ΦΑΓΗΤΟ

Το ‘Έργον’ στην Θεσσαλονίκη είναι ένα πρότυπο νεανικής επιχειρηματικότητας

Η Δώρα Τσαμπάζη μπήκε στα άδυτα του ERGON- Deli and Cuisine, ενός γαστρονομικού project που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για κάθε επιχειρηματία.

Το να βλέπεις ελληνικές επιχειρήσεις να ανθίζουν μες την κρίση και να εξαπλώνονται στο εξωτερικό, είναι πλέον σπάνιο. Ειδικά αν αυτή η επιχείρηση ανήκει σε νέους ανθρώπους. Το Έργον από την πρώτη στιγμή που γεννήθηκε σαν ιδέα, μέχρι και σήμερα, αποτελεί την τρανή απόδειξη ότι αν υπάρχει η καλή ιδέα, η όρεξη, τα πάντα μπορούν τα συμβούν.

Το Έργον ξεκίνησε με το όραμα να αναδειχθούν επιτέλους τα υπέροχα και άπειρα ελληνικά προϊόντα. Πλησίασε παραγωγούς και δημιούργησε το brand name ‘Έργον’ με προϊόντα όπως μέλι, άγρια μανιτάρια, άγρια τρούφα, χειροποίητα ζυμαρικά και άλλα. Αρχικά αυτά τα προϊόντα εμφανίστηκαν στα ράφια των duty free.

 

To 2011, τα πρώτα «Έργον» deli store ήταν γεγονός πλέον στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τηρώντας με ευλάβεια το «ένα βήμα τη φορά» σύντομα το Έργον εκτός από παντοπωλείο κάθε είδους ελληνικού προϊόντος, από ζυμαρικά, λάδι, μπαχαρικά, τυριά, κρασιά μέχρι ελληνικά αναψυκτικά, απέκτησε και αδερφάκι, το μεζεδοπωλείο, που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του για να υποδεχτεί το κοινό σε μία απόλυτη ελληνική γαστρονομική εμπειρία. Αρχικά στην Χαλκιδική, στη συνέχεια και στο κέντρο της πόλης. Σε συνεργασία με τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο, οι νεαροί ιδιοκτήτες του «Έργον» Γιώργος και Θωμάς Δούζης, δημιούργησαν έναν παράδεισο πιάτων που από το ελαιόλαδο τους μέχρι και την τελική πινελιά «φώναζαν» Έλλάδα.

 

Το «Έργον» τον Ιούλιο του 2015 μετακομίζει στον χώρο που εγώ προσωπικά θεωρώ, θα πρέπει να περίμενε καιρό να βρει να του ταιριάζει τόσο απόλυτα. Ένα τεράστιο ημιυπόγειο στην Παύλου Μελά, το “Έργον Αγορά” που μόλις κατέβεις μερικά σκαλιά, μια τεράστια αγορά απλώνεται μπροστά σου στο οποίο ταυτόχρονα λειτουργεί το μεζεδοπωλείο.

 

Ήταν η πρώτη φορά που δε με ενδιέφερε τόσο να παραγγείλω, όσο να γυρίσω το χώρο, να επεξεργαστώ τα προϊόντα, να χαζέψω στα ψυγεία τα άπειρα ελληνικά τυριά και αλλαντικά, να μυρίσω τα μπαχάρια, να σταμπάρω την κρέμα βαλσαμικού από ρόδι για να την αγοράσω φεύγοντας. Ένα ονειρεμένο παντοπωλείο στο κέντρο της πόλης, από όπου, όσο ώρα ήμουν εκεί, πολύς κόσμος περνούσε για να προμηθευτεί καθημερινά ψώνια, κρέας, ψάρι, τυρί και γάλα.

 

Κάποια στιγμή γύρισα στο τραπέζι και αποφάσισα να παραγγείλω. Η σαλάτα με πιπεριά Φλωρίνης, κυπριακά κριτσίνια, κολοκυθάκι και γλυκό dressing από βαλσάμικο ήταν μια πολύ ευχάριστη και δροσερή αρχή.

 

Η λιωμένη γραβιέρα τυλιγμένη σε κανταΐφι με μέλι και φιστίκι Αιγίνης ήταν ένα από τα ωραιότερα ορεκτικά που δοκίμασε αυτός ο ουρανίσκος ποτέ.

 

Η πατατούλα η τηγανιτή με την σως φέτας ήταν μόνο και μόνο για την λιγούρα μου. Η πατάτα δεν χρειάζεται εντυπωσιασμούς εξάλλου, είναι υπέροχη από μόνη της.

 

Αν ο Θεός μας έστειλε ο φαγητό, τότε ο διάβολος έστειλε το Έργον για να μας βασανίζει. Παραδοσιακά στριφτάρια με καπνιστό μπέικον, τυράκι τριμμένο και ένα αυγό μάτι να με κοιτά μες τα δυο μου μάτια, παρακαλώντας να το φάω. Και το έπραξα. Και ήταν τέλειο.

 

Τα χοιρινά μπριζολάκια αρωματισμένα με θυμάρι, και τις υπέροχες πατάτες φούρνου, έκλεισαν αυτό τον χορό. Σύντομα η κινητικότητα στο σώμα μου μεταφέρθηκε στο στομάχι και μια υπέροχη ιδέα να ζητήσω το λογαριασμό για να γείρω το κορμί μου, μου ήρθε στο μυαλό.

 

Αλλά όχι, ήθελαν να μείνω κι άλλο, να μου φέρουν και το σπιτικό cheesecake με πτι- μπέρ και υπέροχη κρέμα με καραμέλα. Και είπα ναι στην καραμέλα. Ναι σε όλα.

 

Αυτή τη στιγμή το ‘Ergon’ λειτουργεί με franchising στην Αθήνα, στην Σκιάθο, στην Πάρο, Λευκάδα, Ρόδο, Λονδίνο, Μαϊάμι, και σύντομα στις Βρυξέλλες. Αν αυτό δεν μπορεί να αποτελεί casestudy για το μυστικό της επιτυχίας σε μια επιχείρηση, τότε δεν ξέρω τι μπορεί.

Έργον Αγορά

Παύλου Μελά 42

τηλ. 2310288008