OPINIONS

Γιατί οι γυναίκες ερωτεύονται τους Ιταλούς

Μια συντάκτρια που μόλις επέστρεψε από τις διακοπές της στη Ρώμη σημειώνει 10 λόγους γιατί οι Ιταλοί ασκούν μοιραία έλξη στο γυναικείο φύλο.

Πρέπει να είσαι πολύ κομπλεξικός για να μην έχεις βρει κάτι να αγαπήσεις στην Ιταλία. Από τον espresso και την pizza μέχρι την όπερα και τα ιταλικά κοστούμια, οι una faccia una razza γείτονές μας έχουν αφήσει αποτυπώματα παντού – στον πολιτισμό, στις τέχνες, στη γαστρονομία, στον αθλητισμό, στη μόδα, στο design και ας μη συνεχίσω διότι ταράζομαι, αφού μετά κι από το τελευταίο μου ταξίδι στην Αιώνια Πόλη είμαι στο τσακ να πολιτογραφηθώ Ιταλίδα. Το οποίο δεν έχω ιδέα πως γίνεται ή τι γραφειοκρατική χαρτούρα περιλαμβάνει, αλλά αυτό που ξέρω είναι πως αν η βασική προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι να παντρευτώ έναν Ιταλό, η απάντησή μου είναι “a che ora?”. Γιατί πέρα από  τα προαναφερθέντα θέλγητρα της Μπότας, ας μην ξεχνάμε πως το κυριότερο προσόν της είναι οι ίδιοι οι κάτοικοί της. Άντρες και γυναίκες, αλλά εν προκειμένω ας μιλήσουμε για τους άντρες (δεν είμαι εγώ η κατάλληλη να αποθεώσω τις ιταλικές καμπύλες, αυτές για τις οποίες η Σοφία Λόρεν έλεγε “ό,τι βλέπετε το χρωστάω στο σπαγγέτι”). Οι Ιταλοί λοιπόν, αυτοί οι σέξι τύποι με το εκρηκτικό ταμπεραμέντο – δεν θέλω να το μάθεις από εμένα – αυτή τη στιγμή που μιλάμε βρίσκονται ξαμολημένοι στα Ιόνια και στα Αιγαία και σου τρώνε τις 3 από τις 4 γυναίκες (αισιόδοξα, πάντα) που πληθυσμιακά σου αναλογούν. Πώς το κάνουν; Άκου να μαθαίνεις:

Οι Ιταλοί φλερτάρουν για να μην πεθάνουν

Για εκείνους είναι σαν αναπνοή. Δεν το κάνουν γιατί αποσκοπούν σε κάτι, το κάνουν γιατί είναι βασική λειτουργία του οργανισμού τους. Εξασκούν την τέχνη τους στο φλερτ παντού, πάντα, χωρίς να το πολυσκέφτονται. Και σίγουρα δεν περιμένουν ‘τις κατάλληλες συνθήκες’, ούτε ‘το πράσινο φως’, ούτε πάσχουν από το σύνδρομο της απόρριψης, κάνοντας πίσω με σκέψεις όπως “σιγά μην δώσω αξία σε αυτή την αγέλαστη ψωνάρα που αποκλείεται να μου κάτσει”. Ο Ιταλός αδιαφορεί για το αποτέλεσμα: θα σου σφυρίξει, θα σου φωνάξει ένα “Ciao, bella!”  κι ας πέσει κάτω. Και φυσικά η πολυετής εξάσκηση έχει οδηγήσει στην τελειοποίηση της τεχνικής του. Αποτέλεσμα, όσο ψωνισμένη αγέλαστη κι αν είσαι, θα κολακευτείς, θα κοκκινίσεις και εν τέλει θα χαμογελάσεις. Κι ας ξέρεις πως θα πει ακριβώς τα ίδια στο κορίτσι που θα περάσει το επόμενο λεπτό.

Οι Ιταλοί έχουν grande passione

Φταίει αυτό το άτιμο το ταμπεραμέντο: ό,τι κι αν κάνουν, το κάνουν με πάθος. Δεν θα δεις ποτέ Iταλό να φιλάει χλιαρά, όπως επίσης δεν θα δεις ποτέ Iταλό να βρίζει χαμηλόφωνα. Γενικώς, τα πράγματα είναι στο κόκκινο, σαν παλιό, καλό Chianti. Και αν είναι στο κόκκινο στο σαλόνι, στο χολ και στην κουζίνα, δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλουμε πως θα είναι και στα υπόλοιπα δωμάτια.

Οι Ιταλοί ανήκουν σε όλες

Παραδόξως (ή και όχι, αν συνυπολογίσει κανείς τα ανησυχητικά επίπεδα μαζοχισμού που εμφανίζονται στις γυναίκες), το γεγονός ότι οι Ιταλοί θεωρούνται ανίκανοι να παραμείνουν πιστοί σε μια γυναίκα, τους κάνει ακαταμάχητους. Έχει άραγε να κάνει με το προβληματικό κομμάτι του γυναικείου ψυχισμού που συχνά προτιμά τα κακά παιδιά και πετάει τα καλά παιδιά στον Καιάδα του friendzone; Έχει να κάνει με την βλακώδη γυναικεία νοοτροπία “εγώ θα τον αλλάξω”; Μήπως σχετίζεται με τον γυναικείο ανταγωνισμό ως προς τα αντικείμενα του πόθου, αυτόν που κάνει τις γυναίκες να περιμένουν δύο έως έξι χρόνια σε λίστα αναμονής για να αποκτήσουν μια τσάντα Birkin Hermes (true story); Σε κάθε περίπτωση, οι γυναίκες ξέρουν πως όταν ο Ιταλός που λέει «δικός σου για πάντα» λέει ψέματα. Αλλά είναι διατεθειμένες να το ζήσουν, έστω κι αν το ‘για πάντα’ σημαίνει ‘για καμιά βδομάδα’.

Οι Ιταλοί ξέρουν από απολαύσεις

Όχι, δεν θα μιλήσουμε για τα ρωμαϊκά όργια (αν και μπορούμε να μιλήσουμε και για αυτό κάποια στιγμή, να θυμηθώ να το προτείνω στον αρχισυντάκτη). Θα μιλήσουμε για το σήμερα. Από την αγάπη τους για το κρασί (in vino veritas – στο κρασί η αλήθεια), τις τρούφες, τα gelato μέχρι τον τρόπο που οι ίδιοι μαγειρεύουν (δεν υπάρχει Ιταλός που να μην ξέρει να σου ετοιμάσει μια αξιοπρεπή pasta), δίνουν τεράστια σημασία στην ευχαρίστηση της σάρκας. Και της δικής τους, αλλά και των ανθρώπων που έχουν στο τραπέζι τους. Οπότε φαντάσου τι γίνεται με εκείνους που έχουν στο κρεβάτι τους.

Οι ιταλοί φροντίζουν και για το πνεύμα τους

Παράδοση στη μουσική, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τον κινηματογράφο, το σχέδιο, τη μόδα – you name it, they have it. Πρέπει να πέσεις σε πολύ ειδική περίπτωση Ιταλού που να μην ενδιαφέρεται για κάτι από τα παραπάνω, αλλά να ασχολείται όλη μέρα με το ποδόσφαιρο και τη Formula 1 (και εκεί, βέβαια, οι άνθρωποι σκίζουν). Και φυσικά όλοι ξέρουμε πως τα ενδιαφέροντα στον άντρα είναι Viagra για την γυναίκα, ναι; 

Οι Ιταλοί εφηύραν το ρομαντισμό

Σε μια εποχή που ρομαντικός θεωρείται κάποιος που θα σου στείλει στο Whatsapp έναν ποπό που φοράει καπέλο ( <3 ), οι Ιταλοί το κρατάνε ζωντανό με φιλιά και ευχές στη Φοντάνα Ντι Τρέβι και βαρκάδες με γόνδολες στο Γκραν Κανάλ. Και μπορεί να μην γράφονται πια σύγχρονα παραμύθια, αλλά αν γράφονταν η Ρώμη, η Βενετία, η Φλωρεντία και η Τοσκάνη μοιάζουν ιδανικά σκηνικά – και οι κάτοικοί τους οι τέλειοι πρωταγωνιστές. 

Οι Ιταλοί ντύνονται τόσο τέλεια που θέλεις να τους γδύσεις

Τα έχουμε πει αναλυτικά στο παρελθόν, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε γιατί ο Ιταλός ντύνεται καλύτερα από σένα. Το κομψό ντύσιμο είναι για τους Ιταλούς τρόπος ζωής, είναι αυτοσεβασμός και είναι κι ένα cool εργαλείο για να πετυχαίνουν πράγματα, όπως π.χ. να φαίνονται ομορφότεροι απ’ όσο πραγματικά είναι.

Οι Ιταλοί μοιάζει να μην προσπαθούν πολύ

Κι από την άλλη, αυτό το Καλοντυμένο Έθνος, μοιάζει να μην δίνει και πολλή σημασία στην εξωτερική εμφάνιση – σε αντίθεση, ας πούμε, με έναν ατσαλάκωτο Βρετανό που είναι μεν κομψός αλλά έχει κάτι το ξενέρωτο προκύπτει από το γεγονός πως δεν του πετάει τρίχα. Ενώ ο Ιταλός, που κατεβαίνει από τη Vespa με τα μαλλιά ανακατεμένα και το λινό σακάκι τσαλακωμένο, μέσα στις ατέλειες δείχνει τέλειος. Κι αυτά τα έχουμε ξαναπεί: είναι το περίφημο sprezzatura.

Οι Ιταλοί αφήνουν την υπόσχεση του καλού σεξ

Δεν είναι μόνο τα συμπεράσματα που βγάζουμε αυθαίρετα οι γυναίκες από την γενικότερη συμπεριφορά τους (βλ. ενότητες 2, 4 και όλες οι παραπάνω), είναι και αυτά που επιβεβαιώνουν οι παγκόσμιες έρευνες: το 64 % των Ιταλών αντρών και γυναικών δηλώνει ευχαριστημένο με την σεξουαλική του ζωή, ενώ μόνο το 12% των Ιταλών αντιμετωπίζουν στυτικές δυσλειτουργίες, σε αντίθεση με το 42% των Γάλλων. Θα μου μπεις, μπορεί οι καημένοι οι Γάλλοι να είπαν την αλήθεια στην έρευνα, ενώ οι ψωρουπερήφανοι Ιταλοί να έχουν ‘θέματα’ και να μην τα παραδέχονται. Ε, υπάρχει ένας μονάχα τρόπος να μάθουμε την αλήθεια.

Οι Ιταλοί έχουν brio

Υπάρχει τίποτα πιο ελκυστικό από έναν άντρα που σε προσκαλεί να του κάνεις παρέα στην φωτεινή πλευρά της ζωής; Εντάξει, ίσως η χώρα τους να μην καταρρέει (ακόμα) όπως η δική μας, αλλά φυσικά αντιμετωπίζουν κι εκείνοι προβλήματα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πάσης φύσεως. Παρ’ όλα αυτά οι άνθρωποι στους δρόμους μοιάζουν πιο ευάεροι, πιο ευήλιοι, πιο χαμογελαστοί. ΟΚ, ίσως εσύ να μην μπορείς να γίνεις ξαφνικά μια αρσενική Πολυάννα, που περιδιαβαίνει ξέγνοιαστα τους δρόμους της Αθήνας, μπορείς όμως να κάνεις μια καλή αρχή, ξεκινώντας από το να χαμογελάς συχνότερα, να ντύνεσαι καλύτερα και, αν σου κάνει κέφι, να φλερτάρεις καμιά φορά. Σιγά σιγά.  Άλλωστε κι η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα.