ΦΑΓΗΤΟ

H Κάππαρη είναι ένα μεζεδοπωλείο για μεγάλες πείνες

Η Δώρα Τσαμπάζη πήγε μια εκδρομή στην πατρίδα της τις Σέρρες και δοκίμαζε την κουζίνα της Κάππαρης που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα καλά μεζεδοπωλεία της Θεσσαλονίκης.

Η μαμά στις Σέρρες γκρίνιαξε ότι της έλειψα και η εκδρομή στην πατρίδα μου ήταν αναπόφευκτη. Μια επίσκεψη που δεν μπορούσα να αφήσω ανεκμετάλλευτη, καθώς κάθε φορά που θα πάω ή θα τιμήσω τα επικά σουβλάκια των Σερρών ή το ParisNiko, ή το Αpetito (φαστφουντάδικα τοπικά που αξίζουν ένα αφιέρωμα σε κάποια στιγμή) ή θα ψάξω για κανένα ταβερνείο.

Ο πατέρας και κολόνα του σπιτιού, μίλησε. «Θα πάμε στην Κάππαρη». Και έγινε το χατίρι του μπαμπά που δεν μου έκατσε και άσχημα, γιατί έφαγα, έσκασα και μου άρεσε και πολύ.

Η Κάππαρη είναι  ένα μεζεδοπωλείο και όχι χασαποταβέρνα (μου αρέσει τόσο αυτή η λέξη, την έβαλα μόνο και μόνο για να την βάλω) και βρίσκεται στην πασίγνωστη ακόμα και στους επισκέπτες, πλατεία του ΙΚΑ. Έχει ανοίξει τις πόρτες του εδώ και τρία περίπου χρόνια και ο chef Παύλος Μάτσικας, από τη δουλειά που είδα να κάνει, έχει πάρει απόφαση να ανεβάσει πολύ τον πήχη σε μια επαρχιακή πόλη, τόσο ώστε να ανταγωνίζεται τα καλύτερα αντίστοιχα μεζεδοπωλεία της συμπρωτεύουσας.

Για να πάμε λοιπόν κυριολεκτικά στο ψητό, το τσιμπούσι ξεκινά φυσικά με μία σαλατούλα. Αρχικά ήθελα τη σαλάτα με το παντζάρι και το γιαούρτι που είναι πολύ της μόδας τελευταία, αλλά κατέληξα σε μία κλασική, ρόκα, με μανιτάρια, τριμμένη φέτα και πιτούλες.

 

Γρήγορα άρχισαν να έρχονται οι μεζέδες με τα μανιτάρια και τους λουκουμάδες από φέτα.

 

Η πείνα ήταν μεγάλη και κάτι τρομερά παχυντικό ένιωθα ότι έλειπε από το τραπέζι. Οι πατάτες ψητές με τη φλούδα τους, με κρέμα από τυριά και μπέικον έλειπαν.

 

Ήρθε η ώρα για τα κυρίως. Τα χοιρινά φιλετάκια με κρέμα τυριών και πουρέ ήταν μία εξαιρετική επιλογή, καθώς η μέρα ήταν μουντή, η ατμόσφαιρα μουχλιασμένη και μόνο μια παχιά και λαχταριστή κρέμα τυριών όπως αυτή, θα μπορούσε την κάνει καλύτερη. Εξαιρετική επιλογή. Πάντα κατορθώνω να παραγγέλνω δυνατά πιάτα και να ζηλεύουν οι άλλοι γύρω μου.

 

Το κοτόπουλο με λαχανικά και σως φέτας ήταν μια εντυπωσιακή μερίδα και σε εμφάνιση και σε γεύση. Ειδικά η σως φέτας, (αυτή που βλέπετε να ροζίζει διακριτικά γιατί έχει λίγη σάλτα ντομάτας μέσα)  αναδείκνυε πολύ ωραία το κοτόπουλο, που όλοι ξέρουμε δεν είναι και το πιο νόστιμο κρέας από τη φύση του.

 

Ο πατέρας, ήθελε μοσχαράκι στρογκάνοφ με μανιτάρια και μοσχαράκι έλαβε. Μην μπερδεύεστε από το μικρό σκεύος στο πιάτο. Είχε μεγάλο βάθος και τεράστια δυναμική.

 

Το γεύμα πήγε εξαιρετικά θέλω να σας ενημερώσω, οι μερίδες, που ήταν ικανοποιητικά μεγάλες, άδειασαν και ήρθε η ώρα για γλυκάκι. Η αλήθεια είναι ότι λιγουρευόμουν ένα τουλουμπάκι Βασάκη, αλλά τα λαχταριστά σπιτικά προφιτερολάκια με κάλυψαν.

 

Αν ο δρόμος σας φέρει στις Σέρρες, αν θέλετε να παρακολουθήσετε μια πραγματική ποδοσφαιρική πανδαισία με πρωταγωνιστές τον Πανσερραϊκό και Εθνικό Σερρών (πρώην Γαζώρου), μια επίσκεψη στην Κάππαρη αξίζει. Τώρα αν προτιμήσετε τα σουβλάκια, θα έχετε πράξει εξίσου σωστά. Το ‘χουμε το θέμα φαγητό στις Σέρρες, πώς να το κάνουμε.

Κάππαρη

Κωνσταντινουπόλεως 29, Σέρρες

τηλ. 2321020066