ΦΑΓΗΤΟ

Άσε την Κοκό, στην Kiki (de Grèce) να πας και να φας την τηγανιά κοτόπουλο

Στην οδό Ηπίτου, υπάρχει ένα μαγαζί που κάνει το τρία σε ένα: Σου γεμίζει το μάτι, το στομάχι και το ποτήρι με κρασιά επιλεγμένα από την κάβα του.

Τις προάλλες, όταν έγραφα για τα μικρά μαγαζιά και την αυτού μεγαλειότητα τους στον κόσμο της διασκέδασης, άφησα στο τέλος ένα υστερόγραφο που εξυμνούσε εξίσου με εκείνα του ποτού, και τα αντίστοιχα μικρά μαγαζιά που σερβίρουν φαγητό. Αυτά με τους μικρούς μεζέδες που τους συνοδεύεις με κρασί και φτιάχνεις από το πουθενά, ένα τσιμπούσι άλλο πρά(γ)μα. 

Καθώς μπόλνταρα τα αρχικά ‘υ.γ’ για να κλείσω το κείμενο, το μαγαζί που είχα στο μυαλό μου, ως μούσα γαστριμαργική, ήταν το Kiki de Grèce. Το πρώτο από τα τρία μαγαζιά στον μικρό πεζόδρομο της Ηπίτου που κόβει την Βουλής όπως ο σεφ την πίτα με το χειροποίητο φύλλο, που μόλις βγήκε από το φούρνο.

Εντάξει, συγγνώμη για την παρομοίωση αλλά η σκέψη του Kiki de Grèce με πάει απευθείας στην εικόνα της πίτας της ημέρας. Που αν τύχει και κάθεσαι μέσα, θα σου σπάσει τη μύτη. Εξακριβωμένο τώρα αυτό.

Η πίτα με το μανούρι και το σπανάκι. Ένα παράδειγμα. Απλό, λαχταριστό.

Αν ανοίξεις τον κατάλογο της αυτοαποκαλούμενης ως ‘κοκέτας που αρέσκεται να απολαμβάνει κρασί και τσιμπολόγημα’ το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα πάθεις ντουβρουτζά από την ποικιλία των εδεσμάτων που έχει να σου προσφέρει. Όμως, ΟΜΩΣ, όπως λέει και ο σοφός λαός, σημασία τόση δεν έχει μόνο η ποικιλία, έχει και η ποιότητα. Και αν πρέπει να διαλέξουμε κάτι από τα δύο, τότε με τα μπούνια θα διαλέγαμε το δεύτερο.

Άλλωστε, και αυτό είναι κάτι που παρέλειψα να πω εξαρχής, το Kiki de Grèce είναι ένα wine bar, με αυτήν την ταμπέλα σουλατσάρει στο διαδίκτυο και τα social media, συνάμενο κουνάμενο. Ασχέτως αν, το κρασί από την ενημερωμένη κάβα του, μπορείς να το συνοδέψεις με μερικά από τα πιο λαχταριστά πιάτα. Τσιμπημένα ελάχιστα προς το γκουρμέ, και γευστικότατα.

 

Θα σου δώσω ένα μικρό παράδειγμα. Το κλαμπ σάντουιτς. Το κλαμπ σάντουιτς της μαμαζέλ Kiki έχει σύγκλινο αντί μπέικον και μαύρο ψωμί αντί του λευκού. Επίσης, συνοδεύεται με πατατούλες baby που λιώνουν στο στόμα.

 

Μην ταράζεσαι με το μαύρο ψωμί, αμέσως. Του πάει. Άκου με και μένα.

Από την άλλη, επειδή, κρασί και κλαμπ σάντουιτς δεν είναι αυτό που θα λέγαμε ένας ‘ταιριαστός συνδυασμός’, αν είσαι του πιο μεζέ, τότε μπορείς να πάρεις αρωματικές κολοκυθοκορφάδες με ρύζι και φέτα. Εκτός αν είσαι του πιο ωμού και του πιο γκουρμέ, οπότε το καρπάτσιο χταποδιού είναι αυτό που σου πρέπει.

Ας χαζέψουμε λίγο τις κολοκυθοκορφάδες. Λιγούρα. Μεγάλη.

Και οι μπρουσκέτες με κατσικίσιο τυρί και προσούτο δεν είναι κακή επιλογή. Όπως και η σαλάτα κοτόπουλου με αλμυρίκια. Αλλά τώρα, μιας και η λέξη κοτόπουλο, έπεσε στο τραπέζι, ας μιλήσουμε λίγο για το πραγματικά δυνατό πιάτο του μαγαζιού. Την τηγανιά. Την τηγανιά κοτόπουλου.

 

Ούτε λάδια πολλά, ούτε τηγανίλα, μόνο απόλαυση. Και μπουκιές κοτόπουλου που λιώνουν στο στόμα σου.

Πριν κλείσω τον κατάλογο και σου πω να ρωτήσεις οπωσδήποτε αν στα γλυκά ημέρας, έχουν τη μους σοκολάτας με τριμμένο μπισκότο (φανταστική) θέλω να σου υπενθυμίσω ότι αν είσαι από αυτούς, που την τιμούν τη γαρίδα, τότε το κριθαρώτο γαρίδας πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί στο τραπέζι σου. Δίπλα στο λευκό κρασί σου.

Μην επηρεάζεσαι από το σκούρο της φωτογραφίας. Συμβαίνει καμιά φορά στα social media να πέφτει μία συσκότιση στα φίλτρα. Μη μασάς. Μάσα τη γαρίδα (κακό, αλλά δεν κρατήθηκα).

Kiki de Grèce, Ηπίτου 4, Σύνταγμα | 210321 1279