ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Ιωάννα Παππά βαρέθηκε να δολοφονείται στη 10η Εντολή

Έκτοτε, παίζει στο θέατρο μέχρι τελευταίας ρανίδος, βλέπει με ζέση Netflix και House of Cards και θυμάται ότι δεν έχασε πάρτι για πάρτι στην παραλιακή των '90s.

Ηθοποιός. Ήρθε στο Ραδιόφωνο 24/7 τη μοναδική μέρα της εβδομάδας που δεν παίζει στο θέατρο. Την Τρίτη. Έντυσε την εκπομπή με New Order, Kinks, Bob Marley, Beatles, Lou Reed και Pale TV. Οι Pale TV κόπηκαν στο μοντάζ. Η Ιωάννα Παππά θα μπορούσε να είναι ρόλος, θεσμός, μάθημα στο πανεπιστήμιο. Θα ήταν ένα μάθημα που θα απαιτούσε πολύ διάβασμα, αλλά ο καθηγητής του θα ήταν από τους τύπους που δεν έκοβαν σχεδόν κανένα.

Αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα σημεία της συνέντευξης:

“Πέρασα πριν λίγα χρόνια μια μεγάλη κρίση ηλικίας, ξαφνικά νόμιζα ότι έχει έρθει το τέλος. Νομίζω ότι ήταν ηλικιακό. Είναι αναπόφευκτο, αυτό θα συμβεί σε όλους. Από εκεί και πέρα, βγαίνεις κάθε φορά δυνατότερος και πας για το επόμενο. Λες, τώρα θα είναι μετά από δέκα χρόνια; Δεν ξέρεις”.

“Η εφηβεία μου ήταν τέλη ’80s με ’90s. Ακολουθούσα μουσικά τα ρεύματα της εποχής, απλώς δεν άνηκα ποτέ εμφανισιακά σε κάποιο. Όταν μεγάλωνα, γίνονταν ολόκληρα αφιερώματα σε περιοδικά για τις φυλές των Αθηνών. Κι επειδή πήγα σε πολυκλαδικό λύκειο στη Νέα Φιλαδέλφεια (με πάνω από 1.000 μαθητές), μεγάλωσα σε μια μικρή σχολική κοινωνία που είχε αυτό ακριβώς, όλες τις διαφορετικές φυλές”.

“Ήταν η εποχή που είχε πάθει μεγάλη κρίση ο νεαρόκοσμος με τον Σφακιανάκη. Αυτό το θυμάμαι πολύ έντονα. Πολύ πριν γίνει πολιτικό πρόσωπο. Χωρίς να ανήκω πουθενά, έχω ακούσει από ποπ μέχρι dark wave και ηλεκτρονική και τα πάντα. Μόνο μέταλ και λαϊκά δεν κατάφερα να ακούσω”.

Ακούστε ολόκληρο το Rec με την Ιωάννα Παππά:

 

“Το ντύσιμο μου ήταν ουδέτερο, γιατί μου άρεσε πάντα να είμαι ουδέτερη εμφανισιακά. Είχα πάει και στην παλιά Rebound και τα μαγαζιά των Εξαρχείων ήταν τα πρώτα στα οποία κυκλοφόρησα, γιατί έβγαινα και με παρέες λίγο μεγαλύτερης ηλικίας. Είχε τύχει να πάω και στα μεγάλα παραλιακά μαγαζιά, που ξεκινούσε όλο αυτό με την ηλεκτρονική μουσική, σε όλα τα πάρτι. Και παράλληλα έκανα και θέατρο”.

“Έχω σκοτώσει (σ.σ. στον Κόκκινο Κύκλο), αλλά ως θύμα. Ήταν ο καημός μου. Αν συνεχίσει ο Κοκκινόπουλος, πλέον θα είναι απαίτηση να σκοτώσω ως θύτης, αν και απεχθάνομαι τη βία. Η αλήθεια είναι ότι πάρα πολλές φορές βλέποντας αυτές τις σειρές, και παρότι μ’ αρέσουν πολύ τα αστυνομικά, πάντα είχα αυτό το ηθικό δίλημμα. Αν συμβάλλουν όλα αυτά στο να μπαίνουν ιδέες σε κάποια ήδη αρρωστημένα μυαλά. Και με είχε πιάσει ένα ‘μωρέ συμμετέχω κι εγώ σε κάτι τέτοιο;”

“Εγώ αν καθίσω πολύ, γκρινιάζω κι αν δουλέψω πολύ, πάλι γκρινιάζω”.

“Έχω αναρωτηθεί αν θα μπορούσα να ζήσω ένα μεγάλο διάστημα χωρίς να κάνω θέατρο, αλλά είναι μια ανάγκη που προκύπτει και παρότι έχει μεγάλη κούραση το να παίζεις έξι μέρες τη βδομάδα, μόνο αν το ζήσεις μπορείς να το καταλάβεις. Αλλά σου δίνει μια δύναμη και μια αντοχή λίγο υπερφυσική. Ξεπερνάς τα όριά σου χωρίς να ξέρεις ότι μπορείς”.

“Ο κόσμος νομίζει ότι έχω παίξει σε 2-3 σειρές του Παπακαλιάτη, όχι μόνο σε μία. Μάλλον επειδή το ‘Κλείσε τα Μάτια’ έτρεξε για δύο σεζόν και έκανε μεγάλη επιτυχία, ήταν πολύ ισχυρή η εικόνα που εντυπώθηκε. Κάτι τέτοιο συνέβη. Πέρασα πάρα πολύ καλά σε αυτή τη σειρά, οι περισσότεροι ήμασταν φίλοι και γνωστοί από πριν. Νομίζω ότι για όλους μας είναι μια πολύ όμορφη ανάμνηση”.

“Η αλήθεια είναι ότι το θέατρο δεν αντέχεται αν βρεθείς σε μια παράσταση που δεν επικοινωνείς καθόλου. Το καταλαβαίνω γιατί παθαίνω ακριβώς την ίδια ασφυξία”.

“Μ’ αρέσουν οι νυχτερινές ώρες, δεν είμαι τόσο πολύ της ημέρας”.

Το Rec με την Ιωάννα Παππά μεταδόθηκε το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου στο Ραδιόφωνο 24/7.