ΦΑΓΗΤΟ

Για μεξικάνικο, πας καρφί στο El Burrito

Η Δώρα Τσαμπάζη στέλνει το δεύτερο ραπόρτο της από Θεσσαλονίκη. Αυτή τη φορά μας πάει κάπου που λατρεύουν το chilli con carne. Δικοί μας άνθρωποι με δυο λόγια.

Η υπόθεση μεξικάνικη κουζίνα πέρασε την κρίση της στη συμπρωτεύουσα. Για πολλά χρόνια, τα μαγαζιά που άνοιγαν με αυτήν την κουζίνα, τα συνόδευε μία κατάρα και δεν ευδοκιμούσαν ποτέ στην πόλη. Μέχρι που ήρθε στις ζωές μας το El Burrito, ή αλλιώς ο «μικρός γάιδαρος» και μια πανδαισία μεξικάνικων γεύσεων και κοκτέιλ απλώθηκε μπροστά μας.

Το όνομα του δεν είναι ένα αστείο, αλλά έμπνευση από την αληθινή ιστορία. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης στο Μεξικό (1910-1921) ο Juan Mendez, ένας πλανόδιος μάγειρας, περιπλανιόταν με το μικρό του γάιδαρο και τύλιγε τορτίγιες από καλαμπόκι με chilli con carne και ρύζι. Η συνταγή έγινε τελικά η διασημότερη Μεξικάνικη συνταγή στον κόσμο, το Burrito.

 

Το El Burrito βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, μια ανάσα από την παραλία και από την πασίγνωστη Προξένου Κορομηλά. Η επιλογή να φιλοξενηθεί σε ένα νεοκλασικό κτίριο, τονίζει την ξεχωριστή και χαρούμενη διακόσμηση. Διάσημοι Luchadores στους τοίχους, λάτιν μουσικές επιλογές, τεκίλα και ρούμι να ρέουν άφθονα, ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στην Θεσσαλονίκη και αρχίζεις να πιστεύεις ότι όντως βρίσκεσαι σε μια cantina Mexicana στο Μεξικό.

Τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, το El Burrito ήταν ένα μικρό μυστικό στο κέντρο της πόλης. Ακόμα και όταν οι ιδιοκτήτες επέλεξαν να διαφημιστούν, προτίμησαν ένα ραδιοφωνικό χαρούμενο σποτάκι αποκλειστικά στα ισπανικά, προκαλώντας την περιέργεια αυτών που δεν ήξεραν τη γλώσσα να ψάξουν γι’ αυτό και ενθουσιάζοντας αυτούς που το κατάλαβαν. Γρήγορα το El Burrito έγινε ένα περιζήτητο σημείο για να φάει κανείς και δεδομένου ότι δεν γίνονται κρατήσεις, το να βρεις τραπέζι τις ώρες και μέρες αιχμής έχει γίνει δύσκολο, παρόλα αυτά, η αναμονή αξίζει.

Το El Burrito έχει τους άγραφους κανόνες του

 

La Coctaileria. Παραγγέλνεις κοκτέιλ πριν από όλα, γιατί απλώς πρέπει να δοκιμάσεις κοκτέιλ από το El Burrito. Koκτέιλ στη ζωή μου έχω πιει πολλά, του El Burrito τα κατατάσσω σίγουρα στην πρώτη τριάδα.

Με βασίλισσα την κλασική Margarita, τα Mojitos, τα daiquiri και όλες τις παραλλαγές τους, μόλις βρήκες ένα καλό λόγο να ανοίξεις την όρεξη σου. Στην περίπτωση που αποφεύγεις το αλκοόλ, η υπέροχη σπιτική λεμονάδα, περιμένει να γίνει ένα με τον ουρανίσκο σου.

Una ensalada, por favor! Δροσερές σαλάτες με ντρέσινγκ από μάγκο, ή σε φωλιά από παρμεζάνα, όπως και να΄χει, θα τις λατρέψεις.

Μην ξεχάσεις  τα Nachos con queso! Ένα ορεκτικό που δεν λείπει από καμία παραγγελία. Τα γνωστά σε όλους μας nachos, ψημένα με τυρί τσένταρ και κόκκινα φασόλια, σερβιρισμένα με ένα δροσερό dip γιαουρτιού.

Las Fajitas mi amor! Μεξικάνικες πίτες, διάφορα dips, λαχανικά, ρύζι, κρέας, σε περιμένουν να τα ρολάρεις και να τα απολαύσεις εσύ όπως επιθυμείς. Αν είσαι τεμπέλης, τότε δοκίμασε ένα από τα κλασικά burritos. Εγώ σας προτείνω το υπέροχο και chipotle burrito με το καυτερό κοτόπουλο.

 

Γιατί το El Burrito πέτυχε σε μια πόλη λίγο ιδιότροπη στις διεθνείς κουζίνες και αποδεδειγμένα δύσκολη στην μεξικάνικη; Γιατί αποφάσισε εφόσον το κάνει, να το κάνει σωστά. Η Cult Latino αισθητική και Pop Art Vintage ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τις ζωντανές και έντονες γεύσεις, οι ήρωες και φιγούρες της Μεξικάνικης ιστορίας και κουλτούρας στους τοίχους, κέρδισαν ακόμα και τους πιο διστακτικούς, αφού αποτελεί μία value for money έξοδο.

Αυτό που κατάφερε το El Burrito, είναι να σε κάνει να ξαναπάς. Και δεν είναι λίγο.

Εl Burrito, Cantina Mexicana, Cocktaileria: Χρυσοστόμου Σμύρνης 5, τηλ. 2310220622