OPINIONS

Tα κουβαδάκια σου και σε ανοργάνωτη παραλία

Μια δημοσιογράφος του Oneman, αναλύει τα υπέρ και τα κατά μιας εξόρμησης σε ανοργάνωτη παραλία, παρέχοντας χρήσιμες συμβουλές σε όσους διστάζουν να το τολμήσουν.

Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε κάποιες αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια, όταν πηγαίναμε με τους γονείς μας σε ανοργάνωτες παραλίες κουβαλώντας όλη μας την προίκα σε εξοπλισμό, για μπάνιο. Ψάθες, πετσέτες, ψυγεία με σαντουιτσάκια της μαμάς και δεν μας ένοιαζε καθόλου που δεν υπήρχε τριγύρω beach bar. Από το πρωί μέχρι το σούρουπο, ήμασταν στην παραλία, καμιά φορά μαζεύαμε ξύλα και άναβαν οι γονείς μας φωτιά στην άμμο και καθόμασταν να κοιτάμε τα αστέρια. Δεν ξέραμε τι είναι το beach bar και δεν το χρειαζόμασταν. Αν το καλοσκεφτείς, ούτε και σήμερα το χρειαζόμαστε.

 

Ωραίες οι ανέσεις που προσφέρουν τα beach bar, ποικιλία σε καφέδες, ποτά, φαγητά, ξαπλώστρες, τουαλέτες όμως η εμπειρία «ανοργάνωτη» παραλία είναι κάτι που πρέπει να ξαναζήσεις. Το χρωστάς στον εαυτό σου.

Τα κατά

Δεν υπάρχουν ξαπλώστρες και θα πρέπει να στρωθείς στην άμμο κουβαλώντας ψάθα και ομπρέλα.

Θα πρέπει να φροντίσεις ο ίδιος για τις προμήθειές σου. Ψυγείο με πάγο και καφέ, μπύρα, κολατσιό και φρούτα.

 

Θα πρέπει να τα κουβαλήσεις όλα αυτά μέχρι να πας στο σημείο που θέλεις.

Η άμμος θα σε ενοχλεί συνέχεια και θα τινάζεις κάθε τρεις και λίγο την πετσέτα σου.

Δεν υπάρχει τουαλέτα.

 

Μάντεψε, δεν έχει άλλα κατά. Άπαξ και ξεπεράσεις αυτές τις αρχικές δυσκολίες, η ανοργάνωτη παραλία έχει μόνο υπέρ.

Τα υπέρ

Ελευθερία! Βγάζεις επιτέλους το σερφάδικο μαγιό που σε ζεσταίνει και σε βαραίνει και φοράς το speedo που έχεις καλά κρυμμένο στην ντουλάπα, χωρίς το φόβο ότι θα σε κοροϊδέψει κάποιος.

 

Η κοπέλα σου μπορεί να κάνει topless και κάπου εδώ έχεις ξεχάσει όλα τα παραπάνω “κατά”.

 

Δεν είσαι αναγκασμένος να ακούσεις την playlist του beach bar που πιθανόν να μην σου αρέσει. Έχεις την δική σου playlist στο κινητό σου.

Δεν χρειάζεται να υποστείς τους φλύαρους της διπλανής ξαπλώστρας ή τα παιδάκια μιας οικογένειας που τσιρίζουν και κλαίνε ασταμάτητα, ενώ εσύ θέλεις να χαλαρώσεις.

 

Αν έχεις δικά σου παιδιά, θα παίζουν ανέμελα, χωρίς να έχεις το άγχος ότι θα ενοχλήσουν τους γύρω. Δεν θα μαλώσουν με άλλα παιδιά, προσπαθώντας να πάρουν το κουβαδάκι τους, γιατί είναι καλύτερο από το δικό σας και θα παίζουν ήσυχα με τα δικά τους παιχνίδια.

Δεν θα σε ενοχλήσει κανένα τάκα τούκα ρακέτας, εκτός αν είναι το τάκα τούκα της δικής σου ρακέτας, οπότε δεν πιάνεται.

 

Θα φέρεις επιτέλους τον σκύλο σου στην παραλία να παίξει μαζί σου. Σε πολλές οργανωμένες παραλίες, απαγορεύονται τα κατοικίδια, αλλά ακόμα και αν δεν απαγορεύονται, σίγουρα κάποιος περίεργος θα σου την πει για τον σκύλο που κολυμπάει και κάνει την ανάγκη του δίπλα σε αυτόν.

 

Θα σου κοστίσει πολύ λιγότερο να φέρεις τις μπύρες και το κολατσιό σου από το σπίτι, από το να πληρώσεις ξαπλώστρα, καφέ, μπύρα, σάντουιτς και φρουτοσαλάτα.

Θα χουφτώσεις, θα φιλήσεις και θα σαλιαρίσεις την κοπέλα σου, χωρίς τα αδιάκριτα βλέμματα των διπλανών, που θα σιγομουρμουρίζουν «καλύτερα να έμεναν σπίτι τους, έχουμε και μικρά παιδιά και τους βλέπουν».

 

Αν δεν έχω ψυγείο, τι να κάνω;

Δεν χρειάζεται να μπεις σε έξοδα, αν δεν έχεις ήδη ψυγείο. Μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου με πολύ απλό τρόπο. Βάζεις 4-5 μικρά μπουκαλάκια με νερό στην κατάψυξη από το βράδυ. Την επόμενη μέρα, διαλέγεις μία ανθεκτική πλαστική σακούλα, και εκεί βάζεις τα παγωμένα πλέον μπουκαλάκια νερού, δημιουργώντας ένα αυτοσχέδιο ψυγείο με τα μπουκαλάκια για παγοκύστες και αν θέλεις προσθέτεις και έξτρα πάγο στη σακούλα. Κάνε το παλιό, καλό κολπάκι για δροσερό νερό, βάζοντας και τα μεγάλα μπουκάλια με νερό, να παγώσουν, έτσι ώστε να λιώνουν σιγά σιγά και να έχεις για πολλές ώρες κρύο νερό.

 

Τι κολατσιό να πάρω;

Κάνε το δικό σου σπιτικό κλαμπ σάντουιτς. Με τρεις φέτες ψωμί για τοστ, δύο φέτες γκούντα, γαλοπούλα και ζαμπόν, μαγιονέζα, ντομάτα και μαρούλι. Κόψε στη μέση και συνόδευσε το με μερικά πατατάκια.

 

Κάνε το υπερτέλειο σάντουιτς που μας έφτιαχναν οι μαμάδες μας για την παραλία. Μικρό ψωμάκι για σάντουιτς, φέτα, ντομάτα, zwan  ή παριζάκι και ελιές.

Πάρε ένα μικρό ταπεράκι με ό,τι φαγητό έχει περισσέψει από την προηγούμενη μέρα, κεφτεδάκια με πατάτες, κοτόπουλο, ακόμα και πένες με σάλτσα. Πάρε ακόμα και φακές αν σου αρέσει. Είσαι ο βασιλιάς της πλαζ και κανείς δεν θα σου πει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να φας.

 

Πάρε μπάρες δημητριακών, και πολλά μικρά φρούτα. Ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια και σταφύλια.

Αν θελήσω κι άλλο καφέ;

Τότε θα κάνεις το παραδοσιακό φραπεδάκι από την έτοιμη συσκευασία που τα έχει όλα, με τον γνωστό τρόπο. Κουνώντας το.

Κι αν επιθυμήσω κοκτέιλ;

Υπάρχουν πολλά ποτά τύπου mojito ή daiquiri στα ψυγεία στα περίπτερα ή στα σουπερμάρκετ σε συσκευασία αλουμινίου. Εντάξει, δεν είναι σαν τα κανονικά κοκτέιλ, αλλά η δουλίτσα σου θα γίνει.

 

Κάπως έτσι, μια μονοήμερη εκδρομή στην παραλία μπορεί να γίνει πολύ ενδιαφέρουσα και διαφορετική από ό,τι έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.