Η δική σου θάλασσα

Για εκείνα τα λίγα δευτερόλεπτα που ο χρόνος μοιάζει να γίνεται παιχνίδι της δικής σου ανάσας στο νερό.
SHARES

Δεν είναι εύκολο να περιγράψεις τη σχέση του Έλληνα με το νερό. Να μπεις στο μυαλό του καθενός από εμάς και να κλέψεις τις εικόνες, τις μυρωδιές, τις αναμνήσεις που έχει χαραγμένες στο μυαλό του και τις ανασύρει τα βράδια στα όνειρά του. Να προσπαθήσεις να αποτυπώσεις ένα συναίσθημα τόσο ουδέτερο και αδιάφορο αλλά και τόσο δυνατό όσο εκείνο που έχει για τη θάλασσα.

Υπάρχουν πολλοί ανάμεσά μας που βαριούνται τη θάλασσα, που την βλέπουν σαν αγγαρεία, που δεν είναι στο DNA τους να χαμογελούν μόλις ακουμπούν την ψυχή τους σε εκείνη. Δεν μπαίνω καν σε διάλογο μαζί τους και σηκώνω το χέρι να μου δώσει κάποιος το μερίδιό τους από τη θάλασσα που περισσεύει.

Δεν θα καταλάβει τα παρακάτω λόγια κάποιος που μπαίνει μέχρι τα γόνατα να πλατσουρίσει. Δεν θα θυμηθεί τίποτα από όσα λέω παρακάτω εκείνη που μένει με τα μαλλιά πάνω από το νερό. Δεν θα ενδιαφερθεί καθόλου για αυτό το κείμενο εκείνος που κλείνει τη μύτη στην πρώτη βουτιά και βιάζεται να βρεθεί ξανά πάνω από την επιφάνειά της.

 

"Θέ μου τί μπλε ξοδεύεις για να μη σε βλέπουμε" έγραψε ο Ελύτης στη Μαρία Νεφέλη. Κι έχεις κι εσύ όπως κι ο Ελύτης μια εικόνα για τη θάλασσα. Μια μνήμη από εκείνη. Είτε είναι η εικόνα της όπως χτυπάει θεριεμένη από τον Βοριά τα βράχια κάτω από το μοναστήρι είτε είναι η γαλήνη της περιμένοντας τον ήλιο να βουτήξει σε εκείνη. Κι ακόμα κι αν είναι η ίδια εικόνα, το ίδιο στιγμιότυπο που βιώνεις με κάποιον άλλον, για εσένα είναι τόσο σημαντικά διαφορετικό.

Είναι όμως και κάτι που μοιραζόμαστε τόσο πολύ κι ας μην βρούμε ποτέ τα λόγια να το περιγράψουμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο ο ένας στον άλλον.

Είναι η θάλασσα μέσα μας εκείνα τα λίγα δευτερόλεπτα που γινόμαστε δικοί της.

 

Αυτό το απόλυτο κενό στο οποίο βυθίζεσαι στην πρώτη σου βουτιά στο νερό. Εκεί που ο χρόνος σταματά, τα πάντα κινούνται εκστατικά αργά και κάθε θόρυβος μοιάζει να χάνει τη δική του ανάσα όσο τα δικά σου πνευμόνια ζητούν εναγωνίως τη δική τους. Για τα λίγα αυτά δευτερόλεπτα είσαι παραδομένος σε έναν κόσμο πιο ανθρώπινο από τον δικό σου. Έναν κόσμο που όλα έχουν τόση σημασία που τελικά δεν έχουν καμία.

Ο ήχος του βότσαλου που παίζει στον βυθό, η εκκωφαντική ησυχία του νερού, το μπλε γαλάζιο τιρκουάζ πράσινο που γεμίζει το βλέμμα σου, το πρωτόγνωρο σφίξιμο στο σώμα σου, το μικρό τσούξιμο στα μάτια που σου θυμίζει ότι ζεις, η ανήσυχη ηρεμία.

 

Μέσα στο νερό δεν παίζει ρόλο το τι κάνεις έξω από αυτό. Δεν σε νοιάζει ποιος είναι ή δεν είναι δίπλα σου στην παραλία, δεν σκέφτεσαι τη δουλειά που σε περιμένει, σταματά για λίγο ο πόνος για εκείνον που έφυγε από τη ζωή, αδειάζει το μυαλό από κάθε σκέψη καλή ή κακή.

Για λίγα δευτερόλεπτα, για μια μικρή αιωνιότητα, το μόνο που υπάρχει στο σύμπαν είναι η παιδική χαρά του να είσαι στο νερό

 

Κι όσο διαφορετικές κι αν είναι οι παραστάσεις μας από τη θάλασσα. Όσο περίεργα μοναδικά κι αν χτυπά ο καθένας μας τα πόδια του στο νερό. Όπως κι αν καταφέρνει να κρατά την ανάσα του κάτω από αυτό, είμαστε όλοι το ίδιο έρμαιά της θάλασσας σε αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα που γινόμαστε πρωταγωνιστές στον δικό της κόσμο.

Ένας κόσμος που διαλύεται γρήγορα με την πιο όμορφη, την πιο γεμάτη ανάσα που θα πάρεις στη ζωή σου. Αυτή όταν βγαίνεις από το νερό και τα πνευμόνια σου εκλιπαρούν για αέρα. Μια ανάσα που σε επαναφέρει στην πραγματικότητα, τους ήχους, τη ζωή και τα προβλήματα εκεί έξω.

Μέχρι να ξανακρυφτείς στη θάλασσα και τους νόμους της.

 

Μπορείς να βάλεις το δικό σου soundtrack σε αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα που είσαι μόνος στον κόσμο. Ιερόσυλα δηλαδή γιατί η ησυχία της θάλασσας στην πρώτη σου βουτιά, περιμένει από εσένα να μην την διακόψεις με στίχους και νότες. Στο δικό μου μυαλό πάντως, σε κάθε τέτοια βουτιά ακούω τα λόγια του Γιώργου Ανδρέου σε ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ.

“Ακούς νερά που χύνονται στα μέσα των ποδιών σου;

Ανάμεσα στα όνειρα σπαράζει η ζωή μας,

ανάμεσα στα όστρακα παφλάζει η καρδιά μας”

 

Βουτιές και στο @christoschatzi

Share
Follow
 

Best of Network

 
Μάθε τα πάντα

Σινεμά

Quiz: Σου δίνουμε το μούσι, βρίσκεις τον ήρωα της ταινίας;

Κάνε το quiz και μάθε αν θα επιβιώσει το δικό σου μούσι.

PROMO
Social Man
Newsletter

Το ΟΝΕΜΑΝ επιλέγει και σου στέλνει τα καλύτερα θέματα στο email σου.