FOOD & DRINK

Πώς θα φτιάξεις απολαυστικό καφέ cold brew στο σπίτι σου

Αυτός ο καφές είναι το ιδανικό ρόφημα για το καλοκαίρι και έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα: μπορείς να τον φτιάξεις πανεύκολα και να τον έχεις στις διακοπές σου όπου κι αν πας.

Σίγουρα τον έχεις ακούσει. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα coffee shops και όχι μόνο έχουν αρχίσει να τον προσφέρουν και η απήχησή του όλο και μεγαλώνει. Είναι αρωματικός, γευστικός, δροσιστικός και έχει ένα χαρακτηριστικό που τον κάνει να ξεχωρίζει περισσότερο από κάθε άλλο ρόφημα καφέ. Μπορείς να τον φτιάξεις μόνος σου στο σπίτι και να τον πάρεις μαζί σου στις διακοπές όπου κι αν πας.

Αυτό και μόνο μας κίνησε την περιέργεια, θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για τον cold brew και βασικά να μάθουμε πως να τον φτιάχνουμε μόνοι μας λίγο πριν φύγουμε για διακοπές. Για τον λόγο αυτό κατευθυνθήκαμε στο κέντρο και συγκεκριμένα στο Peek a Bloom για να συναντήσουμε τον Νίκο Μπέλη. Ο Νίκος είναι barista στο Peek a Bloom, πρώην πανελλήνιος πρωταθλητής στο latter art και φετινός 3ος πρωταθλητής στον διαγωνισμό barista. Με τον Νίκο μιλήσαμε για το τι είναι το cold brew, ποιά είναι τα πλεονεκτήματά του και φτιάξαμε ένα βίντεο για σένα. Έτσι θα μπορέσεις να δεις βήμα προς βήμα την διαδικασία για να την κάνεις σπίτι σου αλλά θα διακρίνεις και πόσο εύκολο είναι να να το φτιάξεις μόνο σου και να έχεις ένα υψηλής ποιότητας καφέ στις διακοπές σου. 

“Ο Cold Brew ξεκίνησε στην Αμερική όπου η κατανάλωση καφέ φίλτρου είναι πολύ μεγάλη και θέλανε το καλοκαίρι να πίνουνε κάτι πιο δροσερό. Στην Ελλάδα ήρθε τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν έχει ακόμα τόσο τεράστια απήχηση γιατί εμείς σαν κρύο ρόφημα έχουμε τον freddo”.

Αυτό το ρόφημα όμως, όπως είπαμε, έχει μεγάλη ευκολία και στην παρασκευή του αλλά και στην συντήρησή του “Φτιάχνετε εύκολα, δεν απαιτεί καμία εξειδικευμένη ηλεκτρική συσκευή και συντηρείται περισσότερο καιρό στην ίδια κατάσταση και γεύση από ότι αν φτιάξουμε έναν καφέ με ζεστή εκχύλιση. Αυτό γίνεται γιατί με την κρύα εκχύλιση και λόγω του ότι είναι πολύωρη, τα χαρακτηριστικά του καφέ που βγαίνουν, ελευθερώνουν σχεδόν όλη την αρωματική παλέτα του σε έντονο βαθμό τα οποία δεν επηρεάζονται από τον χρόνο”.

Η μέθοδος με την οποία ο Νίκος μας έφτιαξε το cold brew μας ήταν αυτή του infused. Μία άλλη μέθοδος είναι ο πύργος (tower) όπου η εκχύλιση γίνεται σταγόνα σταγόνα και χρειάζεται πολύ χρόνο. Στην δικιά μας περίπτωση απαιτούνται λιγότερες ώρες και το αποτέλεσμα έχει πολύ έντονο σώμα, πολλά αρώματα, σχεδόν καθόλου πικράδα και οξύτητα. Αυτό οφείλεται στο ότι με το κρύο νερό δεν εκχυλίζεται πολύ καφεΐνη από τον καφέ,  η οποία αντιστοιχεί σε πικράδα. . Έτσι καταρρίπτεται και ένας μύθος ότι είναι πιο βαρύς ο cold brew. Είναι στα ίδια επίπεδα με άλλους καφέδες.

Αλλά ήρθε η ώρα για το βίντεο:

 

“Η αναλογία είναι ένα προς έξι και ανάλογα με τον καφέ, πρέπει να παραμείνει στην συντήρηση για 10 με 12 ώρες. Στην αρχή το βάζουμε μισή ώρα σε κατάψυξη. Φιλτράρουμε σε χάρτινο φίλτρο το οποίο και δίνει μια καθαρότητα στην γεύση. Το συσκευάζουμε σε μικρά μπουκαλάκια και σερβίρεται με πάγο. Αυτό είναι και το τεράστιό του πλεονέκτημα. Μπορείς να το πάρεις οπουδήποτε μαζί σου και πίνεις καφέ σα να τον πίνεις σε μαγαζί. Τον ίδιο καφέ που θα πιεις στο Peek a Bloom μπορείς να τον πιεις στην παραλία που κάνεις τις βουτιές σου στο νησί που διάλεξες για φέτος”

Μικρές λεπτομέρειες

  • Το πιο σημαντικό είναι η πρώτη ύλη. Ανάλογα με τον καφέ που θα αγοράσουμε, θα έχει αντίκτυπο στο αποτέλεσμά μας. Ο Νίκος μας πρότεινε καφέδες από Αιθιοπία η οποίοι συνήθως υστερούν σε σώμα αλλά με αυτή την μέθοδο αναδεικνύεται το σώμα που τους λείπει.
  • Ζητάς καφέ σε χοντρή άλεση για french press – γαλλική πρέσα όπως την γνωρίζουμε εμείς.
  • Νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Ιδανικά να είναι φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο και τελευταία λύση είναι το νερό βρύσης. Είναι πολύ σημαντικό το νερό.
  • Ιδανικά το φιλτράρισμα μπορεί να γίνει σε ένα chemex και τα φίλτρα είναι αυτά  που χρησιμοποιούμε στις σπιτικές καφετιέρες. Το φιλτράρισμα θέλει κάποιες ώρες αλλά γιαυτό το αποτέλεσμα έχει αυτή την καθαρή γεύση.
  • Προτείνεται να πίνεται χωρίς ζάχαρη αφού δεν είναι καθόλου πικρό. Συνδυάζεται και με γάλα. Υπάρχει και το cold brew tonic. 130 ml tonic, 80 ml cold brew και μία φέτα lime. Πλησιάζει στο freddo αυτή η παραλλαγή.

Καλή σας απόλαυση όπως λένε και στο Peek a Bloom και μην ξεχάσεις να πάρεις στην παραλία μαζί σου το μπουκαλάκι με τον cold brew σου.