ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

H Παυλίνα Βουλγαράκη έδωσε ψεύτικο όνομα στην πρώτη της οντισιόν

Πώς είναι να ξεκινάς καριέρα στο τραγούδι χωρίς να έχει περάσει απ' το μυαλό σου μέχρι τα 20;

Με αφορμή τις συναυλίες της στον Σταυρό του Νότου όλες τις Παρασκευές του Οκτωβρίου, η Παυλίνα Βουλγαράκη πάτησε το Rec στο Ραδιόφωνο 24/7 και μίλησε ειλικρινά (και συνεσταλμένα) για τον δεύτερο δίσκο της ονόματι ‘Μωβ Καληνύχτες’ που μόλις κυκλοφόρησε, για το όνομά της, για το όνομα που έδωσε πριν την πρώτη της οντισιόν, για τη συνεργασία με τον Ψαραντώνη, αλλά και γι’ αυτό που θέλει να πετύχει ως ένας άνθρωπος που γράφει.

(φωτογραφία: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson)

Αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα σημεία της συνέντευξης:

“Θα σου πω τι συνέβη σ’ αυτόν τον δίσκο (σ.σ. στις ‘Μωβ Καληνύχτες’). Το τελευταίο διάστημα έχω αρχίσει να σκέφτομαι ότι όσοι γράφουμε έχουμε το χρέος να περνάμε βαθύτερα μηνύματα. Σ’ αυτόν τον δίσκο, δεν το έκανα, γιατί παρουσιάζω έναν εαυτό τριών χρόνων πριν, όταν δηλαδή έγινε η διαδικασία που συνέλεξα το υλικό για τις ‘Μωβ Καληνύχτες’. Ο επόμενος λοιπόν δίσκος, που θα ξεκινήσω να γράφω τώρα, θα ήθελα να έχει αυτό που σου λέω: να αντιπροσωπεύει κάτι βαθύτερο”.

“Το ‘Φέρ’ τα μου Όλα Πίσω’ έχει το επαναλαμβανόμενο μοτίβο ενός ανθρώπου που φεύγει από μια κατάσταση. Επί της ουσίας, περιέγραφα μια περίοδο της ζωής μου που προσπαθούσα να ξεφύγω από κάτι. Το κομμάτι είναι εφτάρι, δεν είναι αντιπροσωπευτικό κρητικό, αλλά εκείνη την περίοδο πέρναγα αρκετό χρόνο στην Κρήτη, οπότε νομίζω πως επηρεάστηκα από αυτό”.

“Αν κάποιος είναι θεός, είναι και απλός. Αρκεί το να είσαι θεός, τι άλλο να κάνεις; Είχα πετύχει τον Ψαραντώνη σε ένα live στα Χανιά κι εκείνη την ώρα έπαιζαν τον ‘Ερωτόκριτο’ και είχα μείνει άναυδη. Επειδή είχα μόλις γράψει το κομμάτι και ήθελα να αισθανθώ αυτή την ένταση στη φωνή του Ψαραντώνη, κάπως μου ήρθε να το προτείνω”.

“Πήρε έναν χρόνο για να γίνει το τραγούδι. Ξαναπήγα σε live του, πήγα εκεί που έπινε καφέ ο άνθρωπος, το ξαναπρότεινα, έγινα λίγο ενοχλητική, αλλά τελικά το κομμάτι στάλθηκε στα περισσότερα ραδιόφωνα χωρίς τη φωνή του, γιατί είχα πάρει απόφαση ότι δε θα συμμετέχει. Τελικά, την ίδια μέρα, έτυχε να με πάρει τηλέφωνο ενώ είχα να του μιλήσω μήνες και είπε με τη χαρακτηριστική του φωνή ότι το τραγούδι του άρεσε και ότι θα το κάνουμε”.

Ακούστε ολόκληρο το Rec με την Παυλίνα Βουλγαράκη:

 

“Πήγα τελείως για πλάκα στην πρώτη μου οντισιόν στο Σταυρό του Νότου. Ήταν στο πλαίσιο του να αρχίσω να τολμάω πράγματα. Θα μπορούσε να είναι οντισιόν για οτιδήποτε. Δεν μου ‘χε περάσει καν από το μυαλό ότι μπορεί να με δεχτεί κανείς. Ήταν επιστημονική φαντασία”.

“Πριν τραγουδήσω (σ.σ. το ‘Mad About You’) είχα πει ένα εκατομμύριο ψέματα. Ότι κάνω δεύτερες, ότι παίζω κιθάρα, μπορεί να είχα πει ότι παίζω και άρπα. (γέλια) Ήταν τόσο ‘δεν υπάρχει περίπτωση’ όλο αυτό στο μυαλό μου που παρουσιάστηκα όπως ήθελα, όπως μου ήρθε εκείνη την ώρα. Σίγουρα ξεαγχωτικό όλο αυτό. Όταν με φώναξε ο ιδιοκτήτης στο γραφείο του και μου είπε ότι προσλαμβάνομαι, του είπα όλη την αλήθεια κι εκείνος απάντησε, ‘Δεν με απασχολούν τα ψυχολογικά σου, θα ξεκινήσουμε ή όχι;’. Και είπα ναι, ας το κάνουμε”.

“Δεν ήμουν σταθερά καλή μαθήτρια. Έχει τύχει να βγάλω και 11 μέσο όρο και 19. Στις πανελλήνιες έγραψα σχεδόν 18 για παράδειγμα. Δεν υπήρχε συνέπεια, αλλά γενικώς δεν υπάρχει με μένα. (γέλια) Διάλεξα να σπουδάσω γιατί δεν μπορούσα να βρω κάτι να μου αρέσει περισσότερο. Μου φάνηκε πιο κοντά σε μένα, ίσως επειδή γράφω κιόλας”.

“Είμαι πολύ ελεύθερη από πολύ μικρή. Όταν θέλω να κάνω κάτι, θα το κάνω, μάλλον επειδή είμαι αποφασιστική. Δεν ξέρω πώς αισθάνονται οι γονείς μου με την επιλογή μου, πάντως με στηρίζουν σε εκνευριστικό βαθμό. Έχει τύχει να πάρουν το τρένο και να έρθουν Θεσσαλονίκη για να με δουν σε live κι εγώ να θέλω να κρυφτώ”.

“Η τεράστια αλλαγή μέσα μου έχει συμβεί τον τελευταίο χρόνο. Αν με ρωτάς για μέχρι πριν ένα χρόνο, δεν ήξερα τι μου γίνεται. Όχι ότι τώρα ξέρω, αλλά τουλάχιστον ξέρω πού θέλω να πλησιάσω, ποιος είναι ο ήχος μου… Νομίζω πως όλα ξεκίνησαν το Μάρτιο στα live που έκανα στο Σταυρό του Νότου τις Δευτέρες”.

“Κρατάω ημερολόγιο από έξι χρονών. Ανά φάσεις βρίσκω παλιά κομμάτια και γελάω. Χάνω τα πάντα, χάνω πράγματα, οτιδήποτε. Κάποια τα βρίσκω μετά. Έχω κείμενα μου από έξι χρονών, από δέκα, από δεκαπέντε”.

Το Rec με την Παυλίνα Βουλγαράκη μεταδόθηκε το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στο Ραδιόφωνο 24|7.