ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης φωνάζει ακόμα “Αρρρρώστια!”

Ο Χάρης από τις 'Βαρβαρότητες' ντύθηκε Βλαδίμηρος και πάτησε το Rec για μια συνέντευξη γεμάτη ιδιαίτερους ρόλους και ιστορίες από τα παρασκήνια.

Ηθοποιός. Οι παλαιότεροι από τους παλιούς τον γνώρισαν στο καλτ φιλμ ‘Summer Lovers’ το 1982. Οι νεότεροι από τους παλιούς τον γνώρισαν στις ‘Βαρβαρότητες’ του ΑΝΤ1 ή το ‘Safe Sex’. Οι σχετικά νέοι τον είδαν στο ‘Straight Story’ και οι πολύ νεότεροι απ’ το ‘Μην Αρχίζεις τη Μουρμούρα’ του ALPHA, που παίζεται αισίως για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Με αφορμή την παράσταση ‘Παράξενο Ζευγάρι’ που έχει σκηνοθετήσει και στην οποία πρωταγωνιστεί δίπλα στον Γιάννη Ζουγανέλη, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης ήρθε στο στούντιο του Ραδιοφώνου 24/7 και ανακρίθηκε.

(κεντρική φωτογραφία: NDP Photos)

Αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα σημεία της συνέντευξης:

“Η σκηνοθεσία είναι γοητευτική, αν και προτιμώ την παιδικότητα του ηθοποιού περισσότερο από τη σοβαρότητα του σκηνοθέτη. Επιχειρώ να τα κάνω και τα δύο, γιατί όταν παίρνεις ένα κείμενο που σε εκφράζει και έχεις ένα όραμα να καταθέσεις, πιστεύω ότι είσαι ο μόνος που μπορείς να το οργανώσεις”.

“Θαυμάζω τις γυναίκες, πιστεύω στην αντίληψή τους και ότι αυτές πρέπει να κυβερνούν. Τις λατρεύω, αλλά ταυτόχρονα επειδή έχω μεγαλώσει, χαίρομαι να γελάω, να κάνω χιούμορ μαζί τους”.

“Δεν μοιάζω με τον Ηλία από τη ‘Μουρμούρα’. Δεν ήξερα ότι η επιτυχία της σειράς θα είναι τόσο μεγάλη, αλλά όταν πρωτοήρθαν τα σενάρια, κατάλαβα ότι έχουμε ένα πολύ καλό υλικό και δεν με ένοιαζε αν θα κάνουμε επιτυχία. Μετά έγινε το πάντρεμα με τη Δάφνη Λαμπρόγιαννη που η χημεία μας φώναζε, κρα έκανε, το βλέπανε και οι γύρω”.

“Το να υποδυθείς κάποιον που είναι γκέι, δεν είναι αμάρτημα, είναι κι αυτός ένας ρόλος. Στο ‘Safe Sex’ είδα τον ρόλο και όχι το πώς θα πλησιάσω έναν γκέι. Διότι πάντα είναι γοητευτικό να κάνεις κάτι που δεν είσαι. Και πιστέψτε με, ένας στρέιτ μπορεί πιο εύκολα να παίξει τον γκέι. γιατί σταματά να έχει άμυνες απέναντι στον ρόλο”.

“Εμείς οι ηθοποιοί έχουμε την πολυτέλεια να ζούμε δανεικές ζωές. Αυτό αυτομάτως μας ωριμάζει και εμάς”.

“Ας πάρουμε τους κατακριτές που ενοχοποιούν την οποιαδήποτε μορφή του σεξ. Ας πούμε για παράδειγμα, τους παπάδες. Και ερωτώ. Με το Άγιο Όρος τι γίνεται; Είναι πάμπολλες οι ιστορίες που ακούμε, που διαβάζουμε, που λέμε. Σίγουρα τα συμπτώματα ακολασίας των ίδιων των μοναχών παρουσιάζονται καθ’ υπερβολή, αλλά γιατί αυτή η υποκρισία; Η ομοφυλοφιλία υπάρχει στον άνθρωπο. Υπάρχει! Οι νόρμες και οι θρησκευτικοί δογματισμοί είναι που μας το κόψανε”.

Ακούστε ολόκληρο το Rec με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη:

 

“Ήταν στις δόξες του που κάναμε το ‘Summer Lovers’ ο Randal Kleiser. Είχε κάνει το ‘Grease’, το ‘Blue Lagoon’. Μου πρότεινε μια φίλη να πάω στο κάστινγκ για την ταινία. Άφραγκος τελείως. Παίρνω το τρένο, έρχομαι Αθήνα, κάνω το κάστινγκ. Εγώ τότε βέβαια ήμουν πολύ αδύνατος και με μαλλί βόστρυχο, μπούκλα μέχρι τους ώμους. Δεν γινόταν να δεις αυτή τη μούρη και να μην τη διαλέξεις. Όχι λόγω υποκριτικού ταλέντου και χαζομάρες. Είδε το θύσανο μέχρι τους ώμους και είπε αυτόν, φέρ’ τονα”.

“Το ’80-’81 που έκανα την ταινία ήμουν στο πρώτο έτος της σχολής. Δεν ήξερα από λεφτά. Τότε ο μισθός ήταν 9.000 δραχμές; 12; Μου τηλεφωνούν λοιπόν απ’ την παραγωγή και με ρωτάνε ποιο είναι το κασέ μου. Πήγε να μου φύγει το ακουστικό. Τότε δούλευα στην πειραματική σκηνή και τρώγαμε μια φορά το μήνα. (γέλια) Μου λένε θα πάρεις 150.000 δραχμές και μου φεύγει όλο το τηλέφωνο. Τρελάθηκα, δεν το περίμενα. Πήγα 15 μέρες στη Σαντορίνη, τα πάντα πληρωμένα και έκανα μόνο 3 μέρες γύρισμα”.

“Ήταν ένα πολύ ιδιαίτερο πλάσμα ο Χάρης από τις ‘Βαρβαρότητες’ και τον είχα λατρέψει. Είχα βέβαια τη φαεινή ιδέα να έχω άλλο μαλλί σε κάθε επεισόδιο. Αυτό σημαίνει ότι επειδή γυρνούσαμε γκρουπαριστά σκηνές, μπορεί να είχαμε δύο σκηνές με μοϊκάνα και μετά άλλες δύο με μαλλί συντριβάνι και μετά άλλες δύο με κάτι άλλο. Όλη μέρα ήμουν σε έναν νιπτήρα, ήταν εξαντλητικό. Συν ότι η γυναίκα μου πήγε να με χωρίσει, γιατί στην κανονική ζωή τα μαλλιά μου ήταν γύρω γύρω κουρεμένα και πάνω ήταν αφάνα όπως στο ‘Summer Lovers’. Κυκλοφορούσα μονίμως με καπελάκια”.

“Η σειρά όμως ήταν ονειρεμένη, είχα περάσει φοβερά. Και βεβαίως, το ‘αρρώστιαααα’ είχε περάσει και μέσα στη Βουλή, το είχαν χρησιμοποιήσει και πολιτικοί”.

Το Rec με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη μεταδόθηκε το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στο Ραδιόφωνο 24/7.