ENTERTAINMENT

Δεν αρκούν ένα μυαλό και πέντε αισθήσεις για ένα βράδυ στο ‘Heart’

Το Oneman βρέθηκε στην Ibiza, σε ένα από τα σημαντικότερα openings του κόσμου της γαστρονομίας και της ψυχαγωγίας.

Η πρώτη σκέψη όταν διαβάζεις ένα άρθρο για κάποιο club, εστιατόριο ή άλλο θέαμα σε μια γωνιά της γης είναι ότι δεν μπορείς να το βάλεις στα άμεσα σχέδιά σου, ότι ενδεχομένως δεν σε αφορά γιατί είναι κάτι που συμβαίνει πολύ πολύ μακριά από την πόρτα του δικού σου σπιτιού. Κι όμως, όσα βιώσαμε στην καρδιά * wink * της Ibiza χάρη στην μπίρα Estrella, αφορούν όχι μόνο εμάς αλλά κάθε άνθρωπο που αγαπά το φαγητό και την διασκέδαση σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Ferran Adrià μάς έχει συνηθίσει άλλωστε σε καινοτομίες και project τα οποία μπορεί να συντελούνται στα λίγα τετραγωνικά των εστιατορίων του αλλά επηρεάζουν σεφ και γευσιλάτρεις σε όλη την υφήλιο.

Το Heart είναι ένα νέο εστιατόριο. Όχι, περίμενε. Το Heart είναι ένα club restaurant. Όχι, όχι, κάτσε λίγο. Το Heart είναι ένα πολυχώρος θεάματος. Όχι, ούτε αυτό το περιγράφει καλά. Το Heart είναι το Heart. Και είναι ουσιαστικά ό,τι πιο πρωτοποριακό έχω δει στην εστίαση στη ζωή μου. Εν ολίγοις είναι μία συνέργεια των φημισμένων αδερφών Adrià με το Cirque du Soleil για τον συνδυασμό υψηλής γαστρονομίας και θεάματος σε έναν χώρο. Το Heart είναι το Heart. Και όταν βρούμε έναν όρο που να περιγράφει όσα συμβαίνουν εκεί μέσα τις ώρες που περνά κάθε επισκέπτης εκεί, θα σας ενημερώσουμε.

 

Μπορεί να σου φανεί απλοϊκό σε περιγραφή. Το να τρως εξαιρετικά δίπλα σε ένα φαντασμαγορικό σόου. Τόσα και τόσα σόου δεν υπάρχουν στον κόσμο στα οποία προσφέρουν και φαγητό άλλωστε; Κι όμως, ο τρόπος που βίωνες το κάθε τι στο Heart ξεπερνούσε όχι απλά τις προσδοκίες που είχες από το φαγητό αλλά σε έκανε να αισθανθείς ότι το σώμα σου μετείχε στο σόου και με τις πέντε του αισθήσεις σε έκσταση και εγρήγορση. Μόλις στο γλυκό έφτασα να κλέψω λίγο το μυαλό μου από όσα συνέβαιναν τριγύρω μου και να σκεφτώ πόσο σπουδαία σημαντικό ήταν αυτό που ζούσα εκείνη την ώρα. Θυμάμαι να τρώω παγωτό από ένα χωνάκι και κυριολεκτικά στα 50 εκατοστά από το κεφάλι μου να υπάρχουν δύο χορευτές που έδιναν την παράσταση της ζωής τους. Κι άλλοι δύο στο παραδίπλα τραπέζι. Κι ένας στην σκηνή, απέναντι από την σκηνή με το συγκρότημα, κοντά στα κορίτσια που μοίραζαν γλειφιτζούρια σε σχήμα καρδιάς.

 

Πήγα όμως πολύ γρήγορα στο γλυκό. Το πρώτο ‘σόου’ της ημέρας, αυτό το οποίο ήταν μόνο για εμάς, το έδωσε ο ίδιος ο μάγος της γευστικής μας παλέτας, ο Ferran Adrià. Σε μία παρουσίαση του project που ονομάζεται Heart αλλά και σε μία πρώτη γεύση όσων εκείνος ετοιμάζει για τον κόσμο του φαγητού. Ένα μακρόπνοο σχέδιο το οποίο θέτει σε εφαρμογή και για το οποίο θα μιλήσουμε σε άλλο άρθρο.

 

Κι από τα λόγια του εμπνευστή, στο ίδιο το Heart. Με τους ανθρώπους του να είναι μασκαρεμένοι με προφανή τα σημάδια της αισθητικής και της θεοπάλαβης φιλοσοφίας του Cirque du Soleil. Κάθε ένας που συναντούσες μπροστά σου συμμετείχε σε μία παράσταση που ξεκινούσε για εσένα κάθε βράδυ. Ένα εξατομικευμένο σόου το οποίο είχε δημιουργηθεί για εσένα αλλά σε έβαζε ταυτόχρονα προσεκτικά και στο σύνολο. Με μάγους να κάνουν κόλπα, μικρές σεκάνς από κινηματογραφικές ιστορίες να εκτυλίσσονται μπροστά σου, θεάματα περίεργα για το μυαλό και το μάτι σε κάθε τους εκδοχή.

 

Και από τον φουτουρισμό τους θεάματος στον ρεαλισμό της γεύσης. Αν αυτό το κείμενο γραφόταν πριν από δέκα χρόνια, το να αποκαλείς ρεαλιστικές τις γεύσεις του Ferran Adrià, θα ήταν το λιγότερο βλάσφημο. Με την μοριακή γαστρονομία στα πρώτα της βήματα, κάθε σύνδεση με τον ρεαλισμό θα ήταν παράλογη. Αυτό όμως που βιώνεις στα πιάτα του Heart, είναι ένας ξεκάθαρος ρεαλισμός γεύσεων και αισθήσεων. Με πολύ μικρές μοριακές παρεμβάσεις σε ορισμένα από τα πιάτα, με πολλή φαντασία στην παρουσίαση των πιάτων, με την έμφαση να δίνεται τρομερά στους γευστικούς κάλυκες που θα υποδεχτούν το φαγητό.

 

Από το καλύτερο jamon της αγοράς, το οποίο κοβόταν εκείνη την ώρα μπροστά στα μάτια μας και το τρομερό cheiche από λαβράκι, σε μία Infused Sandria και μία παγωμένη εκδοχή του Bloody Mary. Ένα γευστικό ταξίδι σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, το οποίο συνδεόταν τόσο αρμονικά όμως με την αισθητική του χώρου και του μαγαζιού. Στα ποτήρια μας, παγωμένη Estrella να συνοδεύει ιδανικά τις γεύσεις που επέλεξε ο σεφ για τους περίπου 170 καλεσμένους του. Κι αυτά ήταν μόνο τα πρώτα τσιμπήματα στο roof garden του Heart. Γιατί θα ακολουθούσε το κυρίως δείπνο στον βασικό χώρο του club restaurant, με τις δύο σκηνές και τους διαδρόμους γεμάτους χρώμα και θέαμα.

 

Avocado gazpachuelo στο ποτήρι, ταρτάρ ντομάτας με straciatella, μοσχάρι με βούτυρο μαύρου τσαγιού, βασιλικό καβούρι με μαγιονέζα yuzu, ceviche από πεπόνι αλλά και ribs tacos με adobo Estrella Damm. Την ώρα που επί σκηνής, οι χορευτές, οι ηθοποιοί και οι μουσικοί έδιναν τη δική τους μοναδική παράσταση για να συντροφεύσουν τις αισθήσεις σου σε κάθε πιάτο.

 

Σε αυτή τη βραδιά ήσουν με την παρέα σου αλλά ταυτόχρονα ήθελες να είσαι και απόλυτα μόνος σου. Για να βιώσεις στο έπακρο και με κάθε σου αίσθηση όσα συνέβαιναν τριγύρω. Όσα δεν μπορούν να περιγραφούν εύκολα με λόγια και εικόνες.

Η πανδαισία των γλυκών ήρθε να δέσει ιδανικά την εμπειρία του dinning με γεύσεις και εκπλήξεις που όχι απλά ολοκλήρωναν τη γευστική εμπειρία αλλά σε έβαζαν και σε διάθεση παιχνιδιού, σε διάθεση διασκέδασης, σε διάθεση να συνεχίσεις τη βραδιά σου στο club ακριβώς δίπλα στον χώρο του εστιατορίου.

Γιγαντιαία ποπ κορν, γλειφιτζούρια καρδιάς, τρομερά cheesecake sandwiches, μήλα infused με tequila και mezcal, παγωτά, σοκολατένια πουράκια αλλά και αυτό το πανέμορφο τριαντάφυλλο με την σφαίρα γεύσης ακουμπησμένη προσεκτικά πάνω στα ροδοπέταλά του.

 

Υπάρχουν σίγουρα πολλοί που δεν εντυπωσιάζονται από την παρουσίαση του πιάτου, από το μπέρδεμα των γεύσεων και των αισθήσεων. Έρχεται όμως μία στιγμή που οφείλεις να αφήνεσαι ολοκληρωτικά στις αισθήσεις στου και να επιτρέπεις στον εαυτό σου να μαγευτεί από την ευρεσιτεχνία και την δημιουργικότητα κάποιων ανθρώπων που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο φαγητό. Κάποιες στιγμές οφείλεις να αφήνεσαι στα χέρια των μικρών μάγων της γεύσης. Αν δεν είναι ένας από αυτούς ο Ferran Adrià, τότε ποιος είναι;