ΦΑΓΗΤΟ

Το Pantheon είναι ένα bar για πραγματικούς ενήλικες

H Δώρα Τσαμπάζη με αφορμή τα 13 χρόνια λειτουργίας του Pantheon, ενός αυθεντικού bar στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εξηγεί τα μικρά μυστικά της διάρκειάς του στο χρόνο.

Tα μπαράκια και τα καφέ στη Θεσσαλονίκη είναι πολλά. Ακόμα και στους καιρούς της κρίσης. Ίσως λίγα περισσότερα τώρα, καθώς η διασκέδαση άλλαξε, δεν υπάρχουν πια μεγάλα club και ο κόσμος απορροφάται από διάφορα all day cafe bars στο κέντρο που συνδυάζουν την δυνατή μουσική ενός club και τη ζεστασιά όμως ενός μικρότερου χώρου όπως μπαρ. Κοινό σημείο των περισσότερων μπαρ στην πόλη, εκτός από την διακόσμηση, καθώς όλα μοιάζουν πολύ μεταξύ τους και τη μουσική, που τείνει να γίνεται όλο και περισσότερο ελληνική, το χαρακτηριστικό κοινό σημείο όλων των μπαρ τις τελευταίες δεκαετίες στη Θεσσαλονίκη, είναι η σύντομη ημερομηνία λήξης τους. Διάφορα μπαράκια ξεφυτρώνουν εδώ κι εκεί, μαζεύουν για τρία με τέσσερα χρόνια ένα σημαντικό κύμα πλήθους, που ανήκει σε αυτήν την κατηγορία του κόσμου που μεταφέρεται ανάλογα το ρεύμα της εποχής από μαγαζί σε καινούριο μαγαζί και τελικά περνούν την κρίση τους, και κλείνουν.

Το Pantheon δεν είναι ένα τέτοιο μπαρ. Όχι μόνο γιατί αντέχει στο χρόνο, αλλά γιατί δεν έχει κανένα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Δεν είναι ακόμα ένα μπαρ με ίδια διακόσμηση, δεν είναι ακόμα ένα μπαρ που θα γίνει ελληνάδικο μετά τη 1, και τέλος, δεν είχε ποτέ πελάτες «νομάδες» που θα πήγαιναν πρόσκαιρα εκεί από μόδα. Αντίθετα έχει ορκισμένους πελάτες που όταν θα κατέβουν κέντρο να πιουν τον καφέ τους ή το ποτό τους, δεν θα ψάξουν απλώς να πάνε να καθίσουν κάπου αλλά θα πάνε μόνο στο Pantheon. Εξάλλου τα 13α γενέθλια του μες το Δεκέμβριο, αποδεικνύουν ότι η διάρκεια στο χρόνο, στη μέρα για καφέ και στη νύχτα για ποτό, στη Θεσσαλονίκη, είναι ένα στοίχημα μεγάλο που έχει κερδηθεί.

 

Γιατί να πας στο Pantheon:

Αν έχεις κλείσει τα τριάντα και έχεις βαρεθεί να βλέπεις παντού πιτσιρικάδες που λιβανίζουν ένα ολόκληρο βράδυ μία μπύρα και κοπελίτσες που ψάχνουν τριγύρω με αγωνία κάποιον να τους κεράσει σφηνάκια.

Αν θέλεις να ακούσεις από Τhe Cure, Depeche Mode, μέχρι Lenny Kravitz, Queen, The Verve και στο τσακίρ κέφι Μελισσούλα Μελισσάκι! (Το τελευταίο στα πάρτυ της Παραμονής Πρωτοχρονιάς και την Τσικνοπέμπτη, όπου ο πολύς ο κόσμος στα πάρτυ αυτά κλείνει την Προξένου Κορομηλά)

 

Αν θέλεις να πιεις ποτό από σοβαρούς 30 plus bartenders που δεν θέλουν να το παίξουν ωραίοι για να τραβήξουν γυναικείο κοινό στο μαγαζί.

 

Αν δεν θέλεις να πιεις ποτό από barwoman που δεν ξέρει την διαφορά του Tanqueray με το Bombay, αλλά από τύπο που ξέρει και δεν βρίσκεται μέσα στο μπαρ για το μεγάλο του στήθος.

Αν θέλεις να πιεις σοβαρό καφέ από «μπουφετζήδες» που νιώθουν τι εστί καλός καφές.

 

Για το finger food του.

 

Το Pantheon Bar, κρατά όλα αυτά τα χρόνια τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του.  Εκτός από το ορκισμένο κοινό του, που όταν θα βγει, θα πει «Πάμε για καμιά μπύρα στο Pantheon” έχει και ορκισμένο προσωπικό, τα ίδια παιδιά δουλεύουν πίσω από το μπαρ εδώ και χρόνια και αλλάζουν λίγα άτομα κάθε χρόνο με αποτέλεσμα το μαγαζί να έχει το δικό του πρόσωπο. Το μεγάλο στοίχημα είναι ότι οι ιδιοκτήτες δεν μπήκαν ποτέ στον πειρασμό να βάλουν πολλούς μετόχους μέσα για να μοιραστούν τα έξοδα. Συνηθισμένο φαινόμενο στη Θεσσαλονίκη, τα μπαρ να έχουν άπειρους μετόχους, ο καθένας με ελάχιστο ποσοστό και τελικά να επικρατεί ένας πανικός και να καταλήγει το μπαρ σε ένα ασυνάρτητο σινάφι.

 

Η τελευταία ανακαίνισή του, χωρίς να χάσει κανένα στοιχείο από το αρχικό του πρόσωπο και τη διαρρύθμιση του αρχικού Pantheon, με επέκταση και ένωση με τον διπλανό χώρο που κάποτε λειτουργούσε σαν καφέ, ήταν η τελευταία απόδειξη ότι το Pantheon είναι ένα bar που δεν είναι τυχαία 13 χρόνια εδώ, και δεν είναι τυχαίο ότι θα παραμείνει κι άλλο.

Pantheon Bar

Προξένου Κορομηλά 8 με Καρόλου Ντηλ

τηλ. 2310287767