FOOD & DRINK

Ο καφές μπορεί να σε γεμίσει με πολλές περισσότερες γεύσεις από όσες πίστευες

Η τρίτη στάση στην πορεία για τον τελικό του Nespresso Coffee Expert είχε πολλούς καφέδες, άλλες τόσες δοκιμές και άπειρες διαφορετικές γεύσεις που μας εντυπωσίασαν

Είσαι λάτρης του καφέ. Είσαι λάτρης του Nespresso. Μπαίνεις μέσα σε μια boutique για να αγοράσεις τις κάψουλές σου. Κοιτάς τον τοίχο, βλέπεις χρώματα, διαφορετικά ονόματα και δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Έχεις σκεφτεί ποτέ πως είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσες πολλές γεύσεις, τόσα διαφορετικά γευστικά χαρακτηριστικά, και όλα να προέρχονται από το ίδιο φυτό; Αυτό προσπαθήσαμε να αναγνωρίσουμε και να μάθουμε δοκιμάζοντας αρκετές ποικιλίες καφέ, στην τρίτη πράξη του διαγωνισμού Nespresso Coffee Expert. Βασική προϋπόθεση φυσικά ήταν να εκπαιδεύσουμε την ίδια μας την γλώσσα και αυτό είναι το πιο δύσκολο.

Ο χώρος ίδιος. Στο The Loft στην Καπνικαρέα θα επέστρεφαν ξανά όσοι είχαν περάσει από το προηγούμενο σεμινάριο που όπως σου είχα πει είχαμε μάθει τα βασικά και στο τέλος γράψαμε και ένα τεστ. Οι δέκα νικητές αυτή την φορά κάθονταν μόνοι τους στο τραπέζι. Πίσω πίσω έκατσα κι εγώ και μπροστά μου είχα μια μηχανή Nespresso, ένα ποτήρι νερό, ένα σημειωματάριο και μερικά σουπλά τα οποία βρίσκονταν σε ειδική σειρά, το ένα πάνω από το άλλο. Το εντυπωσιακό βέβαια ήταν ότι μπροστά μου και εγώ αλλά και οι δέκα διαγωνιζόμενοι είχαμε μια σειρά από κούπες. Lungo στα αριστερά, espresso στα δεξιά. Κοιτά μια προς μια και όλες τους είχαν μέσα κάψουλες.

Μόλις άρχισε να μας μιλάει ο Μιχάλης Καφατσάκης, Coffee Ambassador της Nespresso, επιβεβαίωσα αυτό ακριβώς που ψιλιαζόμουν. Θα τους δοκιμάσουμε όλους, και τους 21. Έναν προς έναν. Μετά θα συζητήσουμε, θα βγάλουμε συμπεράσματα για τον καθένα αλλά και θα τους συγκρίνουμε μεταξύ τους. Μην φοβάσαι, δεν τρέμαμε μετά. Βλέπεις, είχαμε ο καθένας μπροστά του και ένα πτυελοδοχείο στο οποίο φτύναμε τον καφέ για να μην τον καταπιούμε.

Στην διάθεσή μας είχαμε και ένα ειδικό κουτάλι για να ρουφάμε τον καφέ με δύναμη και να καταλαβαίνουμε καλύτερα τα γευστικά του χαρακτηριστικά. Το cupping είναι μια υπέροχη διαδικασία από μόνη της, η οποία σε φέρνει στην πιο εκλεκτή πλευρά του καφέ, αφού παύει να αποτελεί ένα απλό ρόφημα αλλά μετατρέπεται σε ένα πεδίο ανακάλυψης γεύσεων. Σε αυτή την θάλασσα βουτήξαμε στο σεμινάριο του Nespressso Coffee Expert και πραγματικά τα συμπεράσματα που βγάλαμε ήταν εντυπωσιακά.

Στην αρχή ξεκινήσαμε με τις lungo εκχυλίσεις και τις δοκιμάζαμε ανα αρωματικές οικογένειες. Αυτές είναι τρεις. Λουλούδια και φρούτα η πρώτη, μπαχαρικά, ξύλο και κακάο η δεύτερη και δημητριακά, μέλι και φρυγανισμένο ψωμί η τρίτη. Μπορεί να σου φαίνεται αδιανόητο πως μπορεί ο καφές να έχεις τέτοια χαρακτηριστικά, να έχεις τέτοιες επιγεύσεις. Κι όμως, η ποικιλία, ο τρόπος επεξεργασίας, το καβούρδισμα αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν και καθορίζουν την γεύση που αφήνει ο καφές στο στόμα σου. Στις κάψουλες Nespresso ο βαθμός καβουρδίσματος, το σώμα αλλά και η πικράδα του καφέ ορίζονται από την ένταση που έχεις δει να υπάρχει στο πίσω μέρος της συσκευασίας. Όχι δεν είναι η περιεκτικότητα σε καφεΐνη, αν αυτό νόμιζες τόσο καιρό.

Άλλος μας έβγαζε καραμέλα, άλλος απαλά αρώματα, άλλος πικράδα, άλλος ήταν πιο ισορροπημένος. Μετά από κάθε δοκιμή, συζητούσαμε με την προτροπή του Μιχάλη ο οποίος μας άφηνε να εκφραζόμαστε ελεύθερα. Άλλωστε η γεύση αποτελεί προσωπική υπόθεση και για τον καθένα μπορεί να είναι διαφορετικό το τι θα του βγάλει η κάθε κούπα. Μία φράση του Coffee Ambassador που μου έμεινε στο μυαλό είναι ότι η γεύση και η όσφρηση είναι μνήμη. Πρέπει να συνδέσεις στο μυαλό σου αυτό που έρχεται στο στόμα σου με άλλες γεύσεις που έχουν περάσει ήδη από εκεί. Αυτή εξερεύνηση είναι πραγματικά απίστευτη.

Μετά από τέσσερις ώρες και πολλούς καφέδες είχαμε γεμίσει επιγεύσεις, αρώματα και γευστικές εμπειρίες. Και όλα αυτά για να προετοιμάσουν τους δέκα φιναλίστ για τον μεγάλο τελικό όπου εκεί θα πρέπει να περάσουν από δοκιμασίες blind tasting και να αναγνωρίσουν κάψουλες πίνοντας τες. Ο πιο ικανός θα έχει την δυνατότητα να ταξιδέψει στην Βραζιλία και να επισκεφθεί φάρμες από τις οποίες προμηθεύεται η Nespresso καφέ. Εκεί θα γνωρίσει την απαρχή αυτού του υπέροχου ταξιδιού που ξεκινάει από τον καρπό και φτάνει στην κάψουλά μας.

Μάχες 'σώμα με σώμα' ανάμεσα σε κάψουλες στο coffe tasting session του #nespressocoffeeexpert

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Oneman.gr (@onemangr) στις

Αυτό το σεμινάριο του Nespresso Coffee Expert ήταν το ίδιο ενδιαφέρον με το προηγούμενο και μας έκανε να δούμε πέρα από τα βασικά του καφέ και την ουσία της γεύσης του. Προσπαθήσαμε να τεστάρουμε τους γευστικούς μας κάλυκες και στην τελική να φτιάξουμε τους δικούς μας συνδυασμούς. Αυτή η διαδικασία δεν είναι μόνο ενδιαφέρουσα αλλά και άκρως διασκεδαστική.