OPINIONS

Ο πόλεμος είναι θέμα ημερών

Μικρές ιστορίες για τυχαίους ανθρώπους από τον Οδυσσέα Ιωάννου.

Πρέπει να ήταν η τελευταία φορά που ρίσκαρε τόσο στη ζωή του. Ή τουλάχιστον έτσι του το είχαν παρουσιάσει. Ήταν Φεβρουάριος του 1996, λίγες μέρες μετά τα Ίμια. Σε έναν μήνα παρουσιαζόταν στην Τρίπολη, στην Αεροπορία.

Σε μία μάζωξη σε φιλικό σπίτι, με αφορμή κάποια γιορτή, γνωρίστηκε με εκείνον τον γνωστό δημοσιογράφο.

Όταν είπε πως σε λίγες μέρες έμπαινε στο στρατόπεδο, τον κοίταξε με το ύφος εκείνου που ξέρει πολύ περισσότερα από όσα ξέρει η πλέμπα αλλά δεν μπορεί να μιλήσει, γιατί η αλήθεια δεν είναι για όλους αλλά μόνο για όσους μπορούν να τη διαχειριστούν, πάντα προς όφελός μας βέβαια.

Στο τέλος του είπε “μην πας, κάνε ό,τι μπορείς να πάρεις κι άλλη αναβολή, ο πόλεμος με την Τουρκία είναι σίγουρος και είναι θέμα λίγων ημερών”.

Οι υπόλοιποι σταμάτησαν αμέσως ό,τι συζητούσαν και στράφηκαν προς το μέρος του.

Δεν μπορώ να σας πω περισσότερα, είπε, αλλά να το θεωρείτε σίγουρο. Θα κρατήσει καμιά βδομάδα αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τις απώλειες, μπορεί να είναι και πολύ βαριές. Και βέβαια οι στρατεύσιμοι είναι στην πιο επικίνδυνη θέση, όσοι επιστρατευτούν δεν θα τους προλάβει η φωτιά.

Ήταν ο μόνος που δεν έδωσε καμία σημασία στα λόγια του, είχε πέσει πολλές φορές πάνω στα εσχατολογικά του άρθρα, δεν ήταν η πρώτη φορά που προέβλεπε καταστροφές. Ήταν εντυπωσιακό το σερί των διαψεύσεων όσων έγραφε αλλά δεν τον πτοούσε. Το υφάκι το διατηρούσε ατσαλάκωτο – κάποιους ανθρώπους τους χωρίζει άβυσσος από αυτό που πιστεύουν πως είναι.

Στο τέλος της βραδιάς, η κοπέλα του, φανερά φοβισμένη, προσπάθησε να τον πείσει να πάρει σοβαρά τα λόγια του δημοσιογράφου και να παρατείνει την αναβολή του.

– Τον ξέρεις μωρέ; Ένας σαλεμένος είναι που απορώ πώς του δίνουν ακόμα βήμα να γράφει. Τίποτα δεν θα γίνει

– Και πώς το ξέρεις;

– Το ξέρω γιατί ποτέ δεν γίνεται τίποτα

– Εσύ μου έλεγες πως ζούμε σε εποχή που απολύτως τίποτα δεν είναι αδύνατο, να είμαστε για όλα προετοιμασμένοι.

– Κοίτα, δεν θα αναστατώσω τη ζωή μου και το πρόγραμμά μου επειδή ένας τύπος σε ένα πάρτι μας πούλησε ένα σενάριο που το έγραψε μόνος του για να βρίσκει ρόλο να παίζει.

Παρουσιάστηκε κανονικά. Και δεν πολέμησε.

Την προηγούμενη εβδομάδα, τον πέτυχε σε παράθυρο σε δελτίο ειδήσεων. Με το ημερολόγιο να γράφει πάλι Φεβρουάριος, αλλά του 2018, τον άκουσε να λέει πως το πρόσφατο επεισόδιο στα Ίμια είναι μια προειδοποιητική βολή ενός πολέμου που είναι αναπόφευκτος και είναι βέβαια και πάλι θέμα λίγων ημερών…

Ένιωσε μια ασφάλεια. Όχι την ασφάλεια πως αποκλείεται να συμβεί, αντιθέτως την ασφάλεια πως τα πάντα είναι πιθανά. Σκέφτηκε πως κάποια πράγματα παραμένουν τόσο ίδια, τόσο αλληλένδετα σε έναν χρόνο που κινείται όχι γραμμικά αλλά σε πεδίο πολλών διαστάσεων – άρα και τόσο κοντινά – που μπορεί κάποια μέρα να ξαναγυρίσουμε ακόμα και στην παιδική μας ηλικία.

Επηρεασμένος και από το Dark, του οποίου μόλις είχε ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο.

> Ο Οδυσσέας Ιωάννου και οι ‘Πρώτες Λέξεις’ του, ακούγονται καθημερινά 18:00 – 20:00 στο Ραδιόφωνο 24/7, στους 88.6 στα FM.