ΦΑΓΗΤΟ

Τα φαγάδικα στην Βαλαωρίτου αντέχουν ακόμα

Η Δώρα Τσαμπάζη πήγε μια βόλτα στη Βαλαωρίτου και συνειδητοποίησε ότι υπάρχει ζωή και μετά από την κρίση. Στο φαγητό τουλάχιστον.

Είναι η πικρή αλήθεια. Η Βαλαωρίτου, ο πιο πολυσύχναστος δρόμος για την περίοδο 2008-2012, πέρασε κρίση και δεν είναι ντροπή. Μπαράκια όπως το Partizan, το Εlvis, το Rock ‘n’ Rolla, που γινόταν προσκύνημα ακόμα και τις καθημερινές, μοιάζουν βομβαρδισμένο τοπίο. Υπάρχουν ωστόσο, ακόμα κάποια, σκαρφαλωμένα σε ορόφους παλιών κτιρίων που αντέχουν ακόμα και κρατούν περήφανα τη σημαία στη Βαλαωρίτου, αλλά σίγουρα η όλη κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με ό, τι επικρατούσε την τετραετία στα στενά της Βαλαωρίτου και της Βηλαρά.

Δίπλα σ’ αυτά τα μπαράκια γεννήθηκαν και μερικά φαγάδικα για να τρως “στο πόδι”. Λογικό ήταν, έπρεπε να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των αχόρταγων και πεινασμένων περαστικών ξενύχτηδων. Και ήταν πολύ ωραία φαγάδικα. Ευτυχώς για εκείνα, αλλά και για εμάς, αυτά άντεξαν στην κρίση και βρίσκονται ακόμα εκεί για να ικανοποιούν τα λάθη μας και τις αδυναμίες μας οποιαδήποτε ώρα και στιγμή, δίχως φόβο και πάθος.

Pizza Poselli

 

Αρχικά σε κερδίζει ο σοφιστικέ χώρος, όμως ο φούρνος που θα κάνει το όνειρο σου για μια καλή πίτσα πραγματικότητα είναι όλη η ουσία.

Παίρνεις ένα κομμάτι στο χέρι, γιατί νομίζεις ότι αρκεί, ξέρεις, από αυτή με την λεπτή ζύμη, την καλή, που η σάλτσα και τα τυριά βασιλεύουν και όχι το ψωμί, παραγγέλνεις και ένα κοκτέιλ από το Ladose από απέναντι και λίγο πριν τελειώσεις, ορμάς πίσω στο μαγαζί για ένα come back με μοτσαρέλα αυτή τη φορά, ψητό στη σχάρα κολοκυθάκι, βασιλικό και ντοματίνια.

Αν είσαι τυχερός μπορεί εκείνη τη στιγμή να έχουν βγάλει την γεμιστή με σπανάκι και Philadelphia. Εκτός αν δεν σου αρέσουν οι χορτοφαγικές πίτσες, οπότε μία προσούτο παρμεζάνα θα σου ταίριαζε καλύτερα. Και αν ακόμα νιώθεις μια μικρή λιγούρα, δεν πειράζει, το καλτσόνε με nutella θα σε κάνει να την ξεχάσεις μια για πάντα. Pizza Poselli για το πριν, το μετά και το πάντα. Κάτω η κρίση.

 

Pizza Poselli

Βηλαρά 2, τηλ. 2314019687

Μunchies

Μην μπερδευτείς. Το Munchies δεν έχει καμία σχέση με τα φαστφουντάδικα με κατάληξη ‘s. Όχι λοιπόν. Πάρ’ το αλλιώς. Mπαίνεις στο χώρο, δεν είναι γυράδικο, δεν είναι σαντουιτσάδικο, δεν είναι φαστφουντάδικο. Είναι απλώς το Munchies, μια κατηγορία από μόνο του.

Αν δεν ήταν η κουζίνα στο κέντρο, θα μπορούσες για μερικά δευτερόλεπτα να μπερδευτείς και να νομίζεις ότι πήγες κάπου για ποτό. Αλλά οι μυρωδιές έρχονται να πλανέψουν και να σου πουν, εδώ ήρθες να φας και θα φας καλά. Καθαρά κρέατα, που ψήνονται ακριβώς εκείνη τη στιγμή και όχι κάποιες ώρες πριν, δικές τους υπέροχες sauce, άγνωστες στο ευρύ κοινό, που κάποια μέρα ορκίζομαι θα τους κλέψω τη συνταγή, και μίξη από σαλάτες.

Aγαπημένο το μπριζόλακι munchies με καρότο, λάχανο, sauce γιαουρτιού, πατάτες και ντομάτα,  αλλά αυτό που ανήκει πραγματικά σε άλλη κατηγορία είναι του Βοσκού, το χορτοφαγικό  σουβλάκι με χαλούμι, σουβλάκι μανιτάρι, ντομάτα που συνοδεύεται γλυκά με λάχανο, καρότο, μαρούλι, και φυσικά πατάτες.

Here Come the Munchies

Βαλαωρίτου 31 τηλ. 2310535373

Τη Λουκανίσαμε

Ακριβώς. Αυτό που σκέφτεσαι, αυτό που νιώθεις, αυτό που αισθάνεσαι όταν διαβάζεις αυτές τις λέξεις. Την λουκάνισες. Μια για πάντα, γιατί μετά το «Τη Λουκανίσαμε» δεν θα θες από αλλού λουκάνικο. Μικρό μαγαζάκι. Πολύ μικρό, μόλις που χωράει την κουζίνα, δύο πάγκους για τέσσερα άτομα και το ψυγείο με τα αναψυκτικά.

Οι υπόλοιποι κάθονται υπομονετικά έξω και περιμένουν με ευλάβεια τη σειρά τους για ένα γεμιστό λουκάνικο με πιπεριά, ντομάτα και μπέικον ή ένα γεμιστό με gouda. Αν είσαι μερακλής ζητάς το χωριάτικο με πράσο ή το άσπρο παραδοσιακό weisswurst. Τέλος για αυτούς που κάνουν διατροφή, και κοτομπουκιές με την light sauce. Όλα αυτά συνοδεύονται όπως τα θες εσύ, κοιτάς το ψυγείο και φορτώνεις σαλάτες, sauce και θερμίδες. Όση ποσότητα θες. Γιατί την έχεις λουκανίσει.

Τη Λουκανίσαμε

Συγγρού 7, τηλ.  2310552800

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Βαλαωρίτου, να εύχεσαι να έχεις πολύ χώρο στο στομάχι. Αυτό.