ΠΟΤΟ

Η φάση είναι Γκάζι

Πιστή στα ιδεώδη της διασκέδασης και του σορολόπ, τι κι αν η θερμοκρασία πιάνει αρνητικά νούμερα, η στήλη- έπος βρίσκεται και πάλι κοντά σας. Και με αποκριάτικη διάθεση. Η φάση είναι Γκάζι.

Αργά ή γρήγορα, θα τα ζητούσα τα βαρέα κι ανθυγιεινά. Ήρθε αυτή η στιγμή, πολυαγαπημένε μου Ταξίαρχε Χατζηϊωάννου. Διότι, που αφήνεις ένα μπουμπουκάκι, σαν και του λόγου μου, μες τη βαρυχειμωνιά να κυκλοφορεί μόνο του στην άγρια νύχτα; Ερωτώ. Και απαντώ. Δεν το αφήνεις. Αλλά εσύ με άφησες. Γι’ αυτό, αιτούμαι εκ μέρους σου αγοράς faux γούνας σε παστέλ χρώμα και ασορτί χνουδωτά μποτάκια για την επόμενη αποστολή. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Η φάση είναι Γκάζι, γιατί:

– Όπως έχω ξαναγράψει, το να μην χρειάζεσαι αυτοκίνητο στην έξοδο σου σε γλυτώνει από κούραση, άγχη και έξοδα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μετρό σε αφήνει στη καρδιά της φάσης και όλα είναι κυριολεκτικά μπροστά στα πόδια σου. Πράγμα που με φέρνει, τεχνηέντως, στο επόμενο point.

– Εντός πέντε λεπτών με τα πόδια, θα βρεις ό,τι τραβάει η ψυχούλα σου. Μοντέρνες μουσικές για χορό, chic μαγαζιά για πιο εκλεπτυσμένα γούστα, απομονωμένες φάσεις για ζευγαράκια και φαγητό για όλες- όλες τις ώρες.

– Είναι μούλτι, κούλτι και πολυσυλλεκτικό. Θα πετύχεις κάθε λογής κόσμο στο Γκάζι. Κουστουμάτους, τζιβάτους, κυριλέδες και χαβαλέδες.Αυτό, ακριβώς, είναι που έχουν εκτιμήσει στην περιοχή γενιές και γενιές ξενύχτηδων (μεταξύ των οποίων και εγώ επί σειρά ετών).

Στα μείον, ξέρω ότι και συ νιώθεις ότι το Γκάζι δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε, αλλά ένα θα σου πω. Το πάρτυ καλά κραττεί. Απλά, πλέον, το κάνεις στοχευμένα. Το οποίο, τελικά, ίσως να μην προσμετράται, απαραιτήτως, στα αρνητικά.

 

Η φάση είναι “Shamone”

Τι να σου πω εγώ για το κοσμοπολίτικο “Shamone”; Να σου πω για την εκλεκτή σύγχρονη κουζίνα του, με το απόλυτο αμερικάνικο burger με χειροποίητα τσιπς πατάτας και το πεντανόστιμο ριζότο με λιαστή ντομάτα και προσούτο; Να σου πω για τα φανταστικά κοκτέιλς που έχει επιμεληθεί ο μετρ του είδους Στάθης Βόντας;  Να σου πω για τις πιο ανεβαστικές παραστάσεις που παίζουν αυτή τη στιγμή στην Αθήνα και κάθε Τετάρτη και Κυριακή μετατρέπουν το χώρο σε φαντασμαγορική θεατρική σκηνή; Να σου πω για το ξέφρενο κέφι στα parties του; Τίποτα δεν θα σου πω. Απλά, θα σου πω ότι Τέταρτη βράδυ που πήγα, ήταν το μόνο μαγαζί στην περιοχή που ήταν φίσκα από κόσμο. Αυτό από μόνο του λέει πολλά.

Οικογενειακή φωτό με όλο το ευγενέστατο team του “Shamone”. Γιώργος, Γωγώ, Βασίλης, Ελένη και η αφεντομουτσουνάρα μου.

Ανέβηκα, φυσικά, στη σκηνή για ένα σύντομο μονόπρακτο. Αλλά για πιο έμπειρες καταστάσεις επισκεφτείτε το κάθε Τετάρτη με τη μουσική κωμωδία “I Love you Karga” με τους Βασιλική Ανδρίτσου, Γιάννη Τσιμιτσέλη, Σοφία Βογιατζάκη, Πρόδρομο Τοσουνίδης, Αλεξάνδρα Κουλούρη και Γιάννης Σεμερτζίδης και κάθε Κυριακή ζήστε από κοντά μια πρωτότυπη πρόβα κηδείας στη μαύρη μουσική κωμωδία “Τρεις κόρες εν καμίνω” με τις Τζέσυ Παπουτσή, Ελένη Φιλίνη, Πωλίνα και τους Γιώργο Παράσχο, Άρη Πλασκασοβίτη και Πάνος Μαλικούρτης.

Meet Στάθης Βόντας, ο οποίος μας σέρβιρε το εκπληκτικό “Shamone” με μαστίχα, ginger και μαρμελάδα blueberry.

Επόμενη στάση. Πολυαγαπήμενο “Magritte”.

Το μότο που αναγράφεται στο μπαρ “Δεν πέρασες τυχαία από δω”, δεν είναι καθόλου, μα καθόλου τυχαίο. Το “Magritte” είναι το πολυαγαπημένο στέκι ηθοποιών, τραγουδιστών και εν γένει καλλιτεχνών, έχοντας δανειστεί και το όνομα του από το γνωστό σουρεαλιστή Βέλγο ζωγράφο Ρενέ Μαγκρίτ. Αυτό που θα αποθεώσει εσένα, έστω κι αν δεν είσαι καλλιτέχνης, είναι τα φανταστικά του κοκτέιλς και σε γεύση και σε ονοματοδοσία. Και σε τιμή, διότι κάθε μέρα από τις 17.00-20.00 έχει happy hour και όλα τα κοκτέιλς κοστίζουν 6 ευρώ.

Ξέχασα να σου πω, ότι τα φαγητά που βλέπεις μπροστά μου είναι το νοστιμότατο Mexican menu, διότι ο μήνας Φεβρουάριος στο “Magritte” είναι αφιερωμένος στο Μεξικό και πέρα από την κλασική ιταλική του κουζίνα, θα βρεις και μεξικάνικες νοστιμιές. Μην χάσω.

Meet dj Σωτήρης με τις καλύτερες swing, rock ‘n roll, jazz, funky μουσικάρες του.

Λοιπόν, ο φανταστικός barman Θανάσης μας έφτιαξε τα εξής φανταστικά κοκτέιλς: “Το κιλοτάκι της Brigitte” με τεκίλα, λεμόνι και σιρόπι μελιού, “Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται (ΣΥ.ΡΙΖ.Α)” με μπέρμπον ουίσκι, σιρόπι βανίλιας, αμαρέτο και lime και το “Εγώ σε είχα προειδοποιήσει” με overproof ρούμι που ξεπερνά τους 75%βαθμούς αλκόολ, λικέρ μανταρίνι, metaxa και σιρόπι ζάχαρης. Διάλεξε και πάρε.

 

Βουρ για “Plastiko”. Το απόλυτο ποτάδικο της Σωφρονίου.

Όταν για ένα μαγαζί έχει μιλήσει ήδη ο Ταξίαρχος, εγώ καλύτερα να σιωπώ. Αλλά, δεν θα το κάνω. Γιατί το “Plastiko” το αγάπησα από την πρώτη στιγμή που άνοιξε, πριν 2 χρόνια περίπου. Βέβαια, τότε ήταν καλοκαίρι και τώρα βαρυχειμωνιά, αλλά εγώ εξακολουθώ να αγαπώ αυτό το μαγαζί. Και εξηγούμαι. Είναι ένα καθαρό ποτάδικο με άκρως παρεϊστική διάθεση. Το καλοκαίρι, βέβαια, του πάει ακόμη περισσότερο, γιατί ο πεζόδρομος που βρίσκεται μπροστά του απλά το απογειώνει. Super tip: αν πάρεις το ποτό, το κοκτέιλ ή τη βαρελίσια μπύρα σε πλαστικό ποτήρι, σου έρχεται κατά 1 ευρώ φτηνότερα. Επίσης, παίξε μπάλα με την προσφορά του μαγαζιού “3 μπύρες Alfa μπουκάλι σε κουβαδάκι” στα 5 ευρώ. Να σημειωθεί, εδώ, ότι το “Plastiko” παίζει φοβερές ροκ μουσικάρες. Αυτά.

Meet Πάνος, ο οποίος μας έφτιαξε “Tropicana Passion” σε γυάλινο ποτήρι με passion fruit, βότκα, lime, ζάχαρη και μαρμελάδα mango (6,50 ευρώ) και “Cucumber με gin” σε πλαστικό ποτήρι με gin, lime, ζάχαρη και μαρμελάδα μήλου (5,50 ευρώ)

Εσύ αποφασίζεις. Σε γυάλινο ή πλαστικό. Με 6,50 ή 5,50 ευρώ αντίστοιχα.

Σιγά μην δεν δοκιμάσω και τα ζεστά κοκτέιλς του μαγαζιού με τέτοιο κρύο. Εδώ με ένα Whisky coctail ανά χείρας και η ζωή είναι ωραία.

Το κοινωνικό μήνυμα της ημέρας.

Απαραίτητη στάση για ανεφοδιασμό στο καλύτερο χοντογκάδικο της Αθήνας. “Schweinchen Dick”!

Επειδή δεν μου είναι εύκολο ούτε καν να το γράψω, πόσω δε μάλλον να το πω, λέω απλά “Πάμε στο κίτρινο για hot dog” και καταλαβαινόμαστε. Όχι μόνο εγώ δηλαδή, όλος ο κόσμος που το αγαπά και το επισκέπτεται εδώ και 4 χρόνια. Μακράν, έχει τα καλύτερα hot dog της Αθήνας. Διότι εδώ, θα δοκιμάσεις αυθεντικά γερμανικά λουκάνικα 8 διαφορετικών ειδών (με τυρί, καπνιστό, λευκό με κύμινο ή ματζουράνα, πικάντικο κ.ά.), λαχταριστές πατατοσαλάτες Βαυαρίας και εξαιρετικές σούπες ημέρας. Είμαι σίγουρη ότι έχεις δοκιμάσει και τα λιγουρεύεσαι τώρα. Αν όχι, τρέξε κυριολεκτικά.

Είναι αυτό που λέμε δεν ξέρω τι να πρωτοδιαλέξω. Εσύ, βέβαια, μπορείς να επιλέξεις ένα από τα 4 μενού του “Schweinchen Dick” που περιλαμβάνει hot dog, πατάτες τηγανιτές ή πατατοσαλάτα και γερμανική μπύρα ή αναψυκτικό στα 6,50 ευρώ ή απλά ένα χορταστικότατο hot dog με περίπου 3,50 ευρώ)

Ετοιμάζεται το φαΐ μου…Και όσο ετοιμάζεται να σας ενημερώσω για τα ωράρια του καταστήματος: καθημερινές 19.00-02.30 και Παρασκευή και Σάββατο 19.00-07.00, παρακαλώ.

Τώρα θα σε πάω στα περιφερειακά. Μπορείς να στολίσεις το hot dog σου με αποξηραμένο κρεμμύδι, καυτερές πιπεριές, sauerkraut, πίκλες, μπέικον (!) και καραμελωμένα κρεμμύδια. Και για το τέλος προτείνω γλυκιά μουστάρδα ή curry ketchup.

 

Και για το τέλος, τα κορίτσια ξενυχτάνε στο “Omikron2”.

Σπάνια συναντάς τόσο προσεγμένο μαγαζί πλέον. Το “Omikron2” είναι σχεδιασμένο από τον βραβευμένο interior designer, Χρόνη Τσακιρακάκη, με εξ ολοκλήρου φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, που σου προκαλούν απόλυτη ηρεμία και ξεκούραση στο μάτι. Είναι, κυριολεκτικά, το οξυγόνο του Γκαζιού. -Ρε τι γράφω σήμερα.- Εκτός από αυτό όμως, είναι το ιδανικό μέρος για να αράξεις από το πρωί με καφέ και πρωινό, να συνεχίσεις με εκλεκτή μεσογειακή κουζίνα (tip: παίζουν και vegan επιλογές) και να απογειώσεις το βράδυ σου με πεντανόστιμες κοκτειλάρες.

Την έχω ψωνίσει τελείως. Αnyway, εσύ δοκίμασε “Pure Dominican Cup” με ρούμι, πορτοκάλι, passion fruit ή “Barrel aged banana daquiri” με blend από 4 διαφορετικά ρούμια, μέλι ακακίας, λικέρ καρύδας και μοσχοκάρυδο ή “Mai tai swizzle” με blend από 3 διαφορετικά ρούμια, μέλι ακακίας, lime και γάλα αμυγδάλου.

Η γνωστή σε όλους στυλίστρια/ φίλη/ γνωστή ψωμόλυσσα Βαρβάρα ήρθε τη χειρότερη ώρα για να μου φάει το φαΐ. Το καταγγέλλω.

Τώρα που θα ανοίξει ο καιρός -αμήν και πότε- θα λειτουργήσει και η ταρατσάρα  του με θέα το άπειρο.

 

Αντί επιλόγου

Για μια ακόμη φορά διαβάζεις τις τελευταίες λέξεις ενός άρθρου βγαλμένο από την ίδια τη ζωή. Στα comments παρακάτω, μπορείς να εκφράσεις ελεύθερα την άποψή σου για την ωμότητα της εικονιζόμενης πραγματικότητας. Και μην φοβάσαι, δεσμεύομαι να επιστρέψω σε λίγες μόνο ημέρες με προτάσεις και σκέψεις, προκειμένου να γίνει λίγο πιο βατή η καθημερινότητα όλων μας. (Το τι γράφω σήμερα δεν περιγράφεται. Μάλλον, θα έχω πάθει, αυτό που λέμε, το μπρέιν το φριζ με τέτοιο κρύο.)

Το Υ.Γ. του φωτογράφου/ φίλου/ βγαίνω με το κοντομάνικο έξω να τσεκάρω το φωτισμό Θοδωρή Μάρκου

Αγαπητέ αναγνώστη. Είπα στη Τζένη ότι πάω ταξίδι και να μη με ενοχλησει. Τελικά η δουλειά πάλι υπερίσχυσε.

Αν ψήθηκες, σπεύσε:

Magritte: Σωφρονίου 12, Γκάζι. Τηλ. 2111848824

Plastiko: Σωφρονίου 12Α, Γκάζι. Τηλ. 2103410308

Shamone: Λεωφόρος Κωνσταντινουπόλεως 46, Γκάζι. Τηλ. 6947204020

Omikron2: Τριπτολέμου 34 & Βουτάδων, Γκάζι. Τηλ. 2103460853

Schweinchen Dick: Ιάκχου 9-11, Γκάζι. Τηλ. 6937983556