ΠΟΤΟ

Η φάση είναι Αιγάλεω: Part 1

Τα λόγια είναι περιττά. Η φάση μεταφέρθηκε στο Αιγάλεω κι εμείς δεν είχαμε ιδέα.

Μετά τα ρεζιλίκια της προηγούμενης εβδομάδας, αποφάσισα να ανέβω στη ζυγαριά μου. Τι το ‘θελα; Δεν μπορείς να φανταστείς τι αντίκρισα. Με συνοπτικές διαδικασίες, κατέληξα ότι μάλλον θα χάλασε, πήγα στην κουζίνα και τσίμπησα ένα μελομακάρονο. Εκεί μου ήρθε η ιδέα για το Αιγάλεω. Είναι δυνατόν σκέφτηκα να κάνουμε τη φάση μας έναν ολόκληρο χρόνο και να μην έχουμε πάει στο Αιγάλεω; Τι θα λέμε οι ντόπιοι για ‘μας; Τι θα λένε οι φοιτητές του ΤΕΙ; Αίσχος. Κοπάνησα ένα δεύτερο μελομακάρονο, έδωσα ραπόρτο σε Ταξίαρχο και Αντισυνταγματάρχη και κίνησα.

Η φάση είναι, λοιπόν, είναι Αιγάλεω:

 

Έχουν ανοίξει στην περιοχή τόσα μικρά διαμάντια, που ειλικρινά δεν το περίμενα. Εξαιρετικά ποιοτικά καφέ, street bars εφάμιλλα με μαγαζιά του εξωτερικού, μπεργκεράδικα να γλύφεις τα δάχτυλά σου, αμιγώς κοκτειλάδικα και γενικά ό,τι τραβάει η όρεξή σου. Στο δρόμο καθώς πηγαίναμε μάλιστα, πήρε το μάτι μου και ένα σουβλατζίδικο με DJ. Ναι, ναι, παίζουν τα πάντα εδώ. Φυσικά, και η περιοχή σηκώνει Part 2, γιατί εκτός από τα μπαράκια και τα καφέ, το Αιγάλεω διαθέτει τεράστια ποικιλία από ρακάδικα- μεζεδοπωλεία- ουζερί, αλλά και εξαιρετικά ζαχαροπλαστεία, όπως το φημισμένο Cap Cap. Την επόμενη φορά, παιδιά, γιατί γυρίσαμε σπίτια μας 4 το πρωί. Δεν πήγαινε άλλο.

 

Βουρ για “Qahwa”!

 

“Στο “Qahwa” σερβίρουν, ίσως, τον καλύτερο καφέ της περιοχής.” Έτσι μου είπαν πριν πάω. Ήμουν επιφυλακτική. Μόλις δοκίμασα, πείστηκα κι εγώ. Ο Δημήτρης, ιδιοκτήτης του μαγαζιού, το 2012 βρέθηκε σε ένα δίλημμα να φύγει στο εξωτερικό ή να μείνει στην Ελλάδα και να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Έμεινε εδώ και τα κατάφερε. Το “Qahwa” έχει γίνει, πλέον, θρησκεία στον ποιοτικό καφέ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μιλάμε για ακριβό καφέ. Tip1: Εδώ θα βρεις speciality ποικιλίες καφέ από την Κολομβία, την Αιθιοπία, τη Γουατεμάλα, τον Παναμά ή την Βραζιλία, ενώ μπορείς να πάρεις και καβουρδισμένο καφέ για το σπίτι σου, μαζί με όλα τα περίτεχνα εξαρτήματα για να τον παρασκευάζεις μόνο σου. Tip2: Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το street bar “Qahwa Alcohol”, όπου ο Δημήτρης και ο φίλος του Παναγιώτης σερβίρουν premium ποτά σε τιμές απλών από μια φουλ ενημερωμένη κάβα. Επίσης, κάνουν delivery τα ποτά και τα κοκτέιλς τους! #αυτά_είναι

Βαρέα και ανθυγιεινά.

Meet όλο το team του “Qahwa”: Δημήτρης, Νίκος, Μιχάλης, Παναγιώτης μπροστά στον τοίχο με τα πάρα πολλά πιστοποιητικά τους από τον SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) . Μου αποκάλυψαν, επίσης, ότι σε 1,5 μήνα περίπου στο ενδιάμεσο μαγαζί μεταξύ του “Qahwa” και του “Qahwa Alcohol” ετοιμάζουν υπερκατάσταση με σπιτικά γλυκά και retail κάβα με premium ποτά.

Δοκιμάσαμε δύο φανταστικές εκδοχές του gin tonic. “Mediterranean” με βασιλικό, φρέσκια ρίγανη και θυμάρι και ελληνικό tonic και “Perfect” με αρώματα εσπεριδοειδών, πορτοκάλι και κάρδαμο.

Αυτός ο τρόπος παρασκευής καφέ φίλτρου ονομάζεται V60 και ειλικρινά τα σπάει.

Η συνέχεια θέλει “The Claξοns”.

 

Δεν μπορεί να έχεις δει πιο όμορφο μαγαζί από το “The Claξοns”. Τουλάχιστον εμένα -που η αισθητική μου είναι άκρως vintage- αυτό το μαγαζί με τρέλανε. Το άνοιξαν το 2014 δύο αδέρφια μαζί με τις γυναίκες τους και το περιποιήθηκαν δεόντως. Εδώ, λοιπόν, που όλοι γίνονται μία οικογένεια, θα δοκιμάσεις οπωσδήποτε cold brew καφέ (δηλαδή παγωμένο καφέ φίλτρου) που χρειάζεται 8 ώρες για να ετοιμαστεί. Ναι, ναι, 8 ολόκληρες ώρες. Θα δεις παρακάτω πώς τον φτιάχνουν, ανυπόμονε. Επίσης, θα τρελαθείς με τα χειροποίητα γλυκά τους (δοκίμασε τις τάρτες τους και θα με θυμηθείς) και θα την αράξεις χαλαρά το βράδυ με το ποτό ή το κοκτέιλ σου μαζί με jazz, swing και funk διαθέσεις. Το free wifi είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα.

Vintage is in the air.

Στη βλακεία πάντα πρώτη.

Εδώ παρασκευάζεται ο παγωμένος καφές φίλτρου, που λέγαμε. Αν πρόσεχες.

 

Σαν να πεινάσαμε… Φύγαμε για “Be Happy” Burger & Coctail Bar.

 

Εδώ και 6 περίπου μήνες που άνοιξε το “Be Happy”, έχει γίνει hot προορισμός για burger και κοκτέιλς. Ονομάστηκε έτσι, γιατί όλοι εδώ σε υποδέχονται με το χαμόγελο στο στόμα. Κυρίως, όμως, από προσωπική εμπειρία το απόλυτο χαμόγελο σχηματίζεται στα πρόσωπα των πελατών όταν δουν μπροστά τους την μπεργκεράρα του “Be Happy”. Συγγνώμη για τον τρόπο, αλλά το θυμήθηκα και πωρώθηκα. Φίλε, τέτοια αληθινή, ποιοτική, απλή και συνάμα τόσο ιδιαίτερη γεύση δύσκολα θα βρεις. Και στο λέω εγώ, που έχω φάει μπέργκερ με το κουτάλι. Το φοβερότερο, όμως, είναι ότι μπορείς να τα συνδυάσεις με την κοκτειλάρα σου ή με μία από τις 35 ετικέτες μπύρας που διαθέτουν. Tip1: Κάθε βράδυ, με ένα κοκτέιλ, παίρνεις δώρο άλλο ένα! Tip2: Το delivery, όση ώρα ήμασταν στο μαγαζί, δούλευε ασταμάτητα. Tip3: Και οι 12 επιλογές από burgers σερβίρονται με πατάτες, ενώ κάθε μήνα υπάρχει και το σπέσιαλ burger του μήνα. Εμείς δοκιμάσαμε πρώτοι το Χριστουγεννιάτικό τους, με μπιφτέκι γαλοπούλα και σως με κάστανο, σταφίδες και ρούμι. Άπαιχτο.

Δεν τρώω πολύ για βράδυ. Μόνο “Be happy” burger με 200γρ. μπιφτέκι με 100% μοσχαρίσιο κιμά, τσένταρ, μπείκον, ντομάτα και Be happy σως σε αφράτο ψωμί brioche. Ένα “God save the Queen” burger με το ίδιο μπιφτέκι, λουκάνικο Φρανκφούρτης, τηγανητό αυγό, τσένταρ, μαγιονέζα, κέτσαπ και πίκλες. Μία “Frau Herta” τηγανητές πατάτες με λουκάνικο Φρανκφούρτης, κέτσαπ και curry mayo. Και ένα Greekdog με λουκάνικο χωριάτικο, ντομάτα, κρεμμύδι, μουστάρδα και πατάτες τηγανητές. Τίποτα.

Θέλει η Τζένη να κρυφτεί κι η χαρά δεν την αφήνει.

Τα κοπάνισα κιόλας. “”Ladies First” με βότκα, rasberry μαρμελάδα, πουρέ passion fruit και lime και “Chameleon” με ρούμι, λεμόνι, lime και orange agave.

 

Πάμε “El Presidente”!

 

“El Presidente”. Το αμιγώς κοκτειλάδικο, με την πιο τέλεια αυλή που έχεις δει. Από νωρίς το πρωί, θα ξεκινήσεις με εκλεκτό καφέ, 16 διαφορετικές ποικιλίες τσάι από τα Εμιράτα ή 20 διαφορετικά είδη σοκολάτας κρύας ή ζεστής (γεύση τζίντζερ, μαστίχα, κανέλα, τσουρέκι, πορτοκάλι, με στέβια και πολλές ακόμη). Το μεσημεράκι θα απολαύσεις κρύα πιάτα με τη μπυρίτσα σου, ενώ το βράδυ με χαλαρή funky, rock, soul ή deep house διάθεση θα πιεις το κοκτέιλ σου στην τεράστια μπάρα του ή στην αυλή του. Εδώ, επίσης, θα δεις επιλεγμένα lives από ελληνικές μπάντες.  Για την αυλή, δεν λέω άλλα. Σε αφήνω να την χαζέψεις στις φωτογραφίες παρακάτω.

Μπήκα στο μπαρ να τα πω ένα λεπτό με τον Αποστόλη.

Έκανα και το κομμάτι μου στα dexx.

Mέχρι που δέχτηκα τηλεφώνημα από τον Ταξίαρχο που υποσχέθηκε ότι θα μου δώσει άδεια μετ’ αποδοχών 2 εβδομάδων για τις γιορτές. #not

Η αυλή που λέγαμε…

Και για το τέλος, “Χρυσοστόμιο”. Rock bar από το 1979.

 

Το απόλυτο ροκ μπαρ στο Αιγάλεω από το 1979. Εδώ μιλάμε για στέκι -όχι αστεία- όσων αγαπούν τη ροκ μουσική. Η ιστορία, όμως, αυτού του μαγαζιού είναι φοβερά εντυπωσιακή. Το  καλοκαίρι του 1979, η μητέρα του Γιάννη Ξενάκη θα έφευγε για τις καθιερωμένες της διακοπές. Ο γιος της της είπε ότι θα μετέτρεπε το σπίτι τους σε ταβέρνα. Όταν, όμως, εκείνη αντίκρυσε ένα ροκ μπαρ από ξύλο και πέτρα με τα όλα του. Μην σου μπαίνουν ιδέες. Σήμερα, το τρέχει η κόρη του Γιάννη Ξενάκη, Έλλη από τις 21.00 το βράδυ μέχρι όσο πάει. Εδώ, θα βρεις τεράστια ποικιλία από πεπαλαιωμένα ουίσκι, μία από τις μεγαλύτερες συλλογές βινυλίων, καθώς και motorbyke friendly διάθεση (με ειδικό ράφι για τα κράνη των πελατών).

Με την Έλλη πιάσαμε την πάρλα.

Ο Δημήτρης παίζει κάθε Δευτέρα, Πέμπτη και Παρασκευή κλασικό και hard rock με βινύλια, με cds, με dvds, με laptop, με τα πάντα.

 

Το “Χρυσοστόμιο” είναι τεράστιο. Διαθέτει 3 αίθουσες και 4 μπαρ, παρακαλώ.

Αντί επιλόγου

 

Πολύ απλά, λιτά και απέριττα θα σας αποχαιρετήσω σήμερα. Έχει αρχίσει και χειμωνιάζει και καταθλίβομαι. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα, αγάπη, άραγμα και προσοχή στη διατροφή μας. Αυτά.

Το Υ.Γ. του φωτογράφου και φίλου Θοδωρή Μάρκου:

Αγαπητέ αναγνώστη. Αν θυμάμαι καλά, τελειώσαμε κατά τις 2:30 τη νύχτα μας στο Αιγάλεω. Από το Χρυσοστόμιο μέχρι το αμάξι, η Τζένη αφουγκραζόταν κάθε μαγαζί και έλεγε “μα παίζει ωραία μουσική αυτό, πάμε, πάμε”. Είδα και έπαθα να τη μαζέψω. Αν αυτό λέγεται “έχει αρχίσει και χειμωνιάζει και καταθλίβομαι”, εγώ την άνοιξη θα παραιτηθώ από τη στήλη.

Αν ψήθηκες, σπεύσε:

“Qahwa”: Μάρκου Μπότσαρη 1, Αιγάλεω Τηλ. 210 5695933

“The Claξοns”: Μάρκου Μπότσαρη 23 & Γρηγορίου Κυδωνιών 9, Αιγάλεω Τηλ. 210 5988600

“Be Happy” Burger & Coctail Bar: Θηβών και Ιερά Οδός, Αιγάλεω Τηλ. 210 5310095

“El Presidente”: Πανόρμου 18, Αιγάλεω Τηλ. 210 5903545

“Χρυσοστόμιο”: Κερασούντος 4, Αιγάλεω Τηλ. 210 5989409