RULES

Οι 34 κανόνες του καλού σκωτσέζικου whisky

Όπως και να απολαμβάνεις το whisky στο ποτήρι σου, ένα είναι σίγουρο. Ότι αυτή την τελετουργική απόλαυση την διέπουν κάποιοι κανόνες και το Oneman είναι εδώ για να τους καταγράψει.

Ο κόσμος του whisky είναι ένα πανέμορφο σύμπαν το οποίο για να περιγραφεί στην ολότητά του θέλει όχι απλά ένα κείμενο αλλά μια σειρά τόμων, από εκείνες τις βαριές εγκυκλοπαίδειες που κάποτε στόλιζαν τις παιδικές μας βιβλιοθήκες. Είναι όμως την ίδια στιγμή κι ένας κόσμος που διέπεται από αρχές, από διατάγματα νοτισμένα στην υγρασία της Σκωτίας, από παραδόσεις και αξίες που τίμησαν τα πρώτα δρύινα βαρέλια που φιλοξένησαν ποτέ whisky για να ωριμάσει στο εσωτερικό τους. Γι’ αυτό και η λέξη “κανόνες” δεν ακούγεται τόσο ξένη για ένα spirit το οποίο όσο μοντέρνο κι αν παρουσιαστεί, όσο ρηξικέλευθα κι αν αλλάξει κάποια πράγματα, δεν θα παύει να κουβαλά μέσα του μια βαριά ιστορία.

Το τι whisky προτιμάς να πίνεις, το αν προτιμάς τα σκωτσέζικα και τα ιρλανδικά από τα αμερικάνικα και τα ιαπωνικά, το αν το γράφεις με whisky ή whiskey και το αν επιλέγεις να το πίνεις με πάγο ή δίπλα σε ένα ποτήρι δροσερό νερό, είναι συνισταμένες τις οποίες εσύ καθορίζεις σύμφωνα με τη δική σου παλέτα γεύσεων, σύμφωνα με τις δικές σου επιταγές στην απόλαυση. Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα στα οποία μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε, ειδικότερα όταν μιλάμε για σκωτσέζικο whisky. Και αυτά ακριβώς είναι που προσπαθήσαμε παρακάτω να καταγράψουμε ως κανόνες του καλού σκωτσέζικου whisky.

Η παρακάτω λίστα κανόνων διαβάζεται καλύτερα με ένα ποτήρι Chivas Regal Extra στο χέρι. Cheers.

Τα single malts είναι φανταστικά whisky και θα τα αγαπάμε αιώνια. Από τι νομίζεις ότι δημιουργούνται τα εξαιρετικά blends που βρίσκουμε στα blended whiskies;

Η Ελλάδα είναι η χώρα του blended whisky. Δεν το λέμε μόνο εμείς, το λέει κάθε Σκωτσέζος που έρχεται στη χώρα και μας αποθεώνει για την per capita κατανάλωση blended whisky στη χώρα.

Κάθε σκωτσέζικο whisky οφείλει να ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια τουλάχιστον για 3 χρόνια.

Το πιο παλαιωμένο whisky δεν είναι απαραίτητα καλύτερο από ένα νεαρότερο whisky. Συχνή παρεξήγηση στη χώρα μας, λόγω κυρίως διαφοράς στην τιμή.

Η γενική οδηγία λέει να καταναλώνεις το whisky σου σε θερμοκρασία δωματίου, δηλαδή σε θερμοκρασία 16 με 20 βαθμούς Κελσίου. Αν και είναι πολλοί εκείνοι, ειδικά στη χώρα μας, που δεν συμπαθούν τη θερμοκρασία δωματίου.

Ναι, ένα καλό whisky είναι ένα φανταστικό δώρο να πας σε έναν φίλο σου που γιορτάζει.

Κάθε whisky έχει το δικό του πρόσωπο στον κόσμο, συνηθέστερα τον Master Distiller ή τον Master Blender. Ο Colin Scott είναι ο Master Blender που δημιούργησε το εξαίσιο blend για το Chivas Regal Extra, με την φιάλη να φέρει την υπογραφή του.

 

Ο νέος είναι ωραίος μα πάντα ευτυχώς ο παλιός είναι αλλιώς. Το είπε ο Χρήστος Δάντης και δεν αναφερόταν στο whisky αλλά σε κάθε περίπτωση, κάθε καινοτομία στο whisky μοιάζει μικρή μπροστά σε ένα ποτήρι καλού scotch whisky.

Τα blended whiskies είναι ένα blend από malt και grain whiskies. Εξαρτάται από τον κάθε master blender το ποια malts θα μπουν στο blend και πόση από την ιδιαιτερότητα ενός grain whisky θέλει να προσθέσει στο blend που δημιουργεί.

Single malt whisky είναι ένα malt whisky το οποίο δημιουργείται σε ένα συγκεκριμένο αποστακτήριο, μόνο από κριθάρι.

Ως grain whisky ονομάζουμε συνηθέστερα κάθε whisky το οποίο παράγεται από σιτηρά άλλα από το κριθάρι. Κυριότερα, καλαμπόκι, σιτάρι ή σίκαλη. Τα grain whiskies αν και όχι τόσο διαδεδομένα όσο τα malt whiskies, αποτελούν εξαιρετικές προσθήκες στα blends των blended whiskies.

Όταν σκέφτεσαι whisky, σκέφτεσαι αυτόματα Σκωτία, λιβάδια σιτηρών, θάλασσες και αποστακτήρια μέσα σε βράχια ή στο πράσινο, σαν το υπέροχο αποστακτήριο Strathisla στο Speyside, αποστακτήριο στο οποίο γεννάται το Strathisla Single Malt, το βασικό malt που χρησιμοποιείται στα blends του Chivas Regal. Το αποστακτήριο Strathisla είναι το πνευματικό σπίτι του Chivas.

 

Υπάρχουν τρεις διαφορετικές σχολές για το πώς να γευτείς το whisky καλύτερα. Η μία λέει να προσθέσεις λίγο πάγο, η δεύτερη λέει να προσθέσεις ελάχιστο παγωμένο νερό στο whisky σου και η τρίτη λέει να πίνεις λίγο νερό πριν την κάθε γουλιά whisky. Θα σου πω σε λίγο ποια σχολή στηρίζουμε εμείς.

Μην τους ακούς που λένε ότι ένα whisky πίνεται αποκλειστικά σκέτο. Τα πιο περίπλοκα blends μπορούν να βοηθήσουν έναν bartender να δημιουργήσει κάποιο εξαιρετικό cocktail με whisky.

Το ιδανικό ποτήρι για να δοκιμάσεις πρώτη φορά ένα whisky είναι ένα nosing glass, το οποίο θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τα αρώματα με τη μύτη προτού δοκιμάσεις.

Ένα whisky ball θα σε βοηθήσει να παγώσεις το whisky σου χωρίς να προκαλέσεις μεγάλη αραίωση, όπως κάνουν τα μικρά κομμάτια πάγου.

Τα σκωτσέζικα whisky ωριμάζουν σε δρύινα βαρέλια. Τα περισσότερα παλαιώνουν σε δρύινα πρώην bourbon βαρέλια αλλά κάποιοι επιλέγουν να παλαιώσουν και σε βαρέλια που έχει πρώτα περάσει sherry. Στο blend του Chivas Regal Extra υπάρχουν whiskies τα οποία έχουν ωριμάσει σε βαρέλια Oloroso sherry από την Ισπανία.

 

Δεν μυρίζεις σε όλα τα whisky τα ίδια αρώματα. Τα δρύινα βαρέλια δίνουν παραδοσιακά κάποια αρώματα αλλά είναι τα χρόνια της παλαίωσης, το είδος των βαρελιών αλλά και το σε ποια περιοχή ωριμάζει το whisky που του δίνου τα φυσικά του αρώματα και γευστικά χαρακτηριστικά.

Όσο πιο καπνιστό και αλμυρό είναι το whisky που δοκιμάζεις, τόσο πιο κοντά στη θάλασσα βρίσκεται θεωρητικά το αποστακτήριό του. Είναι πολλά τα scotch whiskies που φροντίζουν να είναι προφανής η νησιώτικη ή πεδινή καταγωγή τους, ενισχύοντας τα αρώματα αυτά.

Το υδάτινο στοιχείο που προσθέτουμε στο whisky, είτε σε μορφή πάγου είτε σε μορφή νερού, το προσθέτουμε για να γίνει μια ελαφρά αραίωση και να μπορέσει το ποτό να απελευθερώσει τα γευστικά του χαρακτηριστικά και τα αρώματά του, την ώρα που το αλκοόλ στη μύτη και το στόμα γίνεται λιγότερο έντονο.

Είναι πολύ φυσιολογικό να δοκιμάσεις ένα whisky και να μην μυρίσεις ή γευτείς κανένα από όσα εκείνο το whisky αναφέρει ότι “βγάζει” σε αρώματα στη μύτη, τη γεύση και την επίγευση. Η γευσιγνωσία απαιτεί γνώση, ειδίκευση και προσπάθεια.

Τα αρώματα και οι γεύσεις που αναγνωρίζεις σε ένα καλό whisky συνδέονται άμεσα με τη μνήμη και τις παραστάσεις του πρότερου βίου σου. Οπότε είναι φυσιολογικό να μπορείς ή να μην μπορείς να αναγνωρίσεις κάποια χαρακτηριστικά.

Για εμάς, ο ιδανικός τρόπος για να απολαύσεις όλα τα γευστικά χαρακτηριστικά του whisky σου είναι να έχεις ένα ποτήρι παγωμένο νερό δίπλα στο whisky σου και να πίνεις μια γουλιά νερό πριν τη γουλιά του whisky σου.

Όταν βλέπεις ηλικία σε οποιοδήποτε σκωτσέζικο whisky, αυτή εκφράζει την ηλικία του νεότερου whisky που έχει χρησιμοποιηθεί στο blend. Το Chivas Regal Extra, αν και δεν προσδιορίζεται ηλικιακά, τοποθετείται ανάμεσα στα Chivas Regal 12 και Chivas Regal 18.

 

Ένα κομμάτι bitter σοκολάτα, ένα κομμάτι φρούτο, ένας ποιοτικός ξηρός καρπός. Ο καθένας αποφασίζει να συντροφεύσει το whisky του με κάτι που να αναδεικνύει την γευστική εμπειρία. Φρόντισε μόνο, αυτό με το οποίο θα συνοδεύσεις το whisky σου να ομοιάζει με τα αρώματα και τις γεύσεις που βγάζει το whisky για ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση.

Μπορείς φυσικά να ανάψεις ένα πούρο τρία μέτρα για το whisky σου αλλά μην μας πεις ότι μπορείς και να αναγνωρίσεις κάτι στη γεύση του whisky όταν έχεις καλύψει την παλέτα σου με καπνό.

Ο Τάκης έχει αγαπημένο whisky αλλά θα του κάνεις περισσότερο καλό αν του πας μία φιάλη από ένα διαφορετικό whisky. Όσο εκπαιδεύεις την παλέτα σου με διαφορετικά whiskies τόσο καλύτερος γίνεσαι.

Ένα καλό whisky ωριμάζει για χάρη σου μερικές δεκάδες χρόνια, μπαίνει σε blend μετά από επίπονες μελέτες και διαδικασίες, κάνει ολόκληρο ταξίδι για να φτάσει στο ποτήρι σου. Φέρσου του λοιπόν με σεβασμό.

Υπάρχουν ακόμα και πέτρες, τα whisky stones, που μπορείς να τις βάλεις στην κατάψυξη και μετά στο ποτήρι σου αντί για παγάκια για να παγώσεις το ποτό σου.

Το Scotch Whisky Association αναγνωρίζει πέντε περιοχές παραγωγής σκωτσέζικου whisky. Lowlands, Speyside, Highlands, Campbeltown και Islay.

Τα νέα blends είναι σαν τα whisky που ωριμάζουν στα βαρέλια. Χρειάζονται χρόνο. Για να μπορέσει ο Master Blender να συνδυάσει εκείνα τα malts και grain whiskies που θα του δώσουν ένα νέο μοναδικό blend, ικανό να φτάσει στο ποτήρι σου. Πήρε σχεδόν 10 χρόνια να παρουσιάσει το Chivas μία νέα global έκδοση, το Chivas Regal Extra.

Όπως σε κάθε πράγμα στη ζωή, απόλαυσέ το όπως ακριβώς το θες εσύ και όχι απαραίτητα όπως προτείνουν κάτι εξυπνάκηδες (σαν εμάς).