιοι ένα τρελό νταβαντούρι, και κάποιοι μπορεί να ρίξουν την ιδέα της ανοργάνωτης παραλίας. Λογικό είναι. Δεν θα ικανοποιηθούν όλοι, κάποιοι θα γκρινιάξουν, κάποιοι θα στραβομουτσουνιάσουν και οι πρώτες διαμάχες στην παρέα θα είναι γεγονός.

Πάμε τώρα στο φαγοπότι και την οινοποσία. Το φαγητό σε εστιατόρια και ταβέρνες βγαίνει πιο ακριβό κατ΄άτομο και σε τέτοιους καιρούς κρίσης, το σκέφτεσαι παραπάνω. Τα πολλά άτομα ξεφεύγουν στην παραγγελία σε μεζέδες που πιθανόν δεν θα φαγωθούν ποτέ και έτσι ο λογαριασμός φουσκώνει.

Ωστόσο το μεγάλο μπέρδεμα θα γίνει τα βράδια. Πού θα βγουν τα ζευγάρια και με ποιο τρόπο θα διασκεδάσουν. Το ένα ζευγάρι θα θέλει απλώς θα γευματίσει σε ένα εστιατόριο, να πιει ένα κρασί ή ένα κοκτέιλ και να πάει για ύπνο, κάποιοι δεν θα θέλουν ξανά να φάνε σε κάποιο ταβερνάκι και θα προτείνουν κάτι στο πόδι, ένα γενναίο πιτόγυρο ας πούμε, κάποιοι δεν θα αρκεστούν στην ιδέα ενός χαλαρού ποτού και θα προτείνουν clubbing και γενικά η διαδικασία επιλογής βραδινής διασκέδασης θα είναι το τελειωτικό χτύπημα σε μία ημέρα στην οποία ήδη θα έχουν υπάρξει μικροεντάσεις.

Και όταν τελικά θα φανεί λευκός καπνός από τα δωμάτια και τα ζευγάρια θα αποφασίσουν για το κοινό τους μέλλον στην νυχτερινή ζωή του νησιού, θα ξεκινήσει η προετοιμασία για έξω, την οποία θα δυσκολέψουν οι γυναίκες της παρέας. Ναι,  είμαι γυναίκα και το έχω κάνει σε διακοπές, έχω αλλάξει τελευταία στιγμή ρούχα γιατί είδα είτε ότι είμαι υπερπαραγωγή είτε πολύ απλή σε σχέση με τις άλλες κοπέλες. Και θα το ξανά κάνω κάποια στιγμή είμαι σίγουρη.

Είμαστε πλασμένες για να σας καθυστερούμε, άντρες, με όποιον τρόπο μπορέσουμε. Θα βρούμε τα μαλλιά μας περισσότερο απεριποίητα από την γυναίκα του φίλου που πρόλαβε και τα ίσιωσε και θα καθυστερήσουμε την παρέα για να τελειοποιήσουμε το χτένισμά μας. Επίσης θα ξοδέψουμε πολύ χρόνο στο να ανταλλάξουμε ρούχα, αξεσουάρ, λακ για τα μαλλιά, πιστολάκι, προϊόντα μακιγιάζ και όλο αυτό το αλισβερίσι μεταξύ των δωματίων θέλει τον χρόνο του, όπως όλοι καταλαβαίνουμε. Και ενώ αν ένα ζευγάρι έκανε μόνο του διακοπές, η διαδικασία να ετοιμαστεί και να ντυθεί θα κρατούσε μισή ώρα, με τα πολλά ζευγάρια μπορεί να κρατήσει μέχρι και δύο.

Το αποτέλεσμα των διακοπών μετά από μερικές μέρες; Το ζευγάρι που θα λαμβάνει περισσότερες αποφάσεις για τους υπόλοιπους, θα γίνει το αχώνευτο ζευγάρι, όμως πάντα κάποιος πρέπει να αναλάβει το δύσκολο έργο να ηγηθεί στην παρέα. Αυτοί που θα θέλουν κάθε μέρα φαγητό σε καλά εστιατόρια θα φανούν ψωνισμένοι, οι πωρωμένοι με το clubbing ενοχλητικοί και εκτός κλίματος. Δεν είναι τυχαίο που πολλές παρέες δεν μιλιούνται μετά από το πείραμα ‘διακοπές πολλοί μαζί’.

Ποιος ο λόγος λοιπόν να μπεις σε αυτήν την επίπονη και ψυχοφθόρο διαδικασία; Πάρε τη γυναίκα σου και άντε ακόμα ένα ζευγάρι που ταιριάζετε πολύ σε γούστα και αφήστε το κομβόι πίσω στην πόλη για καμιά εξόρμηση στα μπουζούκια.