ΦΑΓΗΤΟ

Γιατί πρέπει ν’ αρχίσεις να τρως τα μάτια του ψαριού

Αυτό μου εσύ βλέπει σαν μεζέ στο Fear Factor για κάποιους αποτελεί εκλεκτή λιχουδιά.

Σύμφωνα μ’ ένα κινέζικο έθιμο, κατά τη διάρκεια ενός γεύματος με ψάρι, τα μάτια του ψαριού σερβίρονται στον πιο εκλεκτό καλεσμένο. Βέβαια, αν στο συγκεκριμένο τραπέζι ο πιο εκλεκτός καλεσμένος είναι κάποιος δυτικός, δεν νομίζω ότι θα εκτιμήσει τόσο αυτή την προσφορά. Παρ’ όλα αυτά, οι Κινέζοι θεωρούν πως όσοι δεν τρώνε τα μάτια, χάνουν το πιο νόστιμο κομμάτι του ψαριού.

Πριν συνεχίσουμε:

Αν βρίσκεσαι μεταξύ αυτών που απάντησαν ‘Ναι’ (εμείς έχουμε φάει), εδώ θα βρεις ποια είναι η σωστή διαδικασία για να απολαύσεις το μάτι σε όλο του το μεγαλείο. Αν απάντησες όχι, μπορείς ν’ αποχωρίσεις.

> Το αφαιρείς από το ψάρι.

> Το αφήνεις στο στόμα για να γευτείς το εξωτερικό τοίχωμα.

> Το δαγκώνεις και ξεχύνεται στο στόμα σου μια υφάλμυρη γεύση που σε κάνει να σου τρέχουν τα σάλια.

Δεν το λέμε εμείς. Οι Κινέζοι το λένε.

Αν παρ’ όλα αυτά, δεν πείστηκες ώστε να καταβροχθίσεις το μάτι από την τσιπούρα που αγόρασε η μητέρα σου από τη λαϊκή, υπάρχουν μερικοί ακόμα καλύτεροι λόγοι για να το κάνεις. Ο βολβός του ματιού κάνει καλό στα εγκεφαλικά κύτταρα και αποτρέπει την απώλεια μνήμης. Επίσης, το κεφάλι του ψαριού, το οποίο προτείνουν επίσης οι Κινέζοι ως εκλεκτό μεζέ είναι γεμάτο με Ω3, Βιταμίνη Α και πρωτεΐνες.

Πάντως, για να μην τα ρίχνουμε όλα στους Κινέζους, το μάτι του ψαριού αποτελεί αμβροσία και για τους Ρώσους, τους Ισλανδούς και τους κατοίκους της Σρι Λάνκα (αλήθεια πώς λέγονται αυτοί;).

Καλοφάγωτο.

(Η κεντρική φωτογραφία είναι από το Aromatikesistories.blogspot.gr)