ΦΑΓΗΤΟ

Γίνε ο master της μπριζόλας

Ψάξαμε, ρωτήσαμε και μάθαμε τα tips για να γίνεις ατρόμητος στο ψήσιμο της μπριζόλας την Τσικνοπέμπτη. Μην ψάξεις αλλού.

Κάποτε είχα μάθει ότι στην σχολή ψησίματος το πρώτο μάθημα ήταν το ψήσιμο της μπριζόλας. Εκεί μάθαινες μικρά μεν, σημαντικά δε, επτασφράγιστα μυστικά στο πως να φέρεσαι σε αυτό το θεϊκό κομμάτι κρέατος και να το απογειώνεις στο ψήσιμο. Το περίεργο δεν ήταν αυτό, αλλά ότι το πρόγραμμα σπουδών προέβλεπε ότι για να πάρεις πτυχίο έπρεπε να φτιάξεις την τέλεια μπριζόλα. Αντιλαμβάνεσαι πόσο σημαντική είναι για το κόσμο του ψησίματος η μπριζόλα. Γι’ αυτό κι εμείς μάθαμε τα tips ένα προς ένα για να γίνεις ένας ατρόμητος ψήστης.

Δεν ξέρω τι όνειρα βλέπεις το βράδυ. Δεν ξέρω αν τα θυμάσαι όταν ξυπνάς, αν είναι όμορφα ή εφιάλτες. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι έχεις σηκωθεί έστω και μια φορά ιδρωμένος αφού είδες ένα πολύ κακό όνειρο όπου οι φίλοι σου σε ενημερώνουν τελευταία στιγμή ότι θα έρθουν για Τσικνοπέμπτη σπίτι σου και εσύ δεν ξέρεις τι να κάνεις. Δεν χρειάζεσαι να αγχώνεσαι πια, είτε είναι όνειρο είτε είναι πραγματικότητα αφού εδώ θα μάθεις τα πάντα για να γίνεις πραγματικός μπριζόλα master. Άλλωστε η Τσικνοπέμπτη κοντοζυγώνει και ήδη ονειρεύεσαι η μύτη σου να γεμίζει με μεθυστικά μόρια τσίκνας.

Τα ‘όπλα’ που χρειάζεσαι

Την μπριζόλα δεν πρέπει να την φοβάσαι. Η μπριζόλα είναι φίλη σου και σύμμαχος σου. Σε αυτή την μάχη όμως, σε αυτό το challenge δεν μπορείς να πας χωρίς τα απαραίτητα ‘όπλα’. Θα χρειαστείς ένα αντικολλητικό τηγάνι ή ένα barbeque ηλεκτρικό ή με κάρβουνα, μια λαβίδα και μπόλικο μεράκι για να βάλεις μαγεία στην δημιουργία σου. Μάλιστα κάνοντας mention τους φίλους σου στο διαγωνισμό της Hellmann’s στο Facebook και το Instagram, θα έχεις την ευκαιρία να κερδίσεις ό,τι χρειάζεσαι για την αποστολή σου, όπως προϊόντα Hellmann’s, γάντια ψησίματος, μια ποδιά, λαβίδα, κάρβουνα, και μια ψηστιέρα. Τι καλύτερο απ’ αυτό;

Α και μακριά από την πιρούνα! Μη διανοηθείς να τη χρησιμοποιήσεις για να γυρίζεις τις μπριζόλες. Είναι σφάλμα ολέθριο και οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές ως προς τους χυμούς του τελικού αποτελέσματος.

#Team_mosxarisia

Το ξέρω ότι έχει ήδη αρχίσει η κοιλιά σου να γουργουρίζει γι’ αυτό πάμε στα πραγματικά μυστικά. Το τι κρέας θα διαλέξεις είναι δικό σου θέμα. Μπορείς να διαλέξεις είτε μοσχαρίσιες είτε χοιρινές. Επειδή όμως έχουν διαφορετικό τρόπο συμπεριφοράς στο ψήσιμο γιαυτό θα τις διαχωρίζουμε. Αν είσαι #team_mosxarisia τότε είσαι τύπος τολμηρός, μπρούκλης και κιμπάρης. Ρώτα τον χασάπη σου για το καλύτερο κομμάτι που έχει διαθέσιμο (είτε rib eye, είτε κόντρα, είτε σπαλομπριζόλα) και αν έχει κάποια σιτεμένη. Όσο περισσότερο έχει ωριμάσει το κρέας τόσο περισσότερο σκουραίνει το χρώμα του και συγχρόνως μαλακώνει.

Η προετοιμασία και το ψήσιμο

Καλό είναι το κρέας να το έχεις φέρει σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να χρειάζεται λιγότερο χρόνο ψησίματος. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια ένα ζουμερότερο τελικό αποτέλεσμα. Ρίξε μόνο αλάτι, πιπέρι και λίγο λάδι πριν τις τοποθετήσεις στο τηγάνι το οποίο πρέπει να έχει κάψει και να βρίσκεται στους 160 βαθμούς κελσίου. Ήρθε η ώρα που περίμενες. Ήρθε η ώρα της τσίκνας. Η μπριζόλα έρχεται σε επαφή με το καυτό τηγάνι και ήχοι μαγικοί και μυρωδιές μεθυστικές κατακλύζουν τον χώρο. Μην ξεχαστείς, ανά ένα λεπτό πρέπει να την γυρνάς -φυσικά μόνο με λαβίδα- και όταν πάρει ωραίο χρώμα βάλε στο τηγάνι σου θυμάρι, δεντρολίβανο και ένα βούτυρο με το οποίο θα περιλούζεις το κρέας σου.

Αν είσαι παραδοσιακός τύπος και προτιμάς να ψήνεις σε barbeque τότε φρόντισε να ετοιμάσεις μία δυνατή φωτιά, προσοχή όμως η θερμοκρασία. Δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 180ºC γιατί το κρέας σου ενδέχεται να καεί αντί να ψηθεί. Ρίξε αλάτι και πιπέρι εφόσον έχεις στεγνώσει τη μπριζόλα σε απορροφητικό χαρτί και άπλωσέ τη στη σχάρα. Μην βάλεις λάδι πριν το ψήσιμο, αλλά μετά, γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να δυναμώσεις τις φλόγες. Ανάλογα με το πόσο κοντά στη φωτιά είναι η σχάρα αλλά και ποια είναι η θερμοκρασία της φωτιάς, θα πετύχεις και το ανάλογο ψήσιμο. 

Έχεις ακούσει πολλά για το σωστό ψήσιμο της μπριζόλας. Εγώ θα σου πω ότι όλα είναι θέμα γούστου και ένας fearless griller δεν πρέπει να φοβάται να φτιάχνει την μπριζόλα του όπως του αρέσει. Από τους 46 μέχρι του 50 βαθμούς θεωρείται rare, μέχρι τους 55 είναι medium rare, μέχρι τους 60 είναι medium και από εκεί και πάνω είναι well done. Κάνε τις δοκιμές σου αλλά μην το παρακάνεις σε παρακαλώ. Το σημαντικό σημείο είναι τώρα. Βγάλε το κρέας σου από την φωτιά, κάλυψε το με αλουμινόχαρτο και άστο να ξεκουραστεί για μερικά λεπτά. Έτσι θα θωρακιστούν όλοι οι χυμοί του και οι γεύσεις του με συνέπεια να απογειωθεί το αποτέλεσμα.

#Team_xoirini

Αν είσαι #team_xoirini τότε είσαι παραδοσιακός, τιμάς το παρελθόν και οι φίλοι σου σε λένε μερακλή. Άλλωστε μπριζόλα από μπριζόλα διαφέρει. Δεν είναι όλες ίδιες, αν έτσι νόμιζες. Στην χοιρινή ταιριάζει ο φούρνος, ταιριάζει το μαρινάρισμα ταιριάζει η ξεγνοιασιά. Φτιάξε μια απλή μαρινάδα με Hellmann’s Real μαγιονέζα, σκόρδο, γουόστερ σος, μέλι, ελαιόλαδο, δενδρολίβανο, θυμάρι και πάπρικα και κάνε μασαζάκι στο κρέας σου για να πάει παντού. Άπλωσέ τες σε ένα ταψί, ρίξε λίγο νερό για να υπάρχει υγρασία και κάλυψέ το με αλουμινόχαρτο. Το βάζεις στο φούρνο και είσαι ξένοιαστος. Φυσικά μπορείς να ψήσεις τις μπριζόλες σου στην σχάρα αν είσαι τύπος που αγαπά το BBQ λίγο παραπάνω και το τιμά την Τσικνοπέμπτη. Κάθε φορά που τις γυρνάς στην σχάρα άλειψέ τες με όση μαρινάδα έχει μείνει για έξτρα γεύση. Όσοι ώρα ψήνονται μπορείς να να διαλέξεις με τι sauces θα συνοδεύσεις το κρέας σου.

Οι σάλτσες οι σωστές, οι πρέπουσες

Αν ακολουθήσεις τις οδηγίες κατά γράμμα τότε το αποτέλεσμα θα είναι απολαυστικό. Όμως όταν φτάσει η μπριζόλα στο πιάτο σου θες μια sauce, μια σαλτσούλα για συντροφιά. Επειδή εδώ δεν παίζουμε, κάναμε έρευνα και σου παρουσιάζουμε τις σάλτσες τις σωστές. Τα προϊόντα Hellmann’s θα γεμίσουν πληθωρικότα τα dips σου και θα πετύχεις το απόλυτο γευστικό αποτέλεσμα. Αν είσαι τύπος λατίνος και μεσογειακός τότε η salsa verde φτιάχτηκε για σένα. Βάλε στο μπλέντερ  κόλιανδρο, άνηθο, δυόσμο, τον βασιλικό, το θυμάρι,ξίδι, ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι, ελαιόλαδο, Hellmann’s Απαλή Μουστάρδα, κάππαρη και έναν κύβο λαχανικών. Και είσαι έτοιμος. Δεν φαντάζεσαι πως πάει αυτή η σάλτσα με την μπριζόλα σου.

Αν τώρα σου αρέσουν οι πιο κρεμώδεις sauces τότε είσαι τύπος aioli και bernaise. Για την πρώτη Βάζουμε στο μίξερ ελαιόλαδο,σκόρδο, χυμό λεμόνι και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο. Μετά έρχεται η πιπεριά σε πολύ μικρά κομματάκια μαζί με τον βασιλικό να συναντήσουν τη Hellmann’s Real μαγιονέζα και να γίνει κόλαση. Για την δεύτερη σε μια εύκολη παραλλαγή της μπορείς να την φτιάξεις απλά ανακατεύοντας χυμό λεμόνι, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι, εστραγκόν, Hellmann’s Real μαγιονέζα, Hellmann’s Απαλή Μουστάρδα και πιπέρι. Νομίζω ότι κάθε φορά που η bernaise συναντά μια τέλεια ψημένη μπριζόλα ένα αστέρι πέφτει.

Φυσικά μια πιο εύκολη επιλογή είναι η γνωστή Ηoney Μustard όπου θα ανακατέψεις Hellmann’s Σάλτσα Μουστάρδας Με Μαγιονέζα Dijonnaise, Μέλι και κύβο λαχανικών και είσαι έτοιμος. Αν τώρα όλα αυτά τα βαριέσαι, δοκίμασε την Hellmann’s honey BBQ sauce και δεν χρειάζεται να αγχωθείς για τίποτα.

Απέναντι σε αυτή την πρόκληση που πλησιάζει εσύ στέκεις απέναντι έτοιμος, αγέρωχος, χωρίς να φοβάσαι τίποτα. Ακόμα και τέλευταία στιγμή να σε ειδοποιήσουν, ακόμα και αν όλα τα άλλα πάνε στραβά εσύ ξέρεις τι πρέπει να κάνεις για να εκτελέσεις τέλεια ένα fearless grilling και να αποδείξεις με απλά βήματα πως είσαι ένας πραγματικός master του ψησίματος και συγκεκριμένα της μπριζόλας. Και πως να μην έχεις τέτοια αυτοπεποίθηση όταν ανοίγεις το ντουλάπι σου και βλέπεις τόσες επιλογές σε sauces Hellmann’s με τόσες δυνατότητες.

Ζήτω η Τσικνοπέμπτη!