ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Μυρτώ Κοντοβά θα μπορούσε να βλέπει για πάντα τα ‘Υπέροχα Πλάσματα’

Δέκα περίεργες ερωτήσεις προς τη Μυρτώ Κοντοβά είναι λίγες, πολύ λίγες. Δέκα περίεργες απαντήσεις είναι απόλαυση.

Έχει παραδεχθεί πως είναι πολυσχιδής, ως προσωπικότητα. Οπότε (what the heck?) θα το χρησιμοποιήσω άφοβα. Κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 11.00, η Μυρτώ Κοντοβά σας καλωσορίζει σε ‘Άλλη μια μέρα στη Γη’, στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88.6. Άκουσα για πρώτη φορά, τον τίτλο της εκπομπής σε σύσκεψη πριν το opening του νέου σταθμού της 24Media. Θυμάμαι σκέφτηκα πως δεν θα μπορούσε να βρει κάτι που να ταιριάζει περισσότερο στη λεπτοκαμωμένη, αέρινη φιγούρα της και σε όσα μαρτυρούν τα μάτια της.

(φωτογραφία: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson)

Η σεναριογράφος/δημοσιογράφος/στιχουργός/συγγραφέας και ραδιοφωνική παραγωγός έχει έτοιμο σενάριο για την τηλεόραση, που θα έβλεπες ήδη αν δεν είχε διαλύσει το Survivor ό,τι βρήκε στο πέρασμα του. Δεσμεύτηκε δε, να τελειώσει φέτος και το βιβλίο που γράφει τα 13 τελευταία χρόνια. Της ζητήσαμε να κάνει ένα διάλειμμα για δέκα… όχι και τόσο συνηθισμένες ερωτήσεις που συνθέτουν το ‘Ερωτηματολόγιο του Ουστ’.

Για ποιο πράγμα είσαι γνωστή, στους φίλους σου;

“Για την ψυχραιμία, τον ήρεμο χαρακτήρα μου, το ζεν μου γενικώς. Γελάει ο κόσμος”.

Αν ήσουν κουτί με δημητριακά, ποιο θα ήσουν; Και γιατί;

“Κάτι με σοκολατένια πραγματάκια μέσα αλλά τι σκεφτόσασταν όταν μου κάνατε αυτή την ερώτηση;”

Αν κάθε φορά που άνοιγες την τηλεόραση του σπιτιού σου, έπαιζε το ίδιο πρόγραμμα, για το υπόλοιπο της ζωής σου, ποιο θα ήταν αυτό; Και γιατί;

“Τα ‘Υπέροχα Πλάσματα’ φυσικά. Ο λόγος είναι ότι είναι δικό μου και είμαι κάπως ψώνιο και το πέρασμα του χρόνου δεν το έχει λειάνει αυτό το κουσούρι”.

 

Αν καλούσες στο σπίτι σου τρεις προσωπικότητες της Ιστορίας για δείπνο, ποιες θα διάλεγες; Και γιατί;

“Τρεις προσωπικότητες της Ιστορίας, όπως αντιλαμβάνομαι τις προσωπικότητες και την Ιστορία: Την Υπατία, τη σπουδαιότατη φιλόσοφο, μαθηματικό, αστρονόμο (και πολλά άλλα), μια επιδραστική διανοούμενη η οποία δολοφονήθηκε από φανατικούς Χριστιανούς το 415 μΧ. Τον Γουόλτ Ντίσνεϊ για να μιλάμε όλη νύχτα τη γλώσσα των ψαριών, των ιπτάμενων παιδιών, των πουλιών, των παιχνιδιών, των αντικειμένων γύρω μας που όταν κοιμόμαστε ζωντανεύουν. Και τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες για προφανέστατους λόγους”.

Πώς θα περιγράψεις το κόκκινο χρώμα σε έναν τυφλό;

“Αυτό που νιώθεις όταν ακουμπάς μαζοχιστικά την παλάμη σου στο αναμμένο μάτι μιας κουζίνας. Αυτό που νιώθεις όταν μεθάς με τεκίλα. Αυτό που νιώθεις όταν θολώνεις από θυμό. Αυτό που νιώθεις όταν σε αγγίζει απροσδόκητα κάποιος που τον θέλεις πολύ”.

Τι προτιμάς; Πλήθη, μικρά γκρουπ ανθρώπων ή μοναξιά;

“Πλήθη όταν είμαι κάπου ψηλά και κοιτάζω κάτω, μικρά γκρουπ ανθρώπων για τσίπουρα, μοναξιά όταν η ίδια νιώθω ασφαλής και δυνατή”.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου ποτό και με τι σου αρέσει να το συνδυάζεις; Και γιατί;

“Κίτρινη τεκίλα σε σφηνάκι. Με μια φέτα πορτοκάλι. Το συνδυάζω με κόσμο που του αρέσει να πίνει κίτρινη τεκίλα σε σφηνάκι την ώρα που ξημερώνει”.

Αν ο έρωτας είναι τυφλός, γιατί τα γυναικεία εσώρουχα κάνουν θραύση στις πωλήσεις;

“Δεν έχω ιδέα”.

Ποιο ήταν το τελευταίο δώρο που έκανες σε κάποιον;

“Ένα ξύλινο ρολόι χειρός σε κάποιον που αγαπώ”.

Ποια λέξη μισείς και αποφεύγεις να χρησιμοποιείς;

“Δεν είναι λέξη, είναι η φράση ‘ο άντρας μου’, ‘η γυναίκα μου’ που λένε οι γκόμενοι ο ένας για τον άλλο. Ξερνάω”.

Μπορείς να με βαθμολογήσεις, από το 1 έως το 10, ως συνεντευξιαστή και να εξηγήσεις το βαθμό;

“Αποκλείεται να το κάνω αυτό, με τόσα ριάλιτι τίγκα στις επιτροπές, στις κριτικές και στις βαθμολογίες”.