24MEDIA
ΚΑΡΙΕΡΑ

Μάθαμε (;) μπριτζ από τους καλύτερους

Στο Μentererum παίξαμε Μπριτζ με τα μέλη της Εθνικής ομάδας, της οποίας μέλη δυστυχώς δεν προλαβαίνουμε να γίνουμε.

Στο δημοτικό ήμουν πρωταθλητής στο σκάκι ανάμεσα σε μένα και μια ξαδέρφη μου (εκείνη δεν είχε ξεκινήσει καν το σχολείο). Στο γυμνάσιο έπαιζα Magic The Gathering (χωρίς να έχω κερδίσει κάποιο επίσημο τίτλο αυτή τη φορά). Στο πανεπιστήμιο έφτασα ένα βήμα από το να γίνω επαγγελματίας παίκτης πόκερ (δεν τα κατάφερα γιατί δεν είχα την ψυχραιμία να ελέγχω τα τιλταρίσματά μου και δεν έκανα καλό bankroll management. Εν ολίγοις, μου έλειπε ό,τι χρειάζεται κάποιος για να είναι καλός στο πόκερ). Παρ’ όλα αυτά, στο Μentererum, το χώρο στο 283 της Κηφισίας στην Κηφισιά, όπου είχα πάει με σκοπό να μάθω Μπριτζ, μπήκα με ύφος πολλών καρδιναλίων.

24MEDIA

(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson)

Το ρόλο του μέντορά μου ανέλαβε ο Ντίνος Δοξιάδης, ένας εκ των ιδιοκτητών του χώρου, μέλος της Εθνικής Ομάδας Μπριτζ κι όπως θα καταλάβετε παρακάτω, ένας άνθρωπος με ιώβεια υπομονή. Αφού με ξενάγησε στις αίθουσες, στις οποίες εκτός από το να παίξεις Μπριτζ, σκάκι και επιτραπέζια που απαιτούν ξόδεμα -μιας στοιχειώδους έστω- ποσότητας φαιάς ουσίας, μπορείς να πιεις τον καφέ ή το ποτό σου, κάτσαμε σ’ έναν από τους αναπαυτικούς καναπέδες και του ζήτησα να μου μιλήσει για το Μπριτζ όσο απλά και κατανοητά θα μιλούσε σε κάποιον που δεν είχε ιδέα για το άθλημα. Έτσι κι αλλιώς, δεν γνώριζα κάτι περισσότερο από ότι το Μπριτζ παίζεται με τα 52 φύλλα μια συνηθισμένης τράπουλας.

24MEDIA

(Χαμογελάω, γιατί δεν έχουμε ανοίξει ακόμα το θέμα της Εθνικής)

”Αν και 34 προλαβαίνω να γίνω μέλος της Εθνικής”, τον ρώτησα μετά από 4-5 λεπτά συζήτησης προκαλώντας -αδυνατώ να καταλάβω το γιατί- τη θυμηδία στην ομήγυρη (στην Φραντζέσκα και τους Πέτρο, Κώστα και Φίλιππο, έτερα μέλη της Εθνικής). Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

24MEDIA

(Ο Ντίνος τα εξηγεί. Εγώ κάνω πως καταλαβαίνω)

Με βάση όσα έμαθα από τον Ντίνο, το Μπριτζ είναι ένα ομαδικό πνευματικό άθλημα που παίζεται από τέσσερις ανθρώπους χωρισμένους σε δύο ζευγάρια με τους συμπαίκτες να κάθονται αντικριστά. Αφού μοιραστούν 13 φύλλα σε κάθε παίκτη, ξεκινά η διαδικασία του πλειστηριασμού. Όποιο ζευγάρι κερδίσει τον πλειστηριασμό δημιουργεί ένα συμβόλαιο-δέσμευση σχετικά με το πόσες μπάζες (βλ. κούπες, πρέφα) θα χρειαστεί να κάνει προκειμένου να κερδίσει την παρτίδα. Σκοπός του άλλου ζευγαριού είναι να μην αφήσει το πρώτο ζευγάρι να πετύχει το στόχο του. Κοινώς, όπως μου το έκανε λιανά ο Ντίνος μπας και καταλάβω, το ένα ζευγάρι προσπαθεί να βάλει γκολ, την ώρα που οι αντίπαλοι παίζουν άμυνα.

Μετά από το ταχύρυθμο μάθημα θεωρίας, μιας και όποιος ενδιαφέρεται όντως να μάθει Μπριτζ πρέπει πρώτα να παρακολουθήσει  έξι μαθήματα για αρχάριους, διάρκειας μιάμισης ώρας, πριν αρχίσει να παίζει, κάθισα σ’ ένα τραπέζι για Μπριτζ.

24MEDIA

Με πλαισίωσαν ο Κώστας, ο Πέτρος κι ο Φίλιππος και άρχισαν να μου δείχνουν πώς είναι το Μπριτζ στην πράξη. Δεν ξέρω αν εκείνοι έπαιζαν πολύ γρήγορα, πάντως οι κάρτες που άφηναν μπροστά μου, τα όσα μου έλεγαν και οι κινήσεις που έκαναν, μου έμοιαζαν με αστροφυσική. Γοητευτικά μεν, ωστόσο ήθελαν χρόνο για να τα αφομοιώσω. Μέχρι να γίνει αυτό ο Ντίνος μου έδωσε κάποιες ακόμα πολύ χρήσιμες πληροφορίες για το Μπριτζ:

> Κάθε παρτίδα κρατάει περίπου 8 λεπτά, ενώ η συνολική διάρκεια ενός αγώνα δεν μπορεί να ξεπερνά τις δυόμιση ώρες

> Το ποσοστό της τύχης στο παιχνίδι είναι μικρό. Μία ομάδα που είναι καλύτερη από τις υπόλοιπες θα κερδίσει τουλάχιστον τις μισές φορές ένα τουρνουά

> Δεν χρειάζεσαι να είσαι αριθμομνήμων για να παίξεις. Ίσα ίσα η ενασχόληση με το Μπριτζ θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις την μνήμη σου

> Τα 12-13 είναι μια καλή ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος το Μπριτζ, εφόσον θέλει να φτάσει σε ψηλό επίπεδο

> Σε πολύ υψηλό επίπεδο οι παίκτες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σ’ αυτούς που έχουν πολύ καλή αναλυτική σκέψη και σ’ εκείνους που είναι πιο χαρισματικοί και λειτουργούν πιο πολύ με το ένστικτο λόγω εμπειρίας

”Κάτσε ρε συ Ντίνο, γιατί μου κόβεις τα φτερά; Γιατί έστω και στα 34 δεν προλαβαίνω να φτάσω σε πολύ υψηλό επίπεδο;”, τον ρώτησα πιο σοβαρά αυτή τη φορά. ”Ακόμα κι αν είσαι πολύ μεγάλο ταλέντο, το θέμα με το Μπριτζ είναι πως παίζεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αν ο χρόνος  ενός αγώνα ήταν απεριόριστος, έστω θεωρητικά θα μπορούσες να κερδίσεις τον οποιονδήποτε. Από τη στιγμή, όμως, που οι αποφάσεις σου πρέπει να παρθούν σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, δεν μπορείς να κερδίσεις αυτούς που έχουν δεκαετίες εμπειρίας στο συγκεκριμένο κομμάτι”.

24MEDIA

(Προσπαθώ να μαγνητίσω τον Κώστα με το βλέμμα)

Το γεγονός ότι οι πιθανότητες μου να κληθώ στην Εθνική είχαν πλέον μειωθεί αισθητά, δεν μου έριξε το ηθικό. Έτσι κι αλλιώς, υπήρχε πάντα η εναλλακτική του σκακιού (στο οποίο είχα υπάρξει πρωταθλητής άλλοτε). Κάπου εκεί ο ο Ντίνος μου γνώρισε την Μαριάννα, η οποία σε λίγη ώρα θα δίδασκε σκάκι στους 5χρονους (!) μαθητές της. Αυτή τη φορά πήρα το μήνυμά μου και αποφάσισα να παίξω λίγο ‘Top 10!’.

(‘Top 10!’ και πολύ μου είναι)

Φεύγοντας από το Μentererum και κατευθυνόμενος προς τον Ηλεκτρικό της Κηφισιάς, από τον οποίο απέχει πέντε λεπτά με τα πόδια είχα πλέον συνειδητοποιήσει πως δεν θα γινόμουν μέλος της Εθνικής Μπριτζ, ούτε της Εθνικής σκακιού. Παρ’ όλα αυτά, είχα ανακαλύψει τον χώρο στον οποίο με την απαραίτητη σύνεση και υπομονή μπορώ να μάθω Μπριτζ από τους καλύτερους αθλητές στην Ελλάδα ή στη χειρότερη μπορώ να πηγαίνω εκεί και να πίνω τον καφέ μου και να παίζω ‘Top 10!’ και ‘Scrabble’, ελπίζοντας πως μια μέρα τα συγκεκριμένα επιτραπέζια θα αποκτήσουν τις δικές τους Εθνικές ομάδες.

Mentererum: Λεωφόρος Κηφισίας 283, Κηφισιά, 2106209053