ΦΑΓΗΤΟ

10 αμερικάνικα μπασταρδέματα στο hot dog σου

Δικό τους είναι το hot dog, ό,τι θέλουν τo κάνουν. Εμείς δεν έχουμε παρά να δοκιμάσουμε μερικές από τις επινοήσεις τους.

Τα λουκάνικα τα οποία χρησιμοποιούνται στα hot dog είναι Γερμανικά. Αλλά τα πρώτα λουκάνικα μπήκαν σε ψωμάκια (κατά Wikipedia) στο Coney Island της Νέας Υόρκης από τον Γερμανό μετανάστη Charles Feltman. Ακολούθησαν πολλοί άλλοι για να μπορούμε σήμερα να πειραματιζόμαστε με ένα λουκάνικο, ένα ψωμάκι και ό,τι χωράει ο νους μας.

Τα παρακάτω hot dogs είναι Αμερικάνικες δημιουργίες. Από πολιτεία σε πολιτεία και από χωριό σε χωριό υπάρχουν διάφορες ενδιαφέρουσες παραλλαγές. Είδα γύρω στις 60 παραλλαγές. Διάλεξα εκείνες τις 10 που ενεργοποίησαν τους σιελογόνους μου και έχουμε εδώ στην Ελλάδα τα υλικά για να τις δημιουργήσεις.

Ιδού…

BLT Dog

Αν είσαι λάτρης του club sandwich ή εξειδικευμένα του BLT ssndwich (bacon – lettuce-tomato), θα σου αρέσει αυτό το hot dog. Τσιγαρίζεις μερικές λωρίδες bacon, στο λίπος που θα αφήσουν τηγανίζεις τα λουκάνικά σου και σερβίρεις σε ψωμάκι μαζί με μαγιονέζα, μαρούλι, ντομάτα και το bacon.

Wisconsin Brat

Λίγο μαγείρεμα θα δώσει άλλη γεύση στο hot dog σου. Μαύρη μπαγκέτα με σουσάμι και πάμε. Βουτυρώνεις ένα βαθύ τηγάνι, προσθέτεις 3 ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τσιγαρίζεις για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτεις μισό λίτρο μπίρα, καλύπτεις το τηγάνι και αφήνεις για 10 λεπτά. Αφαιρείς το καπάκι και ανακατέυεις ελαφρά αφήνοντας να εξατμιστεί η περισσότερη μπίρα. Αυτό θα πάρει περίπου 5 λεπτά. Ψήνεις τα λουκάνικα στα κάρβουνα, ζεσταίνεις τα ψωμάκια και σερβίρεις με τα κρεμμύδια και λίγη μουστάρδα της επιλογής σου.

Bruschetta Dog

Για τους λάτρεις της ιταλικής γαστρονομίας αν και είναι οι ίδιοι που θα αναρωτιώντουσαν τι δουλειά έχει ένα ευτελές λουκάνικο δίπλα στον βασιλικό μου. Anyway, ψωμί τσιαπάτα ή κάτι παρόμοιο. Μείγμα ντομάτας με δύο ψιλοκομμένες ντομάτες, 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο, 1 κουταλιά balsamico, 2 κουταλιές λάδι, μερικά φύλλα βασιλικού και αλάτι. Ένα ψητό λουκάνικο της επιλογής σου.

Taco Dog

Εμφανέστατες οι επιρροές από Μεξικό. Ψητό λουκάνικο μέσα σε τορτίγια με τριμμένο cheddar, μαρούλι, salsa και sour cream. Το πόσο καυτερή θα είναι η salsa, το αφήνουμε σε εσένα και την αντοχή του στομαχιού σου. Η τορτίγια θέλει απλά 30 δευτερόλεπτα η κάθε της πλευρά σε ένα τηγάνι.

Για την salsa: Ψιλοκόβεις 3 μεσαίες ντομάτες και 1 μικρό κρεμμύδι σε ένα μπωλ, κρατώντας τους χυμούς της ντομάτας στο ίδιο μπωλ. Βάζεις γάντια και ψιλοκόβεις 2 πιπεριές jalapeno, αφαιρώντας τα σπόρια γιατί καίνε. Αν στο τέλος η salsa σου χρειάζεται να γίνει πιο καυτερή, προσθέτεις μερικά σπόρια που έχεις φυλάξει στην άκρη. Τα γάντια είναι απαραίτητα. Μην πιάσεις τις jalapenos και μετά τα μάτια σου, θα υποφέρεις για ώρες. Ανακατεύεις τις jalapenos μαζί με τον χυμό ενός lime στο μπωλ που έχεις και τις ντομάτες. Προσθέτεις λίγο ψιλοκομμένο κόλιανδρο, ρίγανη και αλατοπίπερο ανάλογα τη γεύση που θες να πετύχεις.

Chicago Dog

Το ψωμάκι με την παπαρούνα θα το βρεις δύσκολα σε σχήμα roll αλλά δίνει το κάτι παραπάνω. Κατά τα άλλα βραστό λουκάνικο με πίκλες, αγγούρι, ντομάτα, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και κλασική μουστάρδα. Η συνταγή λέει και αλάτι από σέλερι αλλά οκ μπορεί να μην βρεις πολύ εύκολα.

Philly Dog

Μην κολλήσεις στο hoagie roll της φωτογραφίας. Βρες ένα ψωμάκι να χωρέσει ένα ψητό λουκάνικο, κρεμώδες cheddar, σωταρισμένες πιπεριές και κρεμμύδια μαζί με ελάχιστο tabasco ή λίγη καυτερή salsa.

Για το κρεμώδες cheddar: 25 γρ βούτυρο, 25 γρ αλεύρι, 600 ml γάλα, 90 γρ ώριμο cheddar, αλατοπίπερο. Λιώνεις το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτεις το αλεύρι και το αφήνεις για 1 με 2 λεπτά. Βγάζεις το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτεις σταδιακά το γάλα μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Το ξαναβάζεις στη φωτιά και ανακατεύεις συνεχώς μέχρι να αρχίσει να βράζει. Ανακατέυεις ελαφρά πάνω από το μάτι για 8 με 10 λεπτά. Ρίχνεις το τυρί και το αφήνεις να λιώσει και να γίνει ένα με την κρέμα. Δεν ξαναζεσταίνεις γιατί θα χαλάσει η υφή.

Nacho Dog

Ακούγεται σαν σνακ αλλά με δύο τέτοια είσαι υπερκομπλέ. Το μυστικό βέβαια είναι να φτιάξεις την δική σου guacamole και τη δική σου salsa. Κατά τα άλλα ένα μαλακό ψωμάκι χωρίς σουσάμι, λουκάνικο μοσχαριού ή κοτόπουλου, τριμμένο τυρί, jalapenos, μερικά σπασμένα nachos, salsa και guacamole.

Για την guacamole: Ανοίγεις 2 ώριμα αβοκάντο, αφαιρείς τον καρπό και τη φλείδα και τα βάζεις σε ένα μπωλ. Με ένα πηρούνι λιώνεις τα αβοκάντο. Ψιλοκόβεις μισό κρεμμύδι και μερικά φύλλα κόλιανδρο και τα προσθέτεις μαζί με 1 κουταλάκι χυμό lime. Ανακατεύεις κι άλλο. Ψιλοκόβεις μία πιπεριά chili και προσθέτεις τόσο όσο αντέχει η γλώσσα και το στομάχι των καλεσμένων σου. Ψιλοκόβεις μισή ντομάτα (αφαιρώντας τα σπόρια) και την προσθέτεις στο μείγμα λίγα λεπτά πριν το δείπνο, για να μην βγάλει υγρά η ντομάτα και γίνει υγρή η σάλτσα.

Texas Dog

Κλασικό, κλασικότατο αλλά η μαγκιά είναι να φτιάξεις την δική σου σαλάτα coleslaw για τη γέμιση. Όχι το απλό λαχανοκαρότο (μία λέξη) που βάζουν σε όλα τα βρώμικα της Αθήνας. Κατά τα άλλα χρειάζεσαι πίκλες και σάλτσα BBQ.

Για την Coleslaw: Θες 200 γρ μαγιονέζα, μισό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 κουταλιές ζάχαρη, 1 κουταλάκι αλάτι, 3 κουταλιές ξύδι, πιπέρι, μισό λάχανο ψιλοκομμένο, 1 καρότο ψιλοκομμένο. Χτυπάς καλά την μαγιονέζα, το κρεμμύδι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύδι και το πιπέρι σε ένα μεγάλο μπωλ. Προσθέτεις το λάχανο και το καρότο και ανακατέυεις καλά. Αφήνεις 15 λεπτά πριν σερβίρεις.

Corn Dog

Δεν είναι hot dog αλλά είναι πασίγνωστο στην Αμερική και αξίζει να το δοκιμάσεις. Ανακατεύεις 80 γρ αλεύρι και 80 γρ καλαμποκάλευρο μαζί με ελάχιστη ζάχαρη, αλάτι και μουστάρδα. Σε αλλο μπωλ χτυπάς 120 ml γάλα μαζί με 1 αυγό. Βάζεις το κάθε λουκάνικο σε ένα ξυλάκι, το βουτάς διαδοχικά στο αλεύρι και το άλλο μείγμα και το τηγανίζεις μέχρι να ροδίσει καλά.

Boston Terrier

Σωτάρεις 150 γρ bacon μαζί με 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Προσθέτεις 200 γρ φασόλια από κονσέρβα, 100 γρ ketchup (ή σάλτσα ντομάτας αν είσαι ωραίος), 120 ml νερό και από μια κουταλιά μαύρη ζάχαρη, μουστάρδα και ξύδι. Προσθέτεις και τα λουκάνικα στο τηγάνι και ανακατεύεις μέχρι να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους. Σερβίρεις πάνω σε ζεστά αφρατα ψωμάκια χωίς σουσάμι.

Συνταγές από το Food Network