ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η έξοδος με τους κολλητούς σου θέλει ψυχή, όχι κανόνες

Ένας δημοσιογράφος του Oneman αποθεώνει την άνεση που (πρέπει να) νιώθει κάθε άνδρας όταν βρίσκεται με την παρέα του.

Δεν είναι όλες οι βόλτες ίδιες. Υπάρχουν εκείνα τα υποχρεωτικά ποτά με συναδέλφους, φίλους από τον στρατό και ξαδέρφια. Ξέρεις ποια λέω, αυτά που όταν σου στέλνουν μήνυμα απαντάς αρχικά καταφατικά όλο ενθουσιασμό και όταν έρθει η ώρα να βγείτε προτιμάς να μείνεις σπίτι για ταινία, να φτιάξεις τις βρύσες, να κουρέψεις τα μπαλάκια του τένις ή να τακτοποιήσεις το ψυγείο σου.

Και υπάρχουν και οι βόλτες με τους κολλητούς σου. Αυτές που αν η παρέα σου μοιάζει με τη δική μου, δεν χρειάζονται ούτε ιδιαίτερο σχεδιασμό, ούτε πλάνα, ούτε καν να ξέρετε πως θα περάσετε την ημέρα ή το βράδυ σας. Φτάνει μόνο να βρεθείτε. Αρκεί απλά να περάσετε μερικές ώρες μαζί.

Με αυτούς που είναι πραγματικά δικοί σου άνθρωποι άλλωστε, ακόμη κι ένα τηλεφώνημα μπορεί να είναι περιττό. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων, πριν γίνουν μόδα αυτά τα διαόλια τα γκρουπ στο Whatsapp, τα οποία αντί να διευκολύνουν την επικοινωνία συνήθως την κάνουν αδύνατη, όλη η παρέα μαζευόταν στο σπίτι του φίλου που έμενε μόνος του.

Ούτε τηλεφωνήματα, ούτε μηνύματα “τι θα κάνουμε σήμερα;”, ούτε γκρουπ που ξεκινάνε με σκοπό να κανονιστεί μια έξοδος και καταλήγουν σε ανάλυση μιας αστείας φωτογραφίες με μια γάτα που τρώει μια αστεία τούμπα στην Νέα Ζηλανδία.

Το σπίτι ενός κολλητού σου άλλωστε, είναι και σαν δικό σου σπίτι και το να μαζευτεί όλη η παρέα εκεί για να σχεδιάσει από κοντά τη συνέχεια της βραδιάς, είναι το μόνο εύκολο. Γιατί η σωστή αντροπαρέα δεν έχει ούτε ντροπές, ούτε τυπικότητες. Ο άντρας μέσα στην αντροπαρέα αισθάνεται στο φυσικό του περιβάλλον, είναι ο εαυτός του. Τώρα το αν θα καταφέρετε να συνεννοηθείτε πού θα πάτε, είναι μια άλλη ιστορία.

Θα είμαι όμως αισιόδοξος. Ας πούμε ότι όλα πάνε καλά και καταφέρνετε να συντονιστείτε, φεύγοντας από το σπίτι. Θαύμα. Ούτε όταν η τρόικα κι η κυβέρνηση κατέληξαν σε συμβιβαστική λύση τέτοια επιτυχία. Το που θα πάτε για τη συνέχεια της βραδιάς σας, δεν έχει την παραμικρή σημασία.

 

Συγγνώμη που θα φέρω ξανά τη δική μου παρέα στην κουβέντα, αλλά αυτή έχω σαν παράδειγμα κι είμαι βέβαιος ότι όλες οι παρέες κολλητών έχουν τους ίδιους κανόνες. Έχει τύχει λοιπόν, μετά από ώρες κουβέντας με βασικά επιχειρήματα τα “να βγούμε” και “να κάτσουμε εδώ”, να μπούμε όλοι σε ένα αυτοκίνητο και να καταλήγουμε να κάνουμε βόλτες στην πόλη χωρίς κάποιον προορισμό.

Κάθε τόσο κάποιος θα πει ένα “έλα πείτε, θα πάμε κάπου;” το οποίο γρήγορα θα ξεχαστεί και το αυτοκίνητο θα συνεχίσει να πηγαίνει μια βόλτα χωρίς κανένα λόγο. Βασικά, διορθώνω. Δεν θα αρχίσω τα ποιητικά, ότι δηλαδή αυτό που μετράει είναι το ταξίδι κι όχι ο προορισμός. Αυτά τα έχει πει ο Καβάφης, λιγάκι καλύτερα από μένα.

Θα βρω κάτι δικό μου να πω. Δεν χρειάζεται να υπάρχει λόγος για να μπεις σε ένα αμάξι, ένα τρένο, ένα σκάφος ή ακόμα κι ένα αεροπλάνο με τους κολλητούς σου. Το ότι απλά θα είστε κάπου μαζί, θα κάνετε τις πλάκες σας, θα πείτε τα δικά σας, είναι αρκετό. Τώρα αν αυτό καταλήξει και κάπου, ακόμα καλύτερα. Αλλά πραγματικά, δεν έχει την παραμικρή σημασία.

Μπορεί άλλωστε να καταλήξει απλά σε μια πλατεία, με μοναδική παρέα τον περιπτερά και τις παγωμένες μπίρες του. Με παγκάκι αντί για αναπαυτικό καναπέ, τον ήχο των τζιτζικιών αντί για μουσική και μερικά πεύκα αντί για την παρουσία όμορφων κοριτσιών. Αυτό που κάνει άλλωστε τον άντρα, είναι να μπορεί να περάσει και κάποια βράδια με τους κολλητούς του, χωρίς να αναζητήσει την ανάγκη και την επιβεβαίωση μια γυναικείας παρουσίας. Όλα άλλωστε, είναι θέμα άνεσης και αυτοπεποίθησης.

Σημαντικό να είσαι κάπου που υπάρχουν όμορφα κορίτσια, μην ξεχάσουμε κι αυτά που ξέραμε, ακόμα πιο σημαντικό όμως να είσαι με αυτούς που αγαπάς αληθινά και να μπορείς να ακούσεις αυτά που έχουν να σου πουν. Υπάρχουν εκείνα τα βράδια τα οποία προτιμάς να ακούσεις έναν φίλο σου να σου εξηγεί τι τον προβληματίζει, απ’ το να σου παίρνει τα αυτιά το remix μιας μέτριας επιτυχίας της δεκαετίας του 1990. Γιατί στην αντροπαρέα δεν υπάρχουν κόμπλεξ, μπορείς να εκφραστείς ελεύθερα, χωρίς κανόνες. Αυτό είναι άλλωστε που κάνει τον άντρα, το να μπορεί να είναι αληθινός και άνετος, κι αν δεν μπορεί να το κάνει αυτό με τους κολλητούς του, δεν θα μπορεί να το κάνει πουθενά.

 

Κι υπάρχουν και τα βράδια που προτιμάς να παίξεις ποδόσφαιρο με μια πλαστική μπαλίτσα στο γρασίδι, να παίξεις μπουγέλο ή απλά να ακούς μουσική από το μικρό ηχείο του κινητού σου, απ’ το να βρίσκεσαι σε ένα μπαρ που είναι στη μόδα κι είναι γεμάτο κόσμο.

Μπορεί απλά να προτιμάς ακόμη και να κάθεσαι αμίλητος. Πολλά πράγματα γίνονται καλύτερα, όταν τα κάνεις με ψυχή, αληθινά, παρέα με τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της ζωής σου, τους κολλητούς σου.

Γι’ αυτό άλλωστε, όταν πράγματι αποφασίσετε να πάτε σε εκείνο το μπαρ που είναι στη μόδα, ή ακόμα και το τρελό αυτό βράδυ που θα πάτε σε πέντε διαφορετικά μπαρ μέχρι το ξημέρωμα, δεν θα το κάνετε επειδή θα θέλετε απαραίτητα να φλερτάρετε και να δείτε κορίτσια, αλλά για να είστε όλοι μαζί, να φτιάξετε ωραίες ιστορίες, όμορφες αναμνήσεις και να περάσετε λίγη ώρα μαζί.

Αν πάλι θέλεις να φλερτάρεις, σίγουρα θα αισθάνεσαι μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν περιτριγυρίζεσαι από τους δικούς σου ανθρώπους. Το να μπορείς να εκφράσεις αυτό που θέλεις και να κυνηγήσεις αυτό που επιθυμείς, είναι κάτι που κάνει τον άντρα. Και το να μπορείς να αισθάνεσαι πως αν δεν το κατακτήσεις, τότε οι φίλοι σου θα είναι εκεί για σένα, είναι κάτι που κάνει την αληθινή αντροπαρέα.

Αυτό ήταν σημαντικό ακόμα και τα φοιτητικά χρόνια, όταν είχατε άφθονο χρόνο να διαθέσετε και να περάσετε μαζί. Σκέψου όσο μεγαλώνεις, με τις υποχρεώσεις να αυξάνονται και τον ελεύθερο χρόνο να μειώνεται δραματικά, πόσο σημαντικότερος γίνεται ο χρόνος που περνάς με τους κολλητούς του.

Κι ας είναι ακόμα και στην εφορία. Όταν είσαι με τους κολλητούς σου, τους αληθινά δικούς σου ανθρώπους, το γύρω σκηνικό έχει μικρή σημασία. Άλλωστε οι κολλητοί σου είναι η δική σου οικογένεια, οι άνθρωποι που επέλεξες για να είναι μαζί σου στα εύκολα και τα δύσκολα και κάθε ημέρα γίνεται λίγο καλύτερη όταν βρίσκεις λίγο χρόνο για εκείνους.

 

Ο σωστός άντρας είναι οι σχέσεις του, η ψυχή του και οι αληθινοί του φίλοι, η αντροπαρέα. Κι οι αληθινοί φίλοι δεν χρειάζονται προγράμματα, κανόνες και σχέδια. Χρειάζονται απλά αγάπη κι ειλικρίνεια, γιατί #whatmakesaman είναι αυτά ακριβώς που σε βοηθάει να καταλάβεις κι η Philips.